سئوال:
شورای نگهبان چگونه صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را تعیین می کند؟
آیا ویژگی هایی که رهبر انقلاب درباره رئیس جمهور فرمودند را باید شورای نگهبان لحاظ کند؟
پاسخ:
1️⃣ بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی : رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند انتخاب گردد:
ایرانیالاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.
ضمن اینکه این شورا برای اطلاع از این شرایط ، از چهار پنج مرجع مانند: قوه قضائیه، ناجا، ثبت احوال و... استعلام می نماید و اگر در پاسخ استعلام فردی ، موردی نباشد ، وی به اصطلاح اولین خوان را که مهم می باشد رد کرده است. در دومین خوان ، افراد عبور کرده از خوان اول، در بین دوازده عضو شورای نگهبان، به رای گذاشته می شوند . به همین منظور است که از سوی مسئولان این شورا، بارها گفته شده است: در انتخابات ریاستجمهوری ردّ صلاحیت صورت نمیگیرد؛ بلکه احراز صلاحیت باید صورت گیرد. شورای نگهبان باید هفت رأی یا بالاتر به افراد بدهد . بر اساس آن وضعیت افراد بررسی میشود. این موضوع که چند نفر نامزد خواهند شد و از چه جناحی هستند، جزء محدودیتهای شورای نگهبان نیست. مهم آن است که فرد آن شرایط را داشته باشد و در شورای نگهبان رأی بیاورد.
گاهی اوقات، فردی صلاحیتها را دارد، اما در شورای نگهبان به او رأی داده نمیشود؛ یعنی ممکن است شش رأی بیاورد و وی نتواند کاندیدا شود. نتیجه آنکه شورای نگهبان به این موضوع توجه نمیکند که کاندیدا شش نفر یا هشت نفر باشند یا اینکه تناسب باید بین اصولگرا و اصلاحطلب رعایت شود؛ بلکه مهم آن است که کاندیدا طبق موازین قانونی شرایط لازم را داشته باشد."
2️⃣ بعد از طی مراحلی که عرض شد، نامزدهای اصلی اعلام می شوند و حال نوبت مردم است که فردی را از بین نامزدها ، انتخاب کرده و فردی که بالاترین رای را بر اساس آنچه در قانون اساسی آمده است، کسب نماید،رئیس جمهور قانونی کشور خواهد بود. در واقع ، شورای نگهبان بر اساس قانون، حداقل ها را ارزیابی می کند.
3️⃣ در خصوص ویژگی هایی که از ابتدای انقلاب، امامین انقلاب اسلامی( امام راحل ره و مقام معظم رهبری ) پیش از انتخابات های گوناگون مطرح فرمودند، این ویژگی ها در واقع معیار هایی برای تشخیص اصلح است. بیان ویژگی هایی چون: مردمی، معتقد به جوانان، توانمندی در مدیریت،روحیه انقلابی، معتقد به توانمندی های داخل و ... که اتفاقا در هر دوره با توجه به نیاز کنونی کشور به روز رسانی شده است، صرفا برای انتخاب اصلح است. هرچند شورای نگهبان نیز در برخی ویژگی ها مورد خطاب است و باید در تعیین نامزدهای اصلی کمال دقت را داشته باشد، اما این ویژگی ها بیشتر معطوف به انتخاب من و شما در گزینش افراد و انتخاب اصلح می باشد.
در پایان ، امیدوارم با هوشیاری مردم و دلسوزان، دولتی متعهد و متخصص ، با روحیه مردمی و جهادی روی کار آید و دردهای ملت و دلسوزان واقعی التیام یابد.
الیس الله بصبح قریب.
✍سعید میرزایی
#انتخابات۱۴۰۰
کافه سیاسی
🇮🇷بدون مرز
@bedonimarz
@bedonimarz