📋
#یادداشت
🔻پاسخ یک پژوهشگر فلسفه علم به اظهارات رسول جعفریان
🔸محمد جمالی، پژوهشگر حوزه فیزیک بنیادی
مهمترین نقد وارد به مصاحبه جناب دکتر جعفریان، مسئله تمایز علم و دین است.
🔸فلسفه علم نشان داده است که علم، عاری از متافیزیک نیست و همیشه ما دچار عدم تعین قطعی نظریهها هستیم، یعنی همواره مجموعهای از نظریات علمی وجود دارند که گرچه از مبانی متعددی اخذ شدهاند، ولی کلیه نتایج و دادههای تجربی را توضیح میدهند.
🔸در انتخاب بین این نظریهها، دادههای تجربی کفایت نمیکند و ما مجبوریم دست به دامان متافیزیک شویم؛ زیرا برای کار علمی و ادامۀ راه و اتصال آن به صنعت مجبور به انتخاب هستیم.
🔸پس در مقام نظریه پردازی، داوری، برداشت از دادههای تجربی، جریان علم و غیره، ما علم سکولار و علم دینی داریم.
🔸علاوه بر این، علم، حاوی فرهنگ است و با خودش فرهنگ را منتقل میکند، یعنی علم مقولهای خنثی نبوده و نیست، و این را نمیتوان نادیده گرفت.
🔸بله ما هم موافقیم که قرآن و حدیث دایره المعارف علم نیستند و کار علمی باید عمدتاً با ابزار خاص خودش (تجربه و نظریهپردازی) صورت گیرد، ولی در مقام جمعبندیها مفروضات متافیزیکی وارد میشوند.
🔸 به همین دلیل در حوزه جهان اتمی بین دو فیزیکدان تراز اول قرن بیستم (اینشتین و بور)، اختلاف نظر بود، و این اختلاف به تفاوت مبانی فلسفی آنها برمیگشت.
🔸 ما قائلیم که دین الهی، مبانی معرفتشناسی و هستیشناسی علم (یعنی جهان بینی) را به ما میدهد و علمی که در این چهارچوب بوجود آید، علم دینی محسوب میشود. برای توضیحات بیشتر خواننده را به کتاب «از علم سکولار تا علم دینی» نوشته دکتر مهدی گلشنی ارجاع میدهم.
🔻ادامه مطلب در لینک زیر:
🌐
http://fekrat.net/1950
📌آدرس کانال؛
🆔
@fekrat_net