✅ نفس زکيه کيست؟
❇️ پاسخ : يکى ديگر از علايم ونشانه هاى حتمى (قتل نفس زکيه) است. چنانکه امام صادق (عليه السلام) فرمود: (پيش از قيام قائم (عليه السلام) پنج علامت حتمى است: يمانى، سفيانى، صيحه آسمانى، قتل نفس زکيه، فرو رفتن.)...(25)
وشيخ مفيد (رحمة الله عليه) از امام باقر (عليه السلام) روايت مى کند که فرمود: (فاصله بين قتل نفس زکيه وظهور قائم (عليه السلام) بيش از پانزده شبانه روز زيادتر نيست).(26)
مقصود از نفس زکيه، نفس کامله پاک وپاکيزه است. کلمه (زکيه) از ريشه (زکى) به معناى (رشد کرد وپاکيزه شد) مى باشد. ومقصود از (رشد) در اصطلاح اسلامى، تکامل با علم واخلاص وفداکارى است؛ وممکن است با دقت بيشترى براى کمال دو معنى در نظر بگيريم:
معناى اول: کمال، عبارت است از آنچه خواسته اسلام است از يک فرد مسلمان که در درجه بالاى ايمان واراده واز خودگذشتگى باشد، بنابراين مقصود از نفس زکيه يکى از اشخاص با اخلاص وآزمايش شده در دوران غيبت کبرى خواهد بود که بر اثر فتنه ها وانحرافات حاکم در آن زمان، به شهادت مى رسد.
معناى دوم: مقصود از کمال، برائت از آدم کشى مى باشد که به همين معنى در قرآن مجيد آمده است: آيا نفس زکيه اى را بدون اينکه کسى را کشته باشد تو کشتى؟ کار زشتى انجام دادى).(27) وشايد از اينکه در اخبار، تعبير به نفس زکيه شده است به اين خاطر بوده که مى خواستند مفهوم قرآنى را بگويند.
ولى آنچه که معناى اول را تقويت مى کند، آن است که از اين روايات آنچه به ذهن مى رسد، (نفس زکيه) انسانى است که بر اثر شخصيت والاى او، آن قتل، اهميتى بسزا دارد، واهميت قتل نيز درباره اشخاص آزمايش شده وبا اخلاص است، که در سطح بالاترى قرار گرفته باشند تا جلب نظر کند وموجب تأثر وتأسف عميق مردم گردد. ولى کشف يک فرد معمولى بى گناه نوعا اهميتى در جوامع ندارد وجلب نظر نمى کند. ضمن اينکه اگر کسى مى خواهد نشانه علامت شود، مى بايست در مورد کسى باشد که در بين مردم شناخته شده باشد، والآ نمى تواند نشانه ظهور باشد.
بنابراين وقتى معناى اول با مجموع روايات سازگارتر بوده ومعناى دوم چنين انطباق وتناسب نداشت، بر ما لازم است که معناى اول را گرفته وبر طبق آن عمل کنيم.
محدث قمى در اين رابطه مى فرمايد: (نفس زکيه آن پسرى است از آل محمد (صلى الله عليه وآله وسلم) که در ما بين رکن ومقام کشته شود).
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
اَللهُمَعجِلالوَلیِکاَلفرج
ــ ـ ـ ـ ـــــ❁ـــــ ـ ـ ـ ـ ـ