🔸در تحلیل انقلاب اسلامی عوامل متعددی مورد بررسی قرار گرفته است، اما متفکران اسلامی بر عنصر فرهنگ با محوریت عناصر اسلامی تأکید دارند و اگر این فرض را بپذیریم، لازم است ارتباط میان پیشرفت و فرهنگ بهصورت کلی تبیین شود که به نظر میرسد سه نوع رابطه میان این دو وجود دارد.
🔹برخی فرهنگها وجود دارند که از دل آنها پیشرفت حاصل نمیشود، مانند فرهنگهایی که نگاه دنیاگریز دارند و از سوی دیگر، برخی دیگر به توسعه متصل هستند، اما این توسعه براساس درونمایههای مادی شکل گرفته که نمونه آن در جوامع غربی دیده میشود.
🔸 برای بررسی رابطه بین فرهنگ و پیشرفت، باید مؤلفههای مختلف فرهنگ را تفکیک کرده و تحلیل کنیم ضمن اینکه پیشرفت یکی از مؤلفههایی است که دستیابی به آن مستلزم پایبندی به اصول ثابت است و هر جامعهای که به این اصول توجه داشته باشد، میتواند زمینه پیشرفت را فراهم کند.
🔹وقتی فرهنگ اسلامی را بررسی کنیم، مشخص میشود که این فرهنگ دارای شاخصهای متعددی است که میتواند به پیشرفت منجر شود. فرهنگ اسلامی ظرفیت ذاتی برای پیشرفت دارد و این ظرفیت تنها زمانی عملیاتی خواهد شد که مردم یک جامعه و مسئولان آن برای تحقق آن تلاش کنند، در واقع، اگر این مسیر بهدرستی طی شود، پیشرفت امری قطعی خواهد بود.
🔸هر زیرساخت فرهنگی نقشی کلیدی در شکلگیری اقتصاد دارد و ایجاد تغییرات بنیادی در اقتصاد، بدون تحولات فرهنگی ممکن نیست؛ اقتصاد بهطور عمیقی با مقوله فرهنگ پیوسته است و بخشی از نظم فرهنگی بهشمار میآید که تأثیر مستقیم آن بر معیشت و زندگی مردم مشهود است.
🔹سبک زندگی، اعتقادات و علایق انسانها نوع خاصی از روابط اجتماعی را میسازد که در نهایت به نتایجی اقتصادی منجر میشود ضمن اینکه فرهنگ جهانشمول یا واحدی وجود ندارد و در بسیاری از دورهها، برخی فرهنگها یا اقتصادها هژمون شدهاند و به افول رفتهاند که این نیز به ریشههای فرهنگی مرتبط است.
🔸۶۷ درصد ایرانیها در منازل شخصی خود زندگی میکنند، ۱۰ درصد در خانههای سازمانی، پدری یا رایگان ساکن هستند و ۱۰ درصد دیگر نیز در خانههایی که اصطلاحاً ذهنی خوانده میشوند، زندگی میکنند و عدهای نیز مستأجر هستند و در مقابل، در آلمان تنها ۴۸ درصد از مردم صاحبخانهاند و بسیاری از خانههای آنان فاقد آشپزخانه است، این در حالی است که آلمان بهعنوان کشوری توسعهیافته و پیشرفته شناخته میشود.
🔹در ایران ۲۲ میلیون زن خانهدار هستند و بخشی از آنان نیز شاغلاند که این امر نشاندهنده جایگاه بالای فرهنگی کشور است و ایران در این شاخص رتبه خوبی در سطح جهانی دارد. در کشورهای خارجی تربیت فرهنگی مناسب وجود ندارد، برای نمونه، در جوامع غربی عمدتا زنان مجبور به اشتغال هستند
🔸ایران توانسته ساختار فرهنگی خود را حفظ کند و این مسئله خود را در مقایسه آمارهایی مانند ابتذال یا خودکشی میان ایران و جهان مدرن نشان میدهد و چنین ویژگیهایی بهنوعی بازتابدهنده روح انقلاب اسلامی است.
📮
فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
@Fekrat_Net