*🔴 مهمترین گزارههای راهبردی اندیشکدههای خارجی دربارۀ انتخابات ایران*
22خرداد1403
1️⃣ با توجه به دورۀ کوتاه تبلیغات و رویکرد نسبتاً ثابت ایران در سیاست خارجی، به احتمال زیاد، هیچ یک از نامزدهای نهایی مسیر متفاوتی را دربارۀ *پروندۀ هستهای* یا سایر موضوعات سیاست خارجی پیشنهاد نخواهند داد.
2️⃣ تقریباً همۀ تاییدشدگان، به غیر از سعید جلیلی، بیشتر در مسائل سیاست داخلی ایفای نقش کردهاند تا در موضوعات سیاست خارجی یا امور امنیت ملی. *در واقع اکثر نامزدها بهواسطۀ مناصب ارشدی که در داخل کشور داشتهاند، شناخته میشوند.* یکی از برجستهترینِ آنها، محمد باقر قالیباف، بهخاطر تأثیرش بهعنوان شهردار تهران و نقشش در فسادهای داخلی شهرت دارد تا بهخاطر سِمتهای فرماندهی در پلیس و سپاه پاسداران.
*3️⃣ کمپین فعلی انتخابات با سال 2013 متفاوت خواهد بود.* در آن زمان، حسن روحانی که برندۀ انتخابات شد و تقریباً همه مخالفانش، به سه چالش اصلی کشور اذعان داشتند:
1. عقبماندگی و توسعهنیافتگی اقتصادی ایران؛ 2. رفع تحریمها بهعنوان تنها راه حل برونرفت از عقبماندگی؛ 3. مصالحه بر سر برنامۀ هستهای بهعنوان سریعترین مسیر برای برونرفت از عقبماندگی.
4️⃣ زمانی که سعید جلیلی مذاکرهکنندۀ ایران در پروندۀ هستهای بود، *تحریمهای بینالمللی علیه ایران* گستردهتر شد. عملکرد او، ایالات متحده، سازمان ملل و سایر قدرتها را برای مهار خطرات برنامۀ هستهای ایران گرد هم آورد.
5️⃣ حتی علی لاریجانی، که اکنون رد صلاحیت شده است، بهعنوان مسئول مذاکرات نتوانست مانع از اقدام مقامات اروپایی برای ارجاع پروندۀ هستهای به شورای امنیت شود؛ امری که تصویب قطعنامههای شدیداللحن علیه ایران را در پی داشت. او در طول دوازده سالی که رئیس مجلس بود، تا حدودی عملکرد بهتری از خود نشان داد؛ این درست در زمانی بود که نفوذ مجلس بر تصمیمها و رفتارهای سیاست خارجی ایران بهطور پیوسته کاهش یافته بود. نتیجه آنکه *فرقی نمیکند چه کسی تایید صلاحیت و یا حتی چه کسی رئیسجمهور شود.*
6️⃣ هر کدام از نامزدهای فعلی پیروز انتخابات شوند، غرب امید چندانی به تغییرات اساسی در سیاستهای ایران ندارد؛ *یعنی ازنظر دولتهای غربی تفاوت چندانی نمیکند کدام یک از نامزدها پیروز شوند.* هیچ یک از نامزدهای فعلی چشماندازی برای فرونشاندن عطش تجاوزگری ایران در منطقه و به جای آن، تمرکز بر رفاه و کرامت مردم ایران، ندارند. شاید برخی از نامزدها از دورۀ کوتاه تبلیغات برای طرح چنین دیدگاههایی استفاده کنند؛ اما در مقام عمل، اجازۀ نفس کشیدن به آنها داده نخواهد شد.
7️⃣ در سالهای گذشته، جمهوری اسلامی بادقت زیاد انتخابات را بهگونهای طراحی میکرد تا حس رقابت را در جامعه ایجاد کند. هدف از این کار، کشاندن مردم پای صندوقهای رای بود؛ مردمی که سالها است خواهان تغییر و اصلاح امور هستند. *با این حال، این روزها، علیرغم کورسویی از امید برای تغییر، به نظر میرسد بسیاری از مردم و نخبگان همچنان امیدی به اصلاح ندارند.*
8️⃣ در دور دوم انتخابات مجلس، که در 10 می (21اردیبهشت1403) برگزار شد، دولت اذعان کرد که کمتر از 8درصد از واجدین شرایط در تهران در انتخابات شرکت کردند. این یک افت عمده از 41درصدی بود که اول مارس (11اسفند1402)، دور اول انتخابات، در سراسر کشور رای دادند. *اگرچه رایدهندگان بیشتری در انتخابات ریاستجمهوری حاضر خواهند شد، میزان مشارکت در شهرهای بزرگ احتمالاً بسیار کمتر از 60درصدی خواهد بود که رهبر ایران پیش از این بهعنوان حداقلی برای «اثبات پایگاه مردمی نظام» اعلام کرده بود.*
تهران بزرگ