علمای شیعه نقل کردند که پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله روزی در بین یارانشان نشسته بودند و فرمودند : الآن کسی وارد مجلس ما میشود که شبیه حضرت عیسی است و بلافاصله علی بن ابیطالب وارد آن جمع شد.
منافقان مخفیانه خندیدند و تمسخر کردند و گفتند : «لَعِبَادَةُ اللَّاتِ وَ الْعُزَّی خَیْرٌ مِنْ هَذَا» اینکه بت لات و بت عزّی را بپرستیم و مشرک شویم برایمان آسانتر است از اینکه بپذیریم علی بن ابیطالب علیه السلام شبیه یکی از پیامبران الهی مثلِ حضرت عیسی بن مریم باشد.
علمای اهل سنت نقل کردند که پیامبر اکرم در جمع قریش بودند و رو کردند به حضرت علی علیه السلام و فرمودند : یا علی مَثل تو در امت من ، مَثَل عیسی بن مریم است که
گروهی در دوستی او زیاده روی کردند. «أَحَبَّهُ قَوْمٌ فَأَفْرَطُوا فِیهِ»
و گروهی در دشمنی با حضرت عیسی افراط کردند و به فکر قتل او بودند.
قریش خندیدند و تمسخر کردند و گفتند او پسر عمویش را شبیه یک پیامبر مثل حضرت عیسی میداند و بلافاصله آیه ۵۷ سوره زخرف در اینجا نازل شد.
مردم در رابطه با حضرت عیسی علیه السلام سه دسته شدند :
گروهی مثل یهودیان به مادر حضرت عیسی تهمت بیعفتی زدند و در نقشه قتل حضرت عیسی بودند.
گروه دوم برخی از مسیحیان بودند که حضرت عیسی را خدا میدانستند که هر دو گروه مورد لعنت خداوند قرار گرفتند.
گروه سوم حضرت عیسی را بندهی خدا و فرستادهی از سوی او دانستند که نجات پیدا کردند.
درباره علی بن ابیطالب علیه السلام هم همین سه گروه وجود دارند.
گروه اول کسانی بودند که حضرت را دشمن خدا میدانستند و جنگ جمل ، جنگ صفین و جنگ نهروان را در مقابل او به راه انداختند.
گروهی که حضرت علی را کافر میدانستند و ادعا میکردند علی بن ابیطالب علیه السلام نماز نمیخواند. وقتی فرق حضرت در محراب کوفه شکافته شد برخی از مردم شام گفتند مگر علی نماز میخوانده که داخل مسجد رفته است
روزی که شکافت فرق او در محراب * گفتند مگر نماز میخواند علی
گروه دوم گفتند حضرتِ علی خالق آسمانها و زمین است و علی اللهی شدند. که این دو گروه مورد لعنتِ خود امیرالمؤمنین قرار گرفتند.
گروه سوم حضرت علی علیه السلام را بنده خدا و دوست ویژه خدا و امام از سوی خدا بر مردم میدانستند که اینها نجات پیدا کردند.
پیامبر عزیزمان صلی الله علیه و آله فرمودند : اگر نمیترسیدم مردم درباره توی علی آنچه را بگویند که در رابطه با عیسی بن مریم گفتند و او را خدا دانستند سخنانی در فضیلت تو میگفتم که از هر کجا عبور میکردی «أَخَذُوا التُّرَابَ مِنْ تَحْتِ قَدَمَیكَ» مردم خاک زیر پای تو را به تبرُّک بردارند.
بنابراین ظاهر آیه ۵۷ سوره زُخرف «وَ لَمَّا ضُرِبَ ابْنُ مَرْیمَ..» در رابطه با تشبیه حضرت عیسی علیه السلام به بتهاست و باطن این آیه در رابطه با تشبیه علی بن ابیطالب به حضرت عیسی علیهما السلام است که در هر دو مورد مردم خندیدند ، تمسخر کردند و با هِلهله و فریاد ، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را مورد آزار و اذیت قرار دادند.
https://eitaa.com/daremtedadghadir