فعالان عزیز بازار سرمایه
سهامداران محترم
از اصلی ترین دلایل افزایش سطح قیمت ها در بازار سهام موارد زیر عارض می شود؛
- کاهش نرخ سود در سیستم بانکی
- افزایش مستمر نرخ دلار در بازار آزاد و بالتبع نرخ نیمایی
- کم بودن ضرایب شناوری سهام در بازار
- قفل بودن انجام معاملات سفته بازی در بازارهای رقیب و نگرانی از عواقب آن
- خصلت پوشش ریسک کاهش قدرت خرید و نقدشوندگی بالای بازار سهام
همه ی این موارد موجی از نقدینگی را به سوی بازار سهام گسیل داد. کرونا و کسادی کسب و کارها و هزاران دلیل دیگر، تقاضای خرید سهام را افزایش داد.
درب همیشه بر یک پاشنه نمی چرخد... بازار سهام ما اگرچه تعریض یافته اما همان است؛ بازاری نوسانی... هر بالا رفتنی ممتد نیست همانگونه که هر پایین آمدنی مستمر نخواهد بود!
در هشت روز کاری اخیر از چند جهت بازار حال ناخوشی داشته؛
اول. افزایش شناوری سهام در پاسخ به تقاضا
دوم. پنیک ناشی از عرضه خرد سهام عدالت
سوم. افزایش نرخ سود اوراق دولتی
چهارم. می گویند داستان های دارای دوم!
پنجم. شناسایی سود
اولیش به جاست. سازمان محترم خصوصی سازی در کنار دیگر هلدینگ های سرمایه گذاری، صندوق های بازنشستگی، بانک ها، تامین، صندوق های تخصصی و سهامداران عمده، چندیست که به صورت خرد در بازار سهام می فروختند... لذا شناوری سهام بالا رفت. عرضه که بیشتر شود تقاضا سیر می شود. دست می کشد و قهر می کند...
اینان که فروش زده اند باید بدانند اینجا قاعده بزن در رویی صدق نمیکند ! آنها در این بازار همیشگی اند. مردمداری وظیفه ی شماست. اگر بالاتر نفروخته اید که !... اگر فروش زده اید نوش جانتان، درصدی از فروش هایتان را به خرید سهام در قیمت های پایینتر اختصاص دهید...
مردم اگر زیان سنگین کنند می روند و دیگر پشت گوششان را هم نمیبینند! پیش از آنکه مردم به زبان بیایند پیش دستی کنید. مردم دار باشید. بازارگردانی کنید! نقدشوندگی سهام خود را حراست کنید... ان شالله از یکشنبه آنان که منع قانونی ندارند و یا گشایشی برایشان لحاظ شده چنان کنند.
دوم ... هر چه بود تمام شد! فروش خرد سهام عدالت توسط کارگزاری ها را نخواهیم داشت. سهام عدالت تجمیع خواهد شد و توسط برخی نهادها آن هم در بازار دو خریداری می شود. خریدار هم لابد قادر به فروش خرد در بازار نخواهد بود که مجدد شناوری را بالا برده و پنیک کند.
سومی کمی پیچیده است. آیا دولت پس از تامین مالی از مسیر اوراق، نرخ های سود بانکی را پاسداری می کند؟ بانک مرکزی چه می کند؟ تورم البته که همچنان ملموس است. به نظر در این نرخ ها ما جانشینی بین بازار اوراق و سهام نخواهیم داشت...ولی عزیزان تصمیم ساز یک نکته را آویزه گوش کنید؛ بازارهای نوسانی با نرخ های به مراتب بالاتر از ۲۳ و 24 درصد سود بانکی به کما خواهند رفت... مراقبت کنید!
چهارمی را هر که گفت، گیرتان آورده! مردم پالایشی ها را برای دارا نمی خریدند. مردم پالایشی ها را برای خبر تایید شده توسط هیات مدیره یکی از شرکت ها مبنی بر تجدید ارزیابی دارایی هایشان میخریدند که لابد به دیگر پالایشی ها بسط دادند... دارای دوم هوا شد یا نشد. چه فرق دارد؟ آیا هیات مدیره آن شرکت، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را انجام نخواهد داد که صف های فروشی اینچنین زده میشود! اصل مطلب را با تکرار حواشی نظیر اعتمادسوزی دولت و ... فراموش نکنید. دلیل خریدها چیز دیگری بود که هنوز آن دلیل پابرجاست... مضاف آنکه این بازار پویاست. با خرید بالا می آید و با شناسایی سود و فروش پایین می رود. اگر مولفه ای بنیادی سهم هم همراه باشند، سهم به راه خود ادامه می دهد...