📌 آیا ریشههای مظلومیت امیرالمؤمنین(ع) همچنان باقیست؟ ج ۲۱ام - قسمت اول
🔘 حسادتهای مردم، مشکل اصلی امیرالمؤمنین(ع)
🔘 مردم چه زمینهای برای حسادت معنوی دارند؟
🔘 تحلیل روانشناسانه مسایل و درک حسادت معنوی
استاد
#علیرضا_پناهیان در برنامۀ سحرگاهی شبکۀ سه:
حسادتهای مردم، مشکل اصلی امیرالمؤمنین(ع)
رسول خدا(ص) بیشتر با حسادت سران درگیر بودند و بر آنها پیروز شدند ولی امیرالمؤمنین علی(ع) بیشتر با مردمی درگیر بودند که حسادت در آنها منتشر شده بود و بر آنها فائق نیامدند. مشکل اصلی امیرالمؤمنین(ع)، معاویه و طلحه و زبیر نبود. مشکل حضرت آن مردمی بودند که پای رکاب طلحه و زبیر آمده بودند و این افراد را با علی بن ابیطالب(ع) مقایسه میکردند. اصلاً جای مقایسه ندارد. هیچ تحلیلی جا ندارد جز اینکه بگوییم آن حسادتهای پنهان در میان مردم بروز و ظهور پیدا کرده بود.
حسادتهای مادی تناسب میخواهد اما حسادتهای معنوی این تناسب را نمیخواهد. حسادت در مسایل معنوی با حسادت در مسائل مادی فرق میکند.
مردم چه زمینهای برای حسادت معنوی دارند؟
حسادت، مسئلهای روانی و قابل تأمل است. اصلاً بحث سر منفعت نیست! بعضیها بحث سیاسی میکنند و میخواهند نفرتشان را نسبت به نظام نشان دهند و نسبت به انقلاب ابراز نفرت کنند. میگوییم دلایلت چیست؟ میگوید دلایلم این سه، چهار مورد است. میگوییم این دلایل که در مورد اسرائیل چهل تا است! چرا یکبار مرگ بر اسرائیل نمیگویی؟ با سکوت نگاه میکند. این همان حسادت و جنبۀ روانیای است که نسبت به معنویت وجود دارد. تمام جنایتهای آن طرف را حاضر است ندیده بگیرد! و این همه خوبیهای این طرف را هم ندیده میگیرد؛ سه چهار تا ایراد پیدا میکند و یک نفرت عمیقی پیدا میکند! این همان حسادت است. این چیزی است که ما باید ببینیم.
تحلیل روانشناسانه مسایل و درک حسادت معنوی
امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: « أوَ لَيْسَ عَجَباً أَنَّ مُعَاوِيَةَ يَدْعُو اَلْجُفَاةَ اَلطَّغَامَ فَيَتَّبِعُونَهُ عَلَى غَيْرِ مَعُونَةٍ وَ لاَ عَطَاءٍ وَ أَنَا أَدْعُوكُمْ وَ أَنْتُمْ تَرِيكَةُ اَلْإِسْلاَمِ وَ بَقِيَّةُ اَلنَّاسِ إِلَى اَلْمَعُونَةِ أَوْ طَائِفَةٍ مِنَ اَلْعَطَاءِ فَتَفَرَّقُونَ عَنِّي وَ تَخْتَلِفُونَ عَلَيَّ؟ (نهجالبلاغه، خطبه ۱۸۰)»؛ آیا عجیب نیست معاویه جنایتکارها و اراذل و اوباش را بر اساس طغیان جمع میکند، بدون اینکه چیزی به آنها بدهد! آنها میروند و یاریاش میکنند. من که از بیتالمال به شما پول میدهم، شما از پیش من پراكنده مىگرديد و با من مخالفت مىورزيد؟
چرا امیرالمؤمنین(ع) این مطالب را میفرماید؟ منظور این است که در تحلیل این مسأله، سراغ مسائل مالی نروید. چرا تحلیل روانی نمیکنید؟! اینجاست که ما باید در مورد روانشناسی دینی بحث بکنیم. در تحلیل روانشناسانه وقایع، حسادت جایگاه خود را پیدا میکند.
🚩 برنامۀ ماه من؛ شبکۀ سۀ سیما – سحر بیست و یکم رمضان
📢صوت:
@panahian_mp3
🍃
@Darmahzareghoran
الّلهُـمَّـ؏جـِّللِوَلیِّـڪَ الفــَرَج ✨