#تقویم_مناسبتها
۲۱ محرم؛ سالروز وفات علامه حلی
جمالالدین ابومنصور، حسن بن یوسف بن علی بن مطهر حلی (۶۴۸-۷۲۶ ه ق)، ملقب به علامه حلی و علامه (علیالاطلاق)، از فقها و متکلمان شیعه بود.
علامه حلی در طول سالیان حیات علمی خود آثار متعددی از خود به یادگار گذاشت که از جمله آثار کلامی ایشان:
_ کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، اولین شرح تجرید محسوب میشود که متن نوشته خواجه نصیرالدین طوسی استاد شارح است. این کتاب بهترین نوشتهها در جهت توضیح عقائد امامیه شمرده شده است.
_ منهاج الکرامة فی معرفة الامامة، کتابی است که اثبات امامت امیرالمومنین علیهالسّلام و رد امامت دیگران.
_ نهج الحق و کشف الصدق، در این کتاب درباره تمام اصول دین (توحید، نبوت، امامت، عدل، معاد) بحث شده است لیکن اکثر مطالب آن به بحث امامت اختصاص یافته و امامت امیرالمومنین علیهالسّلام اثبات و امامت دیگران رد شده است.
_ کشف الیقین فی فضائل امیرالمؤمنین علیهالسّلام، این کتاب به «منهاج الیقین» نیز نامیده شده است و به درخواست سلطان محمد خدابنده در سلطانیه نوشته شده است.
_ الالفین فی إمامة أمیرالمؤمنین علیهالسلام، علامه در این کتاب که به درخواست پسرش نوشته است، هزار دلیل بر امامت امیرالمومنین علیهالسّلام و هزار دلیل نیز در رد مخالفان آورده و مقدمه و خاتمهای نیز بر آن نوشته است.
_ نهایة المرام فی علم الکلام، چهار جلد کتاب در علم کلام است و عبدالحمید اعرجی پسر خواهر علامه درباره آن گفته است هر کس میخواهد به نهایت علم کلام دسترسی یابد به این کتاب مراجعه کند.
_ الباب الحادی عشر فی اصول الدین، هنگامی که علامه کتاب «مصباح المتهجد» نوشته شیخ طوسی را تلخیص نمود بر ده باب آن یک باب دیگر افزود و آن را به اصول دین اختصاص داد.
این باب چون جامع مسائل اصول عقائد بود و مردم بسیار به آن احتیاج داشتند خود مستقلا طبع گردید و محققان به شرح و تعلیق و ترجمه آن اهتمام ورزیدند و بعضی از ادیبان آن را به نظم کشیدند. علامه تهرانی نزدیک به ۳۵ شرح و حاشیه پیرامون آن ذکر میکند.
_ نهج المسترشدین فی اصول الدین، کتاب کلامی کوچکی است که علامه به درخواست پسرش نوشته است و مباحث کلامی را در آن خلاصه نموده است.
شرحهای بسیاری بر آن نوشته شده است، الذریعه ۹ شرح را نقل میکند، از معروفترین شرحهایش، «ارشاد الطالبین الی نهج المسترشدین» تالیف فاضل مقداد میباشد.
🆔
@bonyad_emamat