📌
تدابیر فصول از #رساله_ذهبیه
#فصل_بهار
🟣
ماه آذار فصل بهار
آذار از ۲۳ اسفند شروع و تا ۲۲ فروردین ادامه دارد
🟪 آیا تاکنون فکر کرده اید که گذر ایام و سرد و گرم شدن هوا میتواند بر سلامت روح و جسم موثر باشد؟
🟪 آیا تا کنون برای مطابقت بدن با آب و هوای محیط زیست خود، تدبیر نموده اید؟ مکانیسم این مطابقت چگونه میتواند ضامن سلامت جسم و روح انسان باشد..؟
🟣 با مراجعه به کتب طب ایرانی میتوان تدابیر مختلفی جهت ایجاد مطابقت بدن با آب و هوای محیط زیست، دریافت نمود.
🟣 علاوه بر کتب طب ایرانی، حضرات معصومین علیهم السلام با علم کامل به فیزیولوژی بدن انسان و همچنین قوانین حاکم بر نظام طبیعت، تدابیری ارزشمند را با توجه به مزاج فصول بیان نموده اند که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت.
🟣 با مراجعه به کتب روایی، و خصوصا رساله ارزشمند ذهبیه میتوان گفت طبق نظر اهل بیت علیهم السلام فصول سال بر اساس ماه های رومی به شرح ذیل میباشد:
🟣 اولین فصل بهار است که شامل:
۱- ماه آذار
۲- ماه نیسان
۳- ماه ایار
🟣 دومین فصل تابستان است که شامل:
۱- ماه حریزان
۲- ماه تموز
۳- ماه آب
🟣 سومین فصل پاییز است که شامل:
۱- ماه ایلول
۲- ماه تشرین الاول
۳- تشرین الثانی
🟣 چهارمین فصل زمستان است که شامل:
۱- کانون الاول
۲- کانون الآخر
۳- ماه شباط
🟣 در هر یک از فصول فوق تدابیری خاص در رساله ذهبیه بیان شده است که در ادامه بیان خواهد شد. در رساله ذهبیه در مورد فصل بهار و ماه آذار آمده است:
🟣 أَمَّا فَصْلُ الرَّبِیعِ فَإِنَّهُ رُوحُ الْأَزْمَانِ وَ أَوَّلُهُ آذَارُ وَ عَدَدُ أَیَّامِهِ ثَلَاثُونَ یَوْماً وَ فِیهِ یَطِیبُ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُ وَ تَلِینُ الْأَرْضُ وَ یَذْهَبُ سُلْطَانُ الْبَلْغَمِ وَ یَهِیجُ الدَّمُ وَ یُسْتَعْمَلُ فِیهِ مِنَ الْغِذَاءِ اللَّطِیفِ وَ اللُّحُومِ وَ الْبَیْضِ النِّیمَبِرِشْتِ وَ یُشْرَبُ الشَّرَابُ بَعْدَ تَعْدِیلِهِ بِالْمَاءِ وَ یُتَّقَى فِیهِ أَکْلُ الْبَصَلِ وَ الثُّومِ وَ الْحَامِضِ
وَ یُحْمَدُ فِیهِ شُرْبُ الْمُسْهِلِ وَ یُسْتَعْمَلُ فِیهِ الْفَصْدُ وَ الْحِجَامَه
🟣 فصل بهار روح زمانهاست، اولین ماهش آذار (اگرچه دقیقا آذار مصادف با اول فروردین نیست اما تقریبا همان است) و تعداد روزهایش سی روز است (در نسخه ای ۳۱ روز بیان شده است که صحیح تر است)
🟣 و در آن هوای شب و روز ملایم و معتدل است و زمین (با آب شدن یخ های زمستان) نرم میشود و شدت خلط بلغم (که معادل مزاج فصل زمستان و سرد و تر است) از بین میرود و خلط خون (که معادل مراج فصل بهار و گرم و تر است)به حرکت در میآید.
🟣 در این ماه از غذای لطیف (و زود هضم) و گوشت ها و تخم مرغ نیم برشته (عسلی) استفاده شود و شربت با آب مخلوط شده و استفاده شود در این ماه از خوردن پیاز و سیر و ترشی پرهیز شود.
🟣 نوشیدن مسهل در این ماه خوب است و فصد و حجامت در این ماه انجام شود.
🟣 توصیه های غذایی در ماه آذار:
۱- خوردن گوشتهای لطیف
۲- زرده تخم مرغ نیم پز شده
۳- نوشیدنی های خنک موافق با مزاج و ترجیحا مسهل مانند انواع سکنجبین ها و شربت رضوی
🟣 پرهیزات غذایی در ماه آذار:
۱- پیاز
۲- سیر
۳- ترشی
🟣 توصیه های پیشگیری از بیماری در ماه آذار:
۱- حجامت
۲- فصد
🔲 نکته ها:
۱- آذار از ۲۳ اسفند شروع و تا ۲۲ فروردین ادامه دارد.
۲- فصل بهار روح زمان هاست چراکه اعتدال طبع آن باعث رویش گیاهان و برگ درآوردن درختان و ظهور شکوفه ها میشود.
۳- فصل بهار به زمانی گفته میشود که هوا آرام آرام رو به گرمی میرود، و مردم نیازمند پوشش زیاد به سبب سردی هوا نیستند و از گرمی هوا هم در اذیت و آزار نیستند بنابراین ممکن است شروع «بهار طبی» زودتر یا دیرتر از «بهار نجومی» باشد.
۴- در این ماه به علت وزش بادهای بهاری و نرمی زمین بلغم از بین میرود و خون به حرکت هیجان می آید لذا به حجامت و فصد و خوردن مسهلات جهت پاکسازی بدن، امر شده ایم.
💠 امام صادق علیه السلام فرمودند: ریحان کوهی سبزی پیامبران بوده و در آن هشت خاصیت است:
✔️ مسهل خون و امان از جذام است و هرگاه در شکم انسان قرار گیرد تمام دردها را ریشه کن میکند.
✍ کافی، ج6، ص463
۵- منظور از هیجان دم در کلام امام رضا علیه السلام ممکن است به زبان امروزی افزایش فشار خون و مشکلات قلبی و خارش بدن باشد.
💠 امام صادق علیه السلام فرمودند: برای خون و هیجان آن سه علامت است: بَثَره (جوش درآوردن)، خارش بدن، احساس حرکت مورچه یا حشره ای روی پوست.
✍ بحار الانوار، ج59، ص011
۶- پیاز طبعی گرم و تر و دارد سیر گرم و خشک است و گرمی آنها بیشتر است لذا در این ماه خون گرم و تر است و هیجان دارد باید از خوردن آن پرهیز نمود.
۷- ترشی معمولا طبعی سرد و تر دارد و چون این ماه طبق آب و هوای زیستی بلغم را میزداید، پس باید از مواد غذایی بلغم زا پرهیز نمود.