💠 حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در جلسه درس تفسیر خود در ادامه تفسیر آیات نورانی سوره مبارکه «فجر» بیان داشتند:
❗️هم ثروت و هم فقر، ابتلاء و امتحان الهی است.
بینش برخی افراد این است که اگر یک وقت وضع مالی آنها خوب بود و در سلامت، رفاه و نعمت بودند میگویند خدا ما را گرامیداشت اما اگر به بیماری یا به فقر یا مشکلات دیگر مبتلا شدند میگویند خدا ما را اهانت کرد. اینچنین اشخاصی معیار اهانت و اکرام را در ثروت میدانند!
در حالی که خداوند فرمود این چنین نیست! هم ثروت ابتلاء و امتحان است و هم فقر و نداری، هم سلامت ابتلاء و امتحان است هم بیماری. در هر دو حال ما داریم شخص را امتحان میکنیم.
خداوند می فرماید، ما هرگز کسی را اهانت نکردیم بلکه ما امتحان کردیم. کسی که دارد، مبتلا به ثروت است و کسی که مشکل مالی دارد مبتلا به فقر است. در نتیجه ما اگر به کسی مال دادیم او را إکرام نکرده ایم و اگر کسی را به فقر امتحان کردیم به او إهانت نکرده ایم، هر دو نزد ما محترمند چون انسان هستند.
تاکید خداوند این است که اگر کسی را به تنگدستی مبتلا کرد به او اهانت نکرده است بلکه او را روی صندلی آزمایش نشانده است چرا که انسان تا امتحان ندهد به کمال نمیرسد «وَ نَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیرِ فِتْنَةً».
ما یک کلاس امتحان داریم به نام کلاس ثروت، یک کلاس امتحان داریم به نام کلاس فقر؛ این طور نیست که اگر کسی غنی است همیشه آبا و أجدادش غنی باشند خیلیها فقیرزاده هستند و بعد غنی میشوند، خیلیها غنیزادهاند و بعد فقیر میشوند.
خداوند می فرماید شما آن کار اساسی را نمیکنید «كَلاَّ بَلْ لا تُكْرِمُونَ الْیتیمَ»؛ شما یتیم را گرامی نمیدارید. میدانید گرامی داشتن صدقه بالاتر از بخشش است! بالاتر از هبه است! بالاتر از چشمروشنی است! در صدقه تا قصد قربت نکنی مقبول نیست، صدقه عبادت است، صدقه عقد است صدقه کجا و هبه کجا! صدقه کجا و هدیه کجا! صدقه کجا و چشم روشنی کجا! آنها که عبادت نیست.
قوام صدقه به «قربة إلی الله» است، آن صدقهای که راهگشا است و بیماری و مشکل را حل میکند مثل نماز است. صدقه جزء عقود عبادی است؛ حضرت امیر در نهج البلاغه می فرماید «إِنَّ الْمِسْكِینَ رَسُولُ اللَّهِ»؛ یعنی اگر نیازمندی درِ خانه شما آمد این را بدان که «الله» آدرس تو را به او داد، مبادا او را رد کنی! رسالت اصلی تو این است که «قربة إلی الله» این کار را انجام بدهی. چرا که اگر میخواهی کریم بشوی باید إکرام کنی.
منبع: خبرگزاری اسرا
🗓 ۹۸/۱۱/۲۸
🆔
@daftar_ayatollah_javadi_amoli