تبلیغ امارات را دیدید
دکتر خوش چهره رسالهی دکتراشون در انگلیس کار روی مناطق آزاد بوده. در یک پروژه باهاشون مشورت میکردم و بنا داشتم بتونم از بعضی کارهایی که در امارات اتفاق افتاده برای مناطق آزاد خودمون الگو بگیرم. نکات جالبی رو در مورد فرآیند رشد غیر ارگانیک امارات گفتند که بحث مفصلی هست.
کوتاهانه بگم که در دورهی جنگ سرد، سه منطقه در دنیا توسط نظریه پردازان توسعه برای تقابل با خطرکمونیست ها و خطر توسعهی اسلام گرایی به ویژه بعد از انقلاب ۵۷ به عنوان ویترین جهان غرب درست شدن، ویترین ها طبیعی رشد نکردن، فقط هدفشون این بود که ویترینی باشن بیخ گوش جاهایی که احساس خطر میشد، تا مردم کشورهای همجوار اونها رو ببینن و نسبت به مسیر کشور خودشون دلسرد بشن. تئوریزه کردن این ویترین ها رو در نظریات اقتصاد دانان توسعه که عموما مشاورین روسای جمهور آمریکا بودن میشه دید.
منطقهی اول در جوار بلوک شرق، سوئیس بود....
منطقهی دوم در جوار چین انتخاب شد... کرهی جنوبی!
و اما منطقهی سوم، که خیلی کمتر از دو منطقهی دیگه ظرفیت درونزا داشت و بیش از دو منطقهی دیگه حمایت شد... امارات بود! بیخ گوش کشورهای اسلامی و بخصوص ایران...
تحلیل فرآیند رشد امارات به مدل حکمرانی امارات، اساسا غلط و بر اساس فقدان اطلاعات هست. مثلا واقعا فکر میکنید بندر جبل علی، فقط با درایت دولت مردان امارات و با سرمایه گذاری درست دولتی شکل گرفته؟ حاشا و کلا... هرگز جبل علی در یک فرآیند طبیعی بزرگترین هاب منطقه نشده، قصه چیز دیگری است.
رفسنجانی یک وقتی این رو فهمید، حتی به دنبال راه اندازی مناطق آزاد به ویژه کیش برای تقابل با این ویترین بود. ولی روح این حرکت های ویترینی حکمرانی اسلامی همخوانی نداره.
امارات قطعا قبل از ۲۰۵۰ مطابق همهی پیش بینی های جدی اقتصاد سیاسی جهان، افول وحشتناک میکنه. به قول جناب سایه
سنگ رها گشته در هوایی و اکنون
وقت سقوط تو با شتاب رسیده است.
امارات کشور عاریهای است. این کشور بر اساس علایق ژئوپلتیک شکل نگرفته... رانه های ژئوپلتیکی موقت و مقطعی نیستند، دست کم ریشه های ۳۰۰ تا ۵۰۰ ساله دارن... کشوری که فلسفهی وجودی ژئوپلتیک نداشته باشه، محکوم به زوال هست. از جمله امارات...