✍🏻 احمد خنیفر
امروز دومین سال بمباران تاسیسات نفت سعودی است؛ آمریکا بعد از آن حمله، سامانههای پدافند هوایی پاتریوت را وارد عربستان کرد اما این سامانه پیشرفته هم نتوانست پهپادهای یمنی را شکار کند و هنوز تاسیسات نفتی بمباران میشود؛ این آبروریزی تا جایی ادامه یافت که در روزهای گذشته آمریکا این سامانه را از عربستان خارج کرد.
خروج سامانه پدافند هوایی آمریکا از سعودی، خروج از افغانستان و عراق ، تهدید آمریکا به متهم کردن سعودی در حادثه ۱۱ سپتامبر، شکست در یمن، سوریه، لبنان و... باعث نگرانی شدید سعودیها شده است؛ همچنین با وجود اینکه آمریکا با همکاری سعودی، طالبان و القاعده را به وجود آورد اما اینک به جای سعودی، به قطر میدان داده تا در پرونده افغانستان فعال باشد.
برخی میگویند آمریکا تمایل ندارد محمدبن سلمان بیش از این، زمام قدرت را در دست داشته باشد و او را به خاطر شکستهای پیاپی تغییر میدهد و برخی هم میگویند بیمحلی بایدن هم مانند اوایل دوره ترامپ است برای دوشیدن بیشتر این گاو شیرده !
کاهش حضور نظامی آمریکا در منطقه و نگرانی شدید سعودی از تهدیدهای آمریکا باعث شده تا محمدبن سلمان رابطه خود را با قطر و ترکیه بهبود ببخشد، نماینده خود را برای دیدار با بشار اسد بفرستد، برای آتشبس جنگ یمن، با تهران مذاکره کند و خود را به اسراییل نزدیکتر کند تا بین او و آمریکا واسطه شود.
روزهای سیاه سعودی بهگونهای است که شاهزاده ترکی فیصل در شبکه CNBC چیزهایی میگوید که بدون مشاهده فیلم مصاحبه، امکان باورش سخت باشد ؛ او از آمریکا درخواست کرد تا سربازان و سامانههای پدافند هوایی را در عربستان نگه دارد.
این شاهزاده که رییس استخبارات و سفیر سعودی در واشنگتن بوده است گفته : سعودی و سایر دولتهای خلیجی ضعیف (آسیبپذیر) هستند و باتوجه به حملات یمن و تحولات خاورمیانه از آمریکا میخواهیم به ما اطمینان دهد که به تعهداتش برای محافظت از امنیت ما عمل میکند.
این ذلت و التماس در حالی است که ۶ سال قبل وزیرخارجه سعودی به واشنگتن رفت و از آنجا آغاز حمله به همسایه خود را اعلام کرد؛ با پشتوانه حمایت آمریکا آنقدر از قدرت خود مطمئن بود که نام عملیات را (طوفان قاطعیت) گذاشت و گفت که در چند روز آینده یمن را تصرف میکنیم اما خرید پیشرفتهترین تسلیحات، اجاره هزاران سرباز از سودان و از همه مهمتر پشتیبانی نظامی و اطلاعاتی آمریکا هیچ سودی برای آن نداشت.
@farooq313