فضای مجازی و جنگ شناختی؛ کدام راهبرد مقابله
✍ سید علیرضا آل داود
🔸رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح اربعین ۱۴۰۳: جنگ و مبارزه همیشه ادامه دارد؛ در زمان تیغ و شمشیر یک جور است، در زمان اتم و فضای مجازی و هوش مصنوعی جور دیگر...
🔻بیش از ۱۴ سال از جمله عمیق و حکیمانه امام خامنهای حفظه الله میگذرد:"فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد". فضایی که رهبر انقلاب از عمق وجود به آن باور دارند که فرصتهای بینظیر برای انقلاب اسلامی دارد و البته در کنار فرصتها، تهدیدات بیشماری را هم وقتی ذیل حکمرانی سایبری آمریکاییها باشد، برای ما خواهد داشت.
🔻فضایی که بیش از ۳ دهه است به عنوان ابزار و سلاح جنگ شناختی، روایتها، سایبری، ارادهها و... توسط سازندگان و طراحانش بر ضد کشورهای مستقل مانند ایران اسلامی استفاده میشود.
🔻 در کتاب شبه جنگ likewar نیز پژوهشگران غربی معترفند که اینترنت، شبکههای اجتماعی و پیام رسانها تبدیل به سلاح شدهاند و نام این جنگ در عصر ما، جنگ شناختی است.
🔻تاکید امروز رهبر انقلاب در خصوص نحوهی جنگ در عصر فضای مجازی و هوش مصنوعی اینست که باید در این فضا و عرصه هوش مصنوعی قوی شویم و با همین سلاح و ابزار به جنگ دشمنان برویم، اما این نکته مهم را هم باید در خاطرمان داشته باشیم که قاعده جنگ در زمین دشمن که تجهیز شده است اینست که چه ببریم و چه ببازیم، بازندهایم چرا که قاعده بازی را دشمن تعیین میکند!!!
🔻تجربیات چند ساله نشان داده است که حضور هوشمند با راهبرد نامتقارن منفی(زمین دشمن-شیوه خودی) خیلی راهبرد اثرگذاری در مقابله با دشمن نبوده است و باید راهبردی دگر برای این فضا داشته باشیم.
🔻 عقلانیت در عرصه این جنگ به ما میگوید تا زمانیکه قاعده بازی و زمین دست دشمن است خیلی دارای اثر نخواهیم بود چراکه با فیلترینگ هوشمند حبابی، مقابله با نت ترولها و چت باتها، بستن اکانتها، پنهان کردن هشتگها و... روبرو خواهیم شد.
🔻راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، تغییر زمین بازی نظیر آنچه چین، کرهجنوبی، آمریکا، اتحادیه اروپا و ... انجام دادهاند تجارب مهم و آزموده شدهای پیش چشم ماست که باید با راهبردهای درست به سمت اجرایی شدنش حرکت کنیم.
🔻تغییر راهبرد جنگ و دفاع با توجه به شرایط فعلی ضروری به نظر میرسد اما مهمترین راهبردش جهاد تبیین هوشمند با بهره گیری از فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی در این زمین است.