🔴 این کجا و آن کجا!
🔶 در فرهنگ سیاسی ما، «این همان انگاری شخصیتی»، تبدیل به رویه ای مرسوم شده است. ظریف را مصدق و قوام، خاتمی را مارتین لوتر، موسوی و کروبی را طلحه و زبیر، حاج قاسم را مالک، مصباح را عمار، شریعتی و طالقانی را ابوذر و دهها شباهت سازی های شخصیت محور دیگر. اما در میان این تشبیه سازیها، همانند سازی هاشمی رفسنجانی با امیر کبیر را می توان یکی از مضحک ترین «این همان پنداری های سیاسی» نامید. دو شخصیتی که از قضا ارتحال و شهادتشان با فاصله یک روز رخ داده است.
در مقایسه این دو شخصیت نکاتی را عرض می کنم.
🔶 اول آنکه شاید جالب باشد بدانید این امیرکبیری که نامش را هر ایرانی با افتخار می برد و به آن مباهات می کند، و منشا آن همه تحولات و اقدامات عالی بوده، تنها سه سال و سه ماه مسئولیت داشته. یعنی کمتر از دوره مسئولیت چهارساله یک وزیر در زمانه خودمان.
🔶 در طی این سه سال آنچه او انجام داد تا سده ها به عنوان افتخار یاد می شود، از تاسیس روزنامه ها گرفته تا توسعه متوازن سیاسی و مذهبی و اقتصادی، تا کوتاه کردن دست قدرتمندان از اموال مردم و مُهر پایانی زدن بر مفت خوری و غارتگری رجال سیاسی دربار و حکومت.
🔶 آقای هاشمی اما نزدیک به سی و پنج سال در راس هرم حاکمیت، حضوری پررنگ و بسیار موثر داشته، حال می شود چند خدمت مرحوم هاشمی را ذکر کنید که تا سده ها هر ایرانی به آن افتخار کند؟
🔶 در حالی که در همان سه سال و خورده ای وقت، انواع توطئه ها علیه میرزاتقی خان صورت می گرفت و غالب حاکمان و درباریان به خونش تشنه بودند اما جناب هاشمی طی چند دهه قدرتش، هرکس با او درافتاد را برانداخت و همیشه مرکز رجوع حاکمان و مسئولان برای عرض ارادت و خاکساری بوده. چپ و راست شهادت می دهند، اختناق، خفقان و سرکوب منتقدین و نبود فضای باز سیاسی در دولت سازندگی، در طول تاریخ انقلاب بی سابقه بوده است.
🔶 یکی از مهمترین کارهای امیرکبیر تاسیس دارالفنون بود که نقش بسزایی در تاریخ علم معاصر ایران ایفا کرد و مهمترین کار علمی مرحوم هاشمی نیز حمایت بی چون و چرا از دانشگاه آزاد در قامت رئیس هیئت امنا بود.
و به راستی اگر مرحوم هاشمی از بودجه های عمومی و منابع ملی برای این بنگاه اقتصادی خرج نمی کرد، این دانشگاه کی به این قد و قامت می رسید؟
🔶 امیرکبیر در دوران صدراعظمی خود با رشوه خواری به مبارزه برخاست. او دستور داد دریافتیهای بیحساب و مواجب بیجهتی که از دستگاههای دولتی میگرفتند؛ قطع شود. وی حتی حقوق شاه را کاهش داد و ماهانه به دوهزار تومان رسانید.
🔸امیر مواجب بیحسابی که حاج میرزا آقاسی برقرار کرده بود، قطع کرد و سروسامانی به قوانین مالیاتی داد و صورت عواید و مخارج آن را تعدیل کرد. او برای ماموران دولتی حقوق ثابت تعیین کرد تا فعالیت سالمی داشته باشند. وی در اقدامی دیگر القاب و عناوین فرمایشی را موجب زیانهای اجتماعی میدانست و در نامیدن دیگران به گفتن واژه جناب اکتفا میکرد، حتی نسبت به مقام صدارت.
🔶 حال کدام انسان آگاه منصفی است که بگوید مرام آقای هاشمی چنین بوده است؟ کسی که در دوران قدرتش فساد اقتصادی و سیاسی، خصوصی سازی های افسار گسیخته، فاصله طبقاتی، حیف و میل بیت المال، شیوع اشرافیت دولتمردان، به نحوی صعودی اوج گرفت و مردم و محرومین را زیر چرخ دنده های توسعه کاپیتالیستی له نمود و تباه ساخت چنان که نخستین شورش های عمومی مردم در مشهد، قزوین، اسلامشهر و... را علیه نظام رقم زد و تورم 50 درصدی را به مردم هدیه داد.
🔶 کسی که کرباسچی ها و جزایری ها و فاضل خداداد و... مهمترین ثمرات سیاست های تعدیل اقتصادیش بودند، کسی که آشکارا نقل به مضمون می گفت "اگر یک سدی چند میلیارد هزینه ساختش می شود، چه عیب دارد چند صد ملیون آن را هم بخورند" چه نسبتی با میرزاتقی خان امیرکبیر دارد که یک مصلح اجتماعی و اقتصادی بود؟
🔶 عاقبت اینکه میرزاتقی خان با توطئه انگلیسی ها و درباریان خلع شد و در حمام کاشان به شهادت رسید و آقای هاشمی هم در حالی که مدت ها بود خواسته یا ناخواسته، منافع انگلیسی ها را بر دست گرفته بود، در استخر علیاحضرت فرح پهلوی، حین گذران اوقات فراغت، فوت نمودند!
✅عدالتخانه
#فریاد_مستضعفین
🆔
@edalatkhane