💠 عقلانیت، تمدنسازی و نظام انقلابی
🔹 استاد
#پارسانیا
📌 نشست «تحلیل
#نظریه_انقلابی در
#بیانیه_گام_دوم» چندی پیش در دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد و در آن حجتالاسلام دکتر حمید پارسانیا، دانشیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران با موضوع «عقلانیت، تمدنسازی و نظام انقلابی» به ارائه بحث پرداخت. در ادامه صحبتهای این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی را میخوانیم.
🔸 هر تمدنی با سطحی از عقلانیت تناسب دارد. زمانی که از عقلانیت صحبت میشود، مفهومی که بیشتر مدنظر ماست، عقلی است که در زندگی تحقق و واقعیت پیدا میکند. عقل به لحاظ فلسفی کاربردهای متفاوتی دارد و اصطلاحات مختلفی برای آن از لحاظ لغوی در نظر میگیرند؛ گاهی عقل یک موجود متعلق خارجی در نظر گرفته میشود. در برخی از روایات هم معنایی مانند فرشته وجه بودن برای عقل استفاده میشود. عقل بهعنوان حجت باطنی و پیامبر درونی انسان شناخته میشود؛ همانگونه که از پیامبر بهعنوان عقل بیرونی یا حجت ظاهری یاد میشود. عقل انسان بالقوه است و بسته به حوزهای که در آن فعلیت پیدا میکند و بارور میشود، نامهای گوناگونی مانند عقل متافیزیکی، عقل ریاضی یا عقل معاش میگیرد. زمانی که عقل در جامعه حضور پیدا میکند، هویتی برای آن شکل میگیرد. هر تمدنی با سطحی از عقلانیت تناسب دارد.
🔸 ماکس وبر، تمدنها و جوامع مختلف را براساس مدلهای عقلانیتشان تقسیمبندی میکند و هر جامعهای به تناسب سطحی از عقلانیت که در آن وجود دارد، ابعاد مختلف اقتصادی و سیاسی و فراز و فرودهایش شکل میگیرد. وبر معتقد است که جهان مدرن با عقلانیت ابزاری نسبت دارد و آن را ویژگی مدرنیته ذکر میکند و این عقلانیت ابزاری با نوعی از دیانت، مناسبات و روابط پیوند دارد. عقلانیت ابزاری مدرن با زندگی بورژوازی و مذهب پروتستان پیوند دارد که این نوع از عقلانیت در مذهب کاتولیک نمیتواند رشد کرده و بارور بشود.
🔹 متن کامل در پیوند زیر: ↙️
http://qudsonline.ir/news/653940/
💠شبکه اشتراک محتوای گام دوم انقلاب اسلامی
@enghelabyazd