🟠 بدرفتاری طالبان با دیپلماتهای خارجی؛ ماهیتی که عوض نشد
🔸در مورد صبوری در مورد افغانستان بسیار نوشتهام، این صبر و حوصله شاید برای برخیها که هیچ دستی در سیاست ندارند و اصولا خبرهای درستی هم از افغانستان در دستشان نیست و صرفا از روی دست هم مشق میکنند و کلمات همدیگر را میزدند سخت باشد، اما حقیقت آن است که در افغانستان بحران بسیار جدیتر از آن چیزی است که چند مولوی کتاب خوانده مدارس کویته بتوانند آن را مدیریت کنند. همانگونه که عرض شد، باید زمان را قبول کرد و با آن کنار آمد خود به خود خیلی از مسائل خودشان را نشان میدهند.
🔸برای برخورد با مساله طالبان و سایر مردم افغانستان نخست باید درک کنیم که این مشکل داخلی خود آنها است. وقتی که این را درک کردیم، به نقطه بعدی میرسیم و آن نیز چیزی نیست جز مساله رو شدن ماهیت طالبان. نوشته بودم که «گر جان بدهد سنگ سیه لعل نگردد» طالبان هر کاری که کند، طالبان است، هر کاری کند متحجر است، هر چند که وعدهها و قولهای مختلفی در مورد رفتارش داده باشد. به قول یکی از دوستان رسانهای افغانستانی، طالبان در شهرهای بزرگ بسیار بهتر از شهرهای کوچک، روستاها و مناطق دورافتاده برخورد میکنند.
🔸اما همین برخورد هم نتیجهبخش نیست چرا که بالاخره یک جایی دم خروس میزند بیرون. سران طالبان از همان روز اول که کابل سقوط کرد وعدههای رنگارنگی در مورد تامین امنیت دیپلماتهای خارجی دادند و گفتند که امنیت همه سفارتخانههای خارجی به ویژه کارکنان وابسته به سازمان ملل را حفظ خواهند کرد. اما گزارشی که روز گذشته نماینده سازمان ملل در مورد پیشامدها برای کارکنان این سازمان و سازمانهای کمکرسان گفته جالب توجه است و نشان میدهد نیروهای طالبان طاقت نیاورده و نتوانستهاند برای کوتاهمدت هم حفظ ظاهر کنند.
🔸فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان در جلسه شورای امنیت گفت: ما به شدت نگران افزایش حوادث مربوط به آزار و اذیت و تهدید کارمندان محلی خود در دفتر سازمان ملل افغانستان هستیم. ما هر کاری لازم باشد برای حمایت از کارمندان خود و مصون نگهداشتن آنها در مقابل این آزار و اذیتها انجام میدهیم. اگر کارمندان سازمان ملل هدف تهدید باشند و بیمناک جانشان و نتوانند آزادانه تردد کنند، این نهاد بینالمللی نمیتواند کارش را درست انجام دهد. دبورا لیونز در حالی این گزارش را در شورای امنیت داده که مقامات طالبان برای رسیدن کمکهای خارجی به این کشور التماس میکنند.
🔸نکته جالب آنکه بر اساس گزارش داخلی شورای امنیت سازمان ملل به تاریخ ۲۵ اوت سال جاری میلادی، دهها مورد شامل تهدید، غارت دفاتر سازمان ملل و سوءاستفاده فیزیکی کارمندان از ۱۰ اوت و کمی پیش از سقوط کابل به دست طالبان وجود دارد. یکی از دیپلماتهای ارشد آمریکایی در شورای امنیت سازمان ملل نیز گفت: ما از بابت گزارشهای مربوطه درباره اینکه برخی از اعضای طالبان در حمله به کارمندان سازمان ملل در سراسر افغانستان دست داشتهاند، خشمگین هستیم. این وضعیت غیرقابل قبول است.
🔸نکتهای که این مقام امریکایی در شورای امنیت مورد تاکید قرار داده، بسیار جالب است، او گفته که آمریکا گزارشهایی درباره ممانعت از ورود کارمندان زن سازمان ملل به دفاتر و حضور آنها با همراهی یک مرد دریافت کرده است! یعنی طالبانی که مدعی شده که تغییر کرده، به صورت کامل عوض شده هنوز در بسیاری از رفتارهای ابتدایی خود که در عرف جهانی پذیرفته شده دارد بد عمل میکند. این گزارشها تاثیر بسیار زیادی بر نوع رفتار کشورها در مقابل افغانستان خواهد داشت و باعث میشود عملا هیچ کشوری به سادگی حاضر به کمک به افغانستان نشود.
🔸تلخی و بدی مساله این است که چوب حماقت و رفتار طالبان را اول مردم افغانستان میخورند و بعد کشورهای همسایه. مردم افغانستان بابت این رفتارهای طالبان در همه حوزهها (از شکل تشکیل حکومت تا محدودیتها برای همه تا فشار بر سازمانهای خارجی و به ویژه زنان) هزینه سنگینی را در حوزه اقتصادی پرداخت خواهند کرد. اگر کمکهای بینالمللی نرسد چهار هفته دیگر در افغانستان حتی نان برای خوردن پیدا نخواهد شد. کشورهای همسایه هم با دچار شدن ساکنان این کشور با فرار دستجمعی و موج جدید مهاجرت مواجه خواهند شد.
🔸در مجموع باید گفت که آنچه در حوزه رفتاری و عملی از طالبان تا این لحظه شاهد بودیم، چندان با ادعاهای آنها همسان نیست. درست است که رفتار آنها نسبت به ربع قرن پیش تغییر کرده، اما این تغییرات به دلیل عوض نشدن تفکراتی که در مدارس دینی به خورد طلبهها داده میشود ماندگار نخواهد بود. به همین دلیل است که میگویم نباید برای تصمیمگیری در مورد این کشور عجله کرد. طالبان با رفتارهایش سقوط خودش را رقم خواهد زد. فقط باید کمی صبور بود و این مرحله از تاریخ را هم به تماشا نشست.
@syriankhabar