🔳 تشدید رقابت انگلیس و امریکا در ترکیه و اخراج سفرا
▪️اقدام رئیسجمهور ترکیه در عنصر نامطلوب خواندن سفیر 9 کشور اروپایی به همراه امریکا و دستور به وزیر امور خارجه برای اخراج این سفرا در طول یکی دو روز گذشته سر و صدای بسیاری کرده است. اردوغان در حالی این دستور را داده که به گفته او درخواست سفرای 10 کشور اروپایی و امریکا برای آزادی عثمان کاوالا، دخالت در امور داخلی این کشور بوده است. اردوغان البته این دستور را طبق معمول همیشه برای سرگرم کردن مردم داده است...!
▪️نکته جالب در این مورد، حضور نداشتن نام سفیر انگلیس در میان امضاکنندگان این بیانیه یا درخواست است. پیش از این بارها نوشته و گفته بودیم که دولت حاکم بر ترکیه وابسته به جریان انگلیسی اخوان المسلمین است و این روزها رقابت بسیار سنگینی میان لندن و واشنگتن برای حفظ نفوذ خود در ترکیه وجود دارد. طرف امریکایی برای اینکه آنکه انگلیس را از ترکیه بیرون کند، به هر شکل ممکن باید دولت فعلی را سرنگون کند که در ادامه به طرح امریکا در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
▪️این اقدام در حالی صورت میگیرد که با مخالفت و واکنش شدید مخالفان اردوغان مواجه شده است. کمال قیلیچداراوغلو، رهبر حزب اپوزیسیون مردم جمهوریخواه ترکیه در توییتی نوشت: شخصی که به سرعت کشور را به ورطه نابودی کشانده، دستور داده تا ۱۰ سفیر به عنوان عناصر نامطلوب اعلام شوند. میتوانم صریحا بگویم که دلیل این اقدامات حفاظت از منافع ملی نیست بلکه ایجاد بهانههای ساختگی برای فروپاشی اقتصادی است که او نابودش کرده است. این صحبتهای قلیچدار اوغلو در حال عینیت یافتن است چرا که ارزش لیر ترکیه به سرعت سقوط کرد و به عدد تاریخی 10 لیر در برابر یک دلا امریکا رسید.
▪️گفتنی است ۱۰ سفیر آمریکایی و اروپایی در این بیانیه خود خواستار یک راه حل عادلانه و سریع برای پرونده کاوالا شدند که از اواخر سال ۲۰۱۷ به اتهام تأمین مالی اعتراضات و شرکت در کودتای نافرجام در زندان است. در بیانیهای که توسط برخی از این سفارتخانهها به اشتراک گذاشته شد، ضمن درخواست برای یافتن راه حلی منصفانه و سریع برای پرونده کاوالا، نسبت به تاثیرات منفی آن پرونده بر رعایت دموکراسی در ترکیه ابراز نگرانی شده بود. کاوالا سال گذشته از اتهامات مربوط به اعتراضات سراسری در سال ۲۰۱۳ تبرئه شد؛ اما این حکم امسال لغو شد و با اتهامات دیگری در پرونده کودتا مربوط به سال ۲۰۱۶ همراه شد.
▪️این در حالی است که این اقدام دولت ترکیه با واکنش این کشورها مواجه شده است. البته واکنش این کشورها طبیعی است ولی موضوع قابل توجه آن است که رجب طیب اردوغان در حالی کاوالا را به ارتباط با جورج سوروس متهم میکرد که خودش هم دیدارهای متعددی با وی داشته است. حقیقت همانگونه که گفته شد، این است که اردوغان علاوه بر تلاش برای پرت کردن حواس مردم از مشکلات اقتصادی به نتایج مهمتری رسیده و آن هم فعالیت سفارت امریکا در تشکیل یک ائتلاف سیاسی مخالف وی است.
▪️گفته میشود که مخالفان دولت ترکیه در حال تشکیل یک جبهه متحد و سازماندهی شده برای جایگزینی رییسجمهور فعلی بوده و حتی درصدد فشار برای برگزاری انتخابات زودهنگام در سال آینده میلادی هستد تا حاکمیت ۱۹ ساله اردوغان را به چالش بکشند. به نظر میرسد این اقدام بخشی از برنامه بزرگتر امریکا در ترکیه باشد که پس از روی کار آمدن بایدن شروع شده است.
▪️به نوشته نیویورک تایمز، به نظر میرسد رهبران شش حزب مخالف دولت ترکیه، همزمان با مذاکره بر سر یک اتحاد گسترده میان خود، در مورد تبدیل انتخابات بعدی به نوعی همه پرسی در مورد سیستم ریاست جمهوری هم توافق کردهاند، سیستمی که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، چهار سال پیش معرفی کرده و آن را یکی از افتخارآمیزترین دستاوردهای خود میداند.
▪️مخالفان اردوغان میگویند که سیستم ریاست جمهوری، به او اجازه داده تا با تشکیل دولتی تقریبا استبدادی، به رشد فساد کمک کرده و به خودکامگی در حکومت، تعیین سیاستهای اقتصادی، کنترل دادگاهها و زندانی کردن هزاران مخالف سیاسی منجر شود. مخالفان اردوغان، با قرار دادن بازگشت به نظام پارلمانی در دستور کار خود، امیدوار هستند تا بحث را به مسئله اساسی وخامت سلامت دموکراسی در ترکیه بکشانند.
▪️به نوشته نیویورک تایمز تشکیل ائتلاف گسترده مخالفان، استراتژیای است که در کشورهای زیادی که در آن حاکمان خودکامه، از پوتین در روسیه تا ویکتور اوربن در مجارستان، با استفاده از شکافهای میان احزاب مخالف خود، قدرت خود را افزایش دادهاند، در حال اجرا است. اخیراً، این رویکرد در انتخابات جمهوری چک نتیجه خوبی داشت، جایی که ائتلاف گستردهای از احزاب راست میانه برای شکست نخستوزیر آندره بابیش گرد هم آمدند.
@syriankhabar