🔻🔻خلیفه دوم و علی علیه السلام :
مأمون الرشید از مهدی عباسی از منصور دوانیقی از پدرش از عبدالله بن عباس روایت میکند که از عمر بن خطاب شنیدم که میگفت: «هرگز علی را به بدی یاد نکنید که من از رسول خدا صلی الله علیه و آله درباره او رفتارها دیدم که اگر یکی از آنها را با آل خطاب انجام داده بود، در نظرم از تمامی آنچه آفتاب بر آن میتابد، محبوب تر
بود».
آنگاه ابن عباس میگوید: «علی به داشتن چند خصلت رستگار شده است: یکی، دامادی رسول خدا؛
دیگری، بذل و بخشش به فقرا؛
سوم، دانش به ظاهر قرآن و چهارم، آگاهی از تأویل و باطن قرآن».
همچنین از خلیفه دوم نقل است که گفت:
رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود: «هیچ مزدی در دنیا به دست کسی نمی آید که به پای فضل علی علیه السلام برسد که صاحبش را هدایت، راهبری و از هلاکت دور کند».
🔻🔻علی علیه السلام، نخستین ایمان آورنده به رسول خدا صلی الله علیه و آله
از معاذ بن جبل روایت شده است که پیامبر به علی علیه السلام فرمود:
تو به هفت دلیل بر مردم تقدم داری که هیچ یک از قریش آن را ندارند:
۱. نخستین ایشانی در ایمان به پروردگار؛
۲. وفادارترین ایشانی به عهد خدا؛
۳. پایدارترین ایشانی در امر خدا؛
۴. عادل ترین ایشانی در تقسیم؛
۵. منصف ترین ایشانی با رعیت؛
۶. بیناترین ایشانی در قضاوت؛
۷. برترین ایشانی در منزلت نزد پروردگار.
بیهقی به سند خود از حسن روایت کرده است که گفت: «نخستین کسی که به پیامبر ایمان آورد، علی بن ابی طالب علیه السلام بود، درحالی که پانزده یا شانزده
سال از عمرش میگذشت».
از اسحاق روایت است که علی ابن ابی طالب علیه السلام، نخستین کسی از مردان بود که به رسول الله صلی الله علیه و آله ایمان آورد و با او نماز خواند و او را در آنچه از ناحیه خدا آورده بود، تصدیق کرد، با اینکه در آن روز ده ساله بود. یکی از نعمتهایی که خداوند به علی علیه السلام عنایت فرموده بود، همین بود که قبل از اسلام نیز در دامن رسول خدا صلی الله علیه و آله پرورش یافت.
عفیف کندی میگوید: «اگر خدای تعالی مرا موفق به اسلام کرد، این افتخار را نیز نصیبم ساخت که من دومین نفر بودم که پس از علی علیه السلام اسلام آوردم».
از زید بن ارقم نقل است:
«نخستین کسی که اسلام آورد، علی علیه السلام بود».
بسیاری از دانشمندان اهل سنّت میگویند که علی علیه السلام، نخستین مسلمان بود و کلبی میگوید که وی در آن زمان نُه ساله بوده است.
🔻🔻علی علیه السلام؛ دایر مدار حق
فخر رازی ذیل تفسیر «بسم اللّه» میگوید:
هر که در دینش از علی بن ابی طالب علیه السلام پیروی کند، راه خدا را یافته است و دلیل آن، کلام پیامبر است که در دعایش گفت: «بارالها! حق
را دایرمدار علی کن. هر کس علی را امام و پیشوای خود بگیرد، در دین و نفس خویش به عروه الوثقی متمسک شده است».
در حدیث دیگری آمده است که پیامبر فرمود: «خدا علی را رحمت کند. بارالها! حق و علی را همواره با هم به جریان انداز. آن را معرّف این و این را معرّف آن قرار بده».
#بامان_الله_یاشهیدالله
@faanos313