♦️ در سومین سالگرد بازگشت طالبان، اقتصاد افغانستان در چه وضعیتی است؟
🔸 امروز ۲۴ مرداد است و دقیقاً سه سال از سقوط کابل و بازگشت طالبان به قدرت میگذرد. اقتصاد این کشور در دو سال اول استقرار طالبان ۲۶ درصد کوچکتر شده است و با توجه به خشکسالی، تحریم و ممنوعیت کشت تریاک، این انقباض ادامه خواهد یافت. اقتصاد کماکان وابستگی شدیدی به کمکهای خارجی دارد و کمکهای خارجی دستکم ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد.
🔹 طالبان ساز و کار مشخصی برای اعلام آمار اقتصادی ندارد؛ اما برآوردهای کارشناسی نشان میدهد که ۷۰ درصد از جمعیت افغانستان زیر خط فقر هستند و بیکارند. طالبان نظام بازنشستگی را نیز با ادعای ملاحظات شرعی منحل نموده است. حذف زنان از بازار کار موجب ضرر دستکم یک میلیارد دلاری به تولید ناخالص داخلی افغانستان شده است.
🔹 تورم منفی ۹ درصدی بیش از آنکه دستاورد باشد، متاثر از افت شدید قدرت خرید است. افزایش ۳۰ درصدی ارزش افغانی نیز موجب کاهش رقابتپذیری محصولات صادراتی افغانستان شده و کسری تجاری این کشور را تشدید نموده است.
🔹 بانک مرکزی افغانستان به دلیل فقدان تجهیزات چاپ پول در داخل نمیتواند به دلخواه خود پول چاپ کند. داد و ستد وامهای بانکی به دلیل ربا قلمداد شدن ممنوع و متوقف شده است. دولت سرپرستی به دلیل عدم شناسایی بینالمللی و تحریم، وام خارجی نیز نمیتواند بگیرد.
🔹 سازمان ملل در سه سال گذشته دستکم ۳.۸ میلیارد دلار برای تامین کمکهای اقتصادی به افغانستان هزینه کرده است. ایالات متحده بیش از ۳ میلیارد دلار کمک در این دوره به افغانستان منتقل کرده است که بنابر ادعای ناظران آمریکایی بخشی از آن به دست طالبان رسیده است.
🔹 علاوه بر مراودات مالی پنهانی و مداخله در نحوه توزیع، گزارش سیگار (SIGAR) نشان میدهد که پیمانکاران و مجریان کمکهای خارجی برای تداوم فعالیتهای خود در افغانستان به طالبان پرداختهای نقدی و غیرنقدی دارند.
🔹 طالبان الگوی مالیاتستانی سختگیرانهای برپا کرده است و یکی از اولین اقدامات آن، برقرار ساختن مجدد اظهارنامههای الکترونیکی بود. تعرفههای جدیدی نیز بر حمل کالای تجاری اعمال شده است.
✅ در سال ۲۰۲۳، این گروه قریب به ۳ میلیارد دلار مالیات جمعآوری نمود که کماکان فاصله معنیداری با برآوردهای حداقلی مورد نیاز برای اداره حکومت دارد و تکیه طالبان کماکان بر منابع غیررسمی است.
┈┈••✾•🌿🌺•✾••┈┈
✅️ کانال بصیرت افزایی شهرستان آمل
https://eitaa.com/basiratamol1_ir
https://eitaa.com/basiratamol2_ir
https://splus.ir/basiratamol1_ir
https://splus.ir/basiratamol2_ir