8) حزب اتحادیهی دمکراتیک: (PYD 2003) تأثیرگذارترین و مهمترین حزب حال حاضر در شمال سوریه بدون شک حزب اتحادیهیدمکراتیک محسوب میشود؛ چون این حزب، هم از نظر تعداد نیروهای مسلح و هم از نظر سازمانی و تسلط بر شهرهای مختلف این منطقه از سوریه، نسبت به همهی احزاب دیگر برتری دارد. سابقهی تأسیس آن نیز به سال 2003 و همزمان به تحولات عراق بازمیگردد. در این سال حزب مادر، که کارگران کُردستان ترکیه P.K.K است، چهار حزب مختلف در هر چهار کشور دارای جمعیت کُرد را تأسیس کرد که حزب کُرد سوری آن، اتحادیهی دمکراتیک نام گرفت. در حقیقت گفته میشود کنترل فعلی و موقت سرزمینها و شهرهای کُردنشین نیز حاصل توافق میان این حزب با دولت و ارتش سوریه بوده است. در نتیجه، باید گفت حزب مذکور در جهتگیریهای سیاسی و برنامههای آتی خود طرفدار باقی ماندن دولت اسد بر سر قدرت و مخالف جدی ارتشآزاد و گروههای اپوزیسیون ضددولت است. به همین دلیل، شاهد درگیریهای گاهوبیگاه جنگجویان این حزب با ارتشآزاد در شهر حلب یا دیگر مناطق دارای جمعیت کُرد هستیم. از جمله رهبران این حزب میتوان به «عیسیحسو»، «رضاولات»، «فؤادعمر»، «نوریمحمود» و «عبدالسلام مصطفی» اشاره کرد. نمایندگی حزب در مذاکرات اربیل را «عیسیحسو» بر عهده داشته و دارد. لازم بذکر است که شاخهی نظامی حزب اتحادیهیدمکراتیک با نام اختصاری YPG شناخته میشود و فرماندهی ارشد آن «سیپانحمو» است و همچنین خانم «شاههعلیعبدو»، که بیشتر بنام «نوژیندیرک» شناخته میشود، از جمله فرماندهان نظامی معروف این گروه است که ماجرای بازداشت و سپس آزادیاش توسط نیروهای ارتشآزاد در شهر حلب بر معروفیت او افزود.
9) جنبش جامعهی دمکراتیک کُردهای سوریه: (TEV-DEM) دبیرکل آن «آلدارخلیل» است که خود را عضو مجلسخلقکُردستان نیز مینامد. از دیگر رهبران این جنبش «عابدخلیل» است. جنبش مذکور یکی از گروههای وابسته به حزبکارگرانکُردستانسوریه و از زیرمجموعههای حزباتحاددمکراتیک محسوب میشود. این جنبش مخالف نزدیکی گروههای کُرد سوری به اپوزیسیون مخالف بشاراسد است و در کنگرهای که در شهر «سری کانی» (رأس العین) برگزار کرد، به انتقاد از این احزاب پرداخت. لازم بذکر است که «شورای محلی کُردهایسوریه» در شهر سریکانی، با رهبری «سعدونشیخو»، از جمله گروههای تابع جنبش جامعهی دمکراتیک کُردهای سوریه محسوب میشود.
10) حزب آزاد کُرد سوریه: (2005) ادغام دو حزب چپکُرد (الیسارالکردی) و اتحادیهی خلق کُرد سوریه (الاتحاد الشعبالکردی) در سال 2005 باعث ایجاد حزبی جدید به نام حزبآزادکُرد شد؛ اما اتحاد مذکور کمتر از چندماه تداوم نیافت و اتحادیهی خلقکُردسوریه از حزبآزاد منشعب شد. دبیرکل حزب مذکور «مصطفیاوسیجمعه» است که در اسلو نروژ مستقر است و گفته میشود رابطهی نزدیکی با ترکیه نیز دارد. فرماندهی عملیاتی این حزب در سوریه «خیرالدینمراد» است. از دیگر رهبران تأثیرگذار این حزب «بشارامین» و «کاوهعزیزی» هستند. نشریهی آزادی ارگان رسمی حزب محسوب میشود. شاید حزبآزادکُردسوریه را، در بین گروههای کُرد سوری، بتوان دورترین حزب نسبت به حزباتحاددمکراتیک نامید. نیروهای نظامی دو طرف تاکنون چند درگیری پراکنده با یکدیگر داشتهاند. رهبران حزباتحاددمکراتیک، حزبآزاد را متهم به همکاری با ارتشآزاد سوریه و همکاری علیه منافع کُردها میکنند. در کل این حزب در جناحالپارتی قرار دارد و خواهان تغییر نظام سیاسی سوریه است. لازم بذکر است نیروهای شبهنظامی گردانصلاحالدین، که از جمله گروههای نزدیک به ارتشآزاد سوریه است، وابسته به حزب آزادکُرد محسوب میشوند.
11) جنبش آیندهی کُردسوریه (2005) «مشعلتمو» رهبر فقید این حزب محسوب میشود که در حادثهای تروریستی، در اکتبر سال 2011، جان خود را از دست داد و بدنبال آن، مراسم بزرگداشت او به یک حرکت اعتراضی تبدیل شد. تا امروز مشخص نشدهاست که چه کشور، سازمان یا گروهی در پشت توطئهی ترور وی بودهاند. تحلیلهایی که در آن زمان ارائه شد انگشت اتهام را هم بسوی دولت ترکیه و هم بسوی دولت سوریه نشانه گرفت، اما در عین حال احزاب رقیب سوری نیز از جمله متهمین بودند. لازم بذکر است جریان آیندهی کُرد سوریه قائل به مشی لیبرالیستی و خواهان دولتی مدنی، دمکراتیک و تکثرگرا، در کنار برسمیت و برابرشمردن کُردها بادیگر اقوام ساکن در سوریه است و نشریهی «المستقبل» را بهزبان عربی منتشر میکند. این حزب در سال2006 به همراه دوحزب اتحاددمکراتیک و آزادکُرد «کمیتهیهماهنگیکُرد» را تشکیل دادند. همچنین آنها پس از آغاز بحران سوریه، بعنوان یکی از معدود گروههای کُرد به عضویت شورایملیسوریه درآمدند.
(53) ادامه پُست بعدی....
فرقهها و ادیان
https://eitaa.com/joinchat/1739522124Ca6c226e120
دفاع باقیست
https://eitaa.com/defa_baghist