🖤 تسلیت ماه محرم الحرام 🖤
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹سَنَفْرُغُ لَكُمْ أَيُّهَ الثَّقَلَان، فَبِأَىِّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ.
(أَیُّهَ الثَّقَلَان) اى دو گروه انس و جن! بزودى به (حساب) شما مى پردازیم. پس کدامین نعمتهاى پروردگارتان را انکار مى کنید؟! ۳۱ و ۲ الرحمن.
تفسیر: این آیات که از محاسبهء قیامت، سخن مى گوید، در عین تهدید براى مجرمان، وسیلهء تربیت و آگاهى و بیدارى برای آنان است و هم، وسیلهء تشویق و دلگرمى برای مؤمنان، که اگر خود را از گناه حفظ می کنید بدانید میان شما و گنهکاران تفاوت هست و در روزی بزرگ، به همهء حسابها رسیدگی خواهد شد. پس زحمات شما در خودداری از گناه، بیهوده نیست. به همین جهات یادآوری قیامت به مجرمان، هم برای خود آنان، نعمت محسوب مى شود هم برای مومنان.
👈 ذکر این دو گروه از میان تمام مخلوقات، بخاطر آنست که، عمدهء کسانیکه مکلف به تکالیف الهى، و بااختیار و اراده هستند همین دو گروهند.
👈 سپس می فرماید:
🌹يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا ۚ لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ...
اى گروه جن و انس! اگر مى توانید از مرزهاى آسمانها و زمین بگذرید، پس بگذرید، ولى هرگز نمى توانید، مگر با نیرویى (فوق العاده). پس کدامین نعمتهای پروردگارتان را انکار می کنید؟! ۳۳ و ۴ الرحمن.
این آیه اشاره به این دارد که ای جن و انس! شما هرگز یاراى فرار از دادگاه عدل خدا و پیامدهاى آنرا ندارید، هر جا بروید ملک خداست، و هر کجا باشید محل حکومت اوست.
چنانکه در دعاى روح پرور کمیل عرضه مى داریم: وَ لایُمْکِنُ الْفِرارُ مِنْ حُکُومَتِکَ ؟!
✔ مَعْشَر، به معنى عدد ده می باشد، و چون عدد ده یک عدد کامل است واژهء معشر، به جمعیت کاملى گفته مى شود که از اصناف و طوائف مختلف، تشکیل گردد. در این آیه یعنی همهء جنها و انسانها.
در اینکه آیهء فوق، مربوط به قیامت است، یا دنیا، و یا هر دو، در میان مفسران گفتگوست.
👈 اگر مربوط به دنیا باشد، منظور از نیروی فوق العاده، همان رشد علم در صنعت و تکنولوژی است، و تا جایی که خداوند اجازه دهد انسان به آن دست پیدا می کند و می تواند سفرهای آسمانی داشته باشد.
🌸 امام صادق علیه السلام در بارهء این آیه فرموده اند:
روز قیامت، خداوند بندگان را در محل واحدى جمع مى کند و به فرشتگان آسمان پائین وحى مى فرستد فرود آئید، آنها که دو برابر جمعیت روى زمین از جن و انس هستند فرود مى آیند، سپس اهل آسمان دوم، که آنها نیز دو برابر همه مى باشند فرود مى آیند، و به همین ترتیب فرشتگان هفت آسمان فرود مى آیند و همچون هفت حجابى گرداگرد انس و جن را احاطه مى کنند، اینجاست که منادى صدا مى زند: اى جمعیت جن و انس! اگر مى توانید از اقطار آسمانها و زمین بگذرید، اما هرگز نمى توانید، جز با نیرو و قدرت الهى. و در اینجا مى بینند اطراف آنها را هفت گروه عظیم از فرشتگان فرا گرفته اند و راهى براى فرار از چنگال عدالت نیست.
تفسیر صافى، ص۵۱۷.
و تفسیر مجمع البیان، ج۹، ص۲۰۵.
باز هم در اینجا دو گروه جن و انس را مخاطب ساخته، مى فرماید: کدامین یک از نعمتهاى پروردگارتان را انکار مى کنید؟! (فَبِأَىِّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ).
اصولاً وجود حساب در هر دستگاه، نعمت بزرگى است. اگر بحث حساب و کتاب نباشد، بیشتر مردم، به وظیفهء خود عمل نخواهند کرد. اگر امتحان پایان سال نباشد، بیشتر دانش آموزان درس نخواهند خواند. معلمان و اساتید موفق، آنها هستند که مدام، برای دانش آموزان و دانشجویان خود امتحان برگزار می کنند.
/ادامه در پیغام فرداإن شاءالله/
💚 صلَّی اللهُ عَلَیکَ یَا اَبَاعَبدِاللهِ 💚