🌸🌷🌸🌷🌸🌷🌸
📖 ۳
جناب علامه مجلسی -ره- به روش اهل حدیث و اخباری ها در کتاب شریف بحارالانوار، درباره این اخبار و رفع تعارض، توجیهی را فرموده و در آخر از حلّ آن اظهار عجز می نمایند:
و بالجمله فهذه المسالة مما قد تحیّر فیه العقول و ارتاب به الفحول والکف عن الخوض فیها اسلم ولا نری فیها شیئاً احسن من ان یقال: «الله اعلم».
ترجمه: جناب علامه مجلسی می فرمایند:
حاصل مطلب: این مسئله از آن چیزهایی است که عقول در آن متحیر و بزرگان دو دل شده اند و خودداری از ورود در این امور بهتر است و ما در این مسئله چیزی بهتر از گفتن: «الله اعلم» خدا داناتر است ندیدیم.
روشن است که روش های اهل حدیث و اخباری ها، قادر به پاسخگویی به این گونه شبهات و مسائل کلامی نیست؛ زیرا برای حل شبهات هم متّکی به روایت هستند در حالیکه بسیاری از سوالات و شبهات امروز از اهل بیت -علیهم السلام- سوال نشده و روایتی در این زمینه وجود ندارد؛ به همین سبب ما به روش حکمت متعالیه و علم کلامی که متکی بر آن باشد تحقیق و پاسخ را جویا می شویم.
در اینجا دو نکته را متذکر می شویم:
نکته اول: مذهب اهل بیت -علیهم السلام- بر پایه مبادی و مبانی مبرهن و مستدل است که در حکمت متعالیه و حکمای معاصرِ پیرو آن مفصلاً تدوین شده است.
نکته دوم: در روایت طولانی در کافی شریف درباره ارزش و حجیت عقل و وحی چنین آمده است:
(...یا هشام ان لله حجتین حجة ظاهره و حجة باطنة فاما الظاهرة فالرسول و الانبیاء و الائمة و اما الباطنة فالعقول...)
بنابر این روش، دست آورد های عقل قطعی هرگز با نصوص قرانی و مفاد قطعی روایی معارضه نمیکند؛ زیرا هر دو حجت حضرت حق متعال می باشد.
در بخش اول، احادیث و روایات را بررسی می نماییم و در بخش دوم، چارچوب و اصول تحقیق را بیان کرده به صورت ریشه ای شبهات را پاسخ می دهیم. در بخش سوم، روایات فقهی را بررسی میکنیم و در پایان به صورت خلاصه نتیجه تحقیق ارائه می شود.
🔘 ادامه دارد...
📋 مقاله #طیب_الولادة (مقام و منزلت شیعیان و مخالفین تشیع و پاسخگویی به شبهات مربوط به عدالت الهی)
🌷بیّنات | پایگاه مردمی تنظیم و نشر آثار استاد اخلاق تهران
🆔 @bayyenat110