🔻نقش سازمانهای اطلاعاتی در استراتژی امنیت ملی اسرائیل
(قسمت سوم)
ذوب شدن یخ روابط با آمریکا با ترفند فروش اطلاعات شوروی
هنگامی که فرانسه سیاست سنجیدهتری در برابر اسرائیل و دولت یهودی آن اتخاذ کرد، این رژیم متحد بزرگ خود را از دست داد و در صدد پر کردن این خلا برآمد.
هرچند آمریکا نخستین کشوری بود که اسرائیل را به رسمیت شناخت اما در سالهای ابتدایی تأسیس اسرائیل، رابطهی نزدیکی با هم نداشتند و حتی سیاست آمریکا، حین جنگ 1948 تحریم تسلیحاتی اسرائیل بود.
تمرکز سیاست خارجی آمریکا در این دوره روی شوروی و جنگ سرد بود. به لحاظ جغرافیایی اوج این رقابت در اروپا بود و تمرکز آمریکا هم روی اروپا بود. خاورمیانه هنوز جزء مناطق مهم برای آمریکا شناسایی نمیشد. علاوه بر این، ایالات متحده نمیخواست روابط خود را با جهان عرب به خطر بیاندازد. بسیاری از نخبگان سیاست خارجی آمریکا معتقد بودند ارتباط خوب با اسرائیل، کشورهای عربی را از آمریکا دور میکند بهخصوص زمانی که آمریکا به نفت کشورهای عربی احتیاج داشت.
اما بار دیگر سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل بر مقامات آمریکایی پیروز شدند و به دولت اسرائیل کمک کردند تا به اهداف خود برسد. شینبت یا اطلاعات داخلی اسرائیل، شروع به جمعآوری گزارش از مهاجرانی که از بلوک شرق وارد اسرائیل شده بودند و به اشتراک گذاشتن تحلیل آنها با ایالات متحده کرد.
اما این همهی ماجرا نبود. در دو نوبت، اطلاعات اسراییل توانست اسرار مهم بلوک شوروی را به دست آورد. در سال 1956، یک یهودی لهستانی نسخهای از سخنرانی نیکیتا خروشچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی در کنگرهی حزب را به شین بت داد که کاملاً محرمانه بود. وقتی واشنگتن این سخنرانی را دریافت کرد، بینش ارزشمندی از رهبری شوروی پس از استالین به دست آورد.
ده سال بعد، موساد، سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل، موفق شد "منیر ردفا"، خلبان نظامی عراقی را متقاعد کند که با هواپیمای میگ 21 ساخت اتحاد جماهیر شوروی به نفع اسرائیل فرار کند. از آنجایی که دستیابی به فناوری میگ21 برای اسرائیل و ایالات متحده اولویت اصلی بود، چنین اقدامی نقطه عطف جدیدی در روابط دوجانبه اسرائیل و آمریکا بود.
#استراتژی_امنیتی_اسرائیل
#انسان_آگاه
❗️ انتشار این محتوا در راستای روشنگری با شما...
👈در ایتا به ما بپیوندید 👇
🔅
https://eitaa.com/ensaneagah