💢بیم و امیدهای بازار مسکن
✍🏻علی کارگر
🔹بر اساس روایت مرکز آمار ایران از تحولات بازار مسکن شهر تهران شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در مهرماه به عدد 159/5 رسیده است که این میزان نیز در مقایسه با عدد شاخص قیمت مسکن تهران در شهریور امسال 0/1 درصد کاهش داشته است. این در حالی است که تورم سالانه این شاخص 32/7 درصد بوده است. در رابطه با این گزارش چند نکته قابل بررسی میباشد:
🔸۱ ـ در شهریور ماه ۱۴۰۱، بر اساس گزارش مرکز آمار ایران تعداد ۵۱۵۹ معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسیده بود که این میزان با کاهش 6/3 درصدی در مهرماه به ۴۸۳۰ فقره معامله خرید کاهش یافته است. اگرچه بخشی از کاهش معاملات به موقعیتهای فصلی بر میگردد و همواره در مهرماه و بعد از پایان فصل نقل و انتقالات مسکن، بازار خرید و فروش و همچنین اجاره مسکن راکد میشود ولیکن میتوان همین رکود و کاهش معاملات را اصلیترین عامل کاهش اندک قیمت مسکن در تهران دانست.
🔹۲ ـ کارشناسان اقتصادی در دو سال گذشته همواره با تأکید بر اینکه فاصله قدرت خرید خانه اولیها و قیمت مسکن باعث رکود در بازار مسکن میشود پیشبینی میکردند که رشد قیمت مسکن متوقف شود ولیکن بر خلاف این پیشبینی مشاهده شد که به رغم رکود در بازار مسکن، قیمتها با شیب زیاد افزایشی بود و حتی بعد از رشد بسیار زیاد ۴ سال پیش که قیمت مسکن بیش از سه برابر شد در دو سال گذشته نیز تقریبا قیمت مسکن ۲ برابر شده است.
🔸۳ ـ تجربه مسکن مهر نشان میدهد زمانی قیمت مسکن از تبوتاب میافتد که عرضه مسکن به صورت گسترده صورت بگیرد؛ با افزایش عرضه مسکن، این کالای اساسی ماهیت سرمایهای خود را از دست میدهد و تبدیل به یک کالای مصرفی میشود و بدینترتیب قیمت آن به سمت منطقی شدن پیش میرود. در حال حاضر نیز راهکار اساسی دولت افزایش عرضه مسکن است، در کنار افزایش عرضه، برخی سیاستها مانند مالیات بر خانههای خالی و... میتواند به اجرای این سیاست کمک کند.
🔹سخن پایانی اینکه بازار مسکن در ایران به صورت توأمان با بیمها و امیدهایی همراه است! امید به سرعت گرفتن طرح جهش تولید مسکن توسط دولت و منطقی شدن قیمت این کالای اساسی و بیم کند بودن حرکت دولت و ادامه افزایش قیمت این کالای اساسی؛ بنابراین سیاستگذاری و عملکرد دولت است که در آینده نشان خواهد داد بیمها واقعیتر بوده است یا امیدها؟