شفاعت چیست ؟
🌻شفاعت, یکی از اصول مسلم اسلام است که همه طوایف و فرق اسلامی به پیروی از آیات قرآن و روایات, آن را پذیرفتهاند. هر چند در نتیجه شفاعت با هم اختلاف نظرنظر دارند.
🌻حقیقت شفاعت این است که انسان گرامی که در نزد خداوند از قرب ومقامی برخوردار است, از خدای متعال خواهان بخشودگی گناهان و یا ارتقاء درجه انسانی دیگر گردد. رسول گرامی فرمود: اعطیت خمسا 000 و اعطیت الشفاعه فادخرتها لامتی. (1)- پنج چیز به من ارزانی شد 000 و شفاعت به من عطا شد, پس آن را برای امت خودذخیره نمودم. محدویت شفاعت از دیدگاه قرآن, شفاعت مطلق و بدون قید و شرط مردود است.
🌻شفاعت در صورتی موثرمی گردد که: اولاً: شفیع از جانب خدا در شفاع مأذون باشد. تنها گروهی میتوانند شفاعت نمایندکه علاوه بر قرب معنوی به خدا, از جانب وی مأذون باشند. قرآن مجید در این موردمی فرماید: لایملکون الشفاعه الا من اتخذ عند الرحمن عهدا. (2)- مالک شفاعت نیست مگر کسی که نزد خدای رحمان, عهدی دریافته باشد.
🌻 و در جای دیگر میفرماید: یومئذ لا تنفع الشفاعه الا من اذن له الرحمن و رضی له قولا. (3)- در روز رستاخیز, شفاعت کسی درباره دیگران سود نمیبخشد, مگر کسی که خدا به او اذن دهد و به گفتار وی راضی گردد. ثانیاً: شخص مورد شفاعت نیز باید لیاقت فیض الهی را از طریق شفیع پیدا کند; یعنی رابطه ایمانی او با خدا و پیوند روحی وی با شفیع; گسسته نشود, بنابراین کافران که رابطه ایمانی با خداوند ندارند و برخی از مسلمانان گناهکار; مانندگروه بی نماز و آدم کش که فاقد پیوند روحی با شفیع هستند, مورد شفاعت قرارنمی گیرند. قرآن در مورد افراد بی نماز و منکران روز رستاخیز میفرماید: فما تنفعهم الشفاعه الشافعین. (4)-
🌻پس شفاعت شفیعان, به آنان سودی نمیبخشد. و درباره ستمگران میفرماید: ما للظالمین من حمیم و لا شفیع یطاع. (5)- برای ستمگران هیچ خویشی و شفیعی, که شفاعت وی پذیرفته شود, نخواهد بود. فلسفه شفاعت شفاعت, بسان توبه, روزنه امیدی است برای کسانی که میتوانند در نیمه راه ضلالت و معصیت, گناهان خویش را ترک کنند و از آن پس, باقیمانده عمر خود را در طاعت خدا سپری نمایند; زیرا انسان گناهکار هرگاه احساس کند که در شرایط محدودی (نه در هر شرایطی) میتواند به شفاعت شفیع, نائل گردد, سعی میکند که این حد راحفظ نماید و گام فراتر ننهد.
🌻نتیجه شفاعت مفسران در نتیجه شفاعت, که آیا بخشودگی گناهان است و یا ارتقاء درجه, اختلاف نظر دارند ولی با توجه به فرموده پیامبر گرامی که: شفاعت من, برای مرتکبان گناهان کبیره است نظر نخست, روشنتر میگردد. ان شفاعتی یوم القیامه لاهل الکبائر من امتی. (6)- شفاعت مـن در روز رستاخیز, از آن کسانی از امت من است که مرتکب گناهان کبیره شدهاند.
🌹
@dobare_zendegi 🌹