📜 نامه امیرالمومنین علی-علیهالسلام- در مورد محاکمه یکی از ناظران اقتصادی حکومت که مرتکب فساد شده بود
📸
ydac.ir/7urmn
🔸 ابن هرمه مأمور و ناظر حکومتی بر بازار اهواز بود. او مرتکب خیانت اقتصادی میشود و با استفاده از موقعیت خود اقدام به گرفتن رشوه میکند. او نه یاغی بود و نه جانی، یعنی نه ضد حکومت قیام کرده و نه جنایتی مرتکب شده بود. او فقط یک مسئول نظارت مالی بر بازار اهواز بوده که تنها مرتکب تخلف مالی شده بود.
🔸 امام علی-علیهالسلام- پس از اطلاع از خیانت وی، در نامهای تند و کوبنده برای رفاعه فرماندار اهواز، یکی از شدیدترین مجازاتهای غیر اعدام را که یک حاکم اسلامی میتواند اجرا کند برای او در نظر گرفتند.
🔸 مولا علی-علیهالسلام- این پاکترین انسان الهی که معصوم و عاری از هرگونه خطا و اشتباهی بودند در نامه به حاکم اهواز چنین مینگارند:
✅ «هنگامی که نامهام را خواندی، ابن هرمه را از نظارت بازار برکنار کن و او را به مردم معرفی کن. به زندانش بینداز و آبرویش را بریز و به همه مناطق تابعه اهواز بنویس که من علیبنابیطالب چنین عقوبتی را برای او معین کردم.»
✅ «مبادا در مجازات او غفلتنمایی و کوتاهی کنی که نزد خدا خوار و بیمقدار میشوی و در صورت غفلت و کوتاهی، من تو را به زشتترین صورت ممکن از فرمانداری اهواز برکنار خواهم کرد؛ از خدا میخواهم که آن روز را نیاورد. چون روز جمعه فرا رسید او را از زندان بیرون بیاور و (در ملاءعام) سی و پنج تازیانه بر او بزن و در بازار بگردان.
هرکس شاهدی آورد که ابن هرمه چیزی از او گرفته، او و شاهدش را قسم بده، آنگاه مبلغ مذکور را از مال ابن هرمه بردار و به صاحبش برگردان.»
✅ «پس از آن ابن هرمه را خوار و سرافکنده و بیآبرو به زندان بازگردان، پاهایش را دربند کن و تنها برای نماز پاهایش را باز کن. فقط و فقط مجازی که خوراکی، نوشیدنی، پوشاک و زیراندازی را که برایش میآورند، به او برسانی. او را ممنوعالملاقات کن، زیرا امکان دارد افرادی که با او ملاقات میکنند، راه رهایی از چنگال مجازات و شگردهای پاسخگویی را به هنگام محاکمه به او بیاموزند و او را به آزادی از زندان امیدوار سازند.»
✅ «اگر دانستی که کسی در این راستا مطلبی را به او آموخته است که ضرر مسلمانی را به دنبال دارد، فرد مذکور را تازیانه بزن و زندانی کن و در صورت ارائه توبه از زندان آزادش کن. شبها که زندانیان را برای هواخوری به حیاط زندان میآوری، ابن هرمه را از نعمت هواخوری و تفرج در حیاط زندان محروم کن، مگر اینکه بترسی در اثر عدم هواخوری بمیرد. در این صورت او را هم برای هواخوری به حیاط زندان ببر.»
✅ «اگر دیدی که هنوز طاقت خوردن تازیانه بیشتری را دارد، پس از سی روز، سی و پنج تازیانه دیگر علاوه بر سی و پنج تازیانه اول بر او بزن. برای من بنویس که برای نظارت بر بازار چه کردی و پس از این خائن، چه کسی را برگزیدی؟ در ضمن حقوق ابن هرمه را هم قطع کن.»
📎 منبع: الحیاة، ج. ۶، ص. ۶۱۵، دفترنشرفرهنگ اسلامی، ۱۳۸۰ ش
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✊جنبش مقاومت در جنگ ارزی
📱
@currency_war