🔵
شاخصه های تفکر فلسفی شهیدمطهری
✅یکی از ویژگیهای شهید مطهری تنوع و گستردگی موضوعاتی است که او درباره آنها اندیشیده و نوشته است. این تنوع، هم در موضوعات فلسفی و هم در موضوعات غیرفلسفی چشمگیر است. هر موضوعی را که احساس میکرد بحث درباره آن لازم است، مورد توجه و پژوهش قرار میداد. هستیشناسی، معرفتشناسی، دینشناسی، انسانشناسی، روانشناسی، اخلاق، فقه، حقوق، تاریخ، اقتصاد، اجتماع و انقلاب، برخی از موضوعاتی است که مطهری درباره آنها قلم زده و سخن رانده است.
✅یکی از ویژگیهای مطهری در عرصه فلسفه، فارسینگاری است. گرچه در میان آثار پیشینیان نیز کمابیش به آثار فارسی برمیخوریم، اما زبان علمی حاکم در حوزههای علمیه اسلامی و از جمله ایران، زبان عربی بوده و سنت غالب در فلسفهنگاری نیز به همین زبان بوده است. مهمترین آثار فلسفی اسلامی از آغاز تا به امروز به زبان عربی نگارش یافته است، با اینکه اکثر پدیدآورندگان این آثار فارسیزبان بودهاند. ازاینرو جز عده اندکی به این آثار روی نمیآوردند.
✅در همه جا فلسفه به دشواری و پیچیدگی معروف است. حتی فلاسفهای که در گذشته آثارشان را به زبان فارسی نوشتهاند، از دشواری فهم فلسفه چندان نکاستهاند. یکی دیگر از ویژگیهای مطهری در تبیین مباحث فلسفی وضوح بیان او است. قریحه ذاتی و تجربه تدریس مباحث فلسفی در محیطهای مختلف حوزوی و دانشگاهی و عمومی، به او توانایی فوق العادهای در بیان واضح مباحث دشوار فلسفی داده بود. او حتی گاهی در خطابههایی که برای مردم عادی کوچه و بازار سخن میراند، مباحث عمیق فلسفی را به صورت قابل فهمی طرح مینمود؛ بدون اینکه از دقت و اتقان مطلب بکاهد.
✅طرح تطبیقی مباحث فلسفی از دیگر ویژگیهای فلسفهورزی مطهری است. او به جهت آشنایی با برخی فلسفههای غربی، از کسانی است که نخستین قدمها را در طرح تطبیقی مباحث فلسفی برداشت. مطهری به نحو مبسوطی ابعاد مختلف مکتب مارکسیسم، از ماتریالیسم دیالیکتیک و ماتریالیسم تاریخی تا اقتصاد و سیاست مارکسی را تجزیه و تحلیل و نقادی کرده و مسائل مختلف آن را با دیدگاههای اسلامی سنجیده است. در شرح اصول فلسفه، به ویژه در مباحث مربوط به معرفتْ آرای برخی فلاسفه غربی و مکتبهای عقلی و تجربی غرب را طرح و نقد کرده است. همچنین در دروسی که برای برخی استادان و مترجمان فلسفه غرب القا نمود و تحت عنوان شرح مبسوط منظومه پس از شهادت وی انتشار یافت، به بررسی آرای برخی از فلاسفه غربی همچون هیوم، کانت و هگل پرداخته است. او در آثار مختلفش اندیشههای فلاسفه غربی از یونان باستان تا برخی از فیلسوفان معاصر در حوزه علمیه را مورد بحث و نقد قرار داده است.
✅از دیگر شاخصههای تفکر فلسفی مطهری، توجه به تاریخ فلسفه در مباحث فلسفی است. او شاید نخستین فیلسوف اسلامی باشد که اهمیت تاریخ فلسفه را گوشزد کرد و گامهایی نیز در این راه برداشت. کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران از نخستین گامها در تاریخنگاری فلسفه اسلامی، محسوب میشود.
✅شرح و تفسیر فلسفه صدرایی، نقد مارکسیسم و برخی دیگر از فلسفههای جدید غرب، طرح جدیدی از بحث شناخت، فطرت، فلسفه تاریخ، و طرح الهیات یا کلام جدید با نگاهی نو، از خدمات شهید مطهری به تفکر معاصر اسلامی است. در شرح اندیشههای شهید مطهری، کتب، مقالات و پایاننامههای بسیاری نوشته شده است، اما هنوز تحلیل جامعی از کل ساختمان تفکر فلسفی او صورت نگرفته است.
✅بیشک مطهری تأثیرگذارترین متفکر در حوزه تفکر و پژوهش دینی در ایران معاصر است و به جرأت میتوان گفت که کمتر تحقیق و تأملی در حوزه دین میتوان یافت که ردپایی از تفکر، روش و ادبیات مطهری را در آن نتوان مشاهده کرد.
✅مطهری با اینکه فیلسوفی صدرایی بود، اما استقلال رأی داشت و نقد اندیشهها پیشه او بود. او حتی برخی آرای استاد بسیار محبوب و مورد احترامش، علامه طباطبایی را نیز مورد نقادی قرار میداد. مثلاً در بحث اعتباریات، رأی علامه را نقد و نظری متفاوت با نظر علامه طرح میکند.
✅مطهری کلام سنتی را قادر به تبیین و دفاع از باورهای دینی نمیداند؛ ولی فلسفه الهی اسلام را در این زمینه بسی تواناتر میخواند. امتیاز متکلمانی مانند نصیرالدین طوسی را در تفکر فلسفی آنها میداند. او میکوشد کلامی عقلانی با استفاده از میراث اسلامی و معارف امروزی تأسیس کند.
✅مطهری، فلسفه را در خدمت حل مسائل فکری مستحدثه به کار گرفت و از روش فلسفی به عنوان روشی برای حل مسائل فکری در عرصههای مختلف بهره برد. او هم به خود فلسفه اسلامی توجه عمیق داشت و هم از آن برای تبیین و دفاع از باورهای خود و نقد اندیشههای مخالف استفاده کرد.
منبع: کتاب "
برخی از فیلسوفان معاصر اسلامی در حوزه علمیه"، محمد فنایی اشکوری، مجمع عالی حکمت اسلامی، ص 35-31.
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با حدود 600 عضو در👇
🆔 پیام رسان ایتا:
@mirkhalili