🔴
برداشت های انحرافی از دین
🔻حاکمیت اسلامی از ابتدای نبوت پیامبر با توجه به مسائلی که در طول مسیر آن رخ داد به سمت شکلگیری در حرکت بود و بیتردید هر کدام از این مسائل تکههایی از پازل یک مسیر را ترسیم میکند که در انتهای آن الگوی حکمرانی اسلام را میتوان تبیین کرد.
🔻اگر یک تکه از آن را برجسته کنیم، متهم به برداشت گزینشی از اسلام خواهیم شد و مصداق آیه إِنَّ الَّذینَ یَکفُرونَ بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَیُریدونَ أَن یُفَرِّقوا بَینَ اللَّهِ وَرُسُلِهِ وَیَقولونَ نُؤمِنُ بِبَعضٍ وَنَکفُرُ بِبَعضٍ وَیُریدونَ أَن یَتَّخِذوا بَینَ ذلِکَ سَبیلًا؛ کسانی که خدا و پیامبرانِ او را انکار میکنند و میخواهند میان خدا و پیامبرانش تبعیض قائل شوند، میگویند: «به بعضی ایمان میآوریم، و بعضی را انکار میکنیم» و میخواهند در میان این دو، راهی برای خود انتخاب کنند.
🔻این همان ادبیاتی است که در زمان برجام و مذاکره با آمریکا مطرح میشد. این تفکر با تکیه بر برخی از عملکردهای پیامبر به جامعه دینی چنین القا میکرد که ایشان حتی با بدترین دشمنان خود نیز صلح کرد.
🔻اما فراموش کردند که نتیجه آشتی با مکه فتح این شهر، و نتیجه حدیبیه، جنگ حنین بود. این مسیر تنها یک ادبیات دیپلماتیک مبتنی بر ساز و کارهای فرمالیستی نیست بلکه در چارچوب صلح و میانه جنگ و آشتی در حرکت است.
🔻بنابراین بازنمایی تصویر تاریخی از پیامبر اسلام مبتنی بر هر کدام از این تعابیر به تنهایی منجر به دو نگاه ناقص و پرعیب میگردد.
✖️نگاه اول، تصویری جنگ طلب و خشونتگرا از قرآن و سیره پیامبر اسلام بازنمایی میکنند و با این کار به دنبال داعشی کردن اسلام است. عمده افراد ضد دین و مخالف اسلام تلاش میکنند با تکثیر پیامهایی در این جهت فضا را به سمت دیگری کانالیزه کنند.
✖️نگاه دوم، تصویری خنثی و بدون عملکرد باصلابت و قدرتمند است که در مقابل اسلام را متهم به ترسو بودن و مصلحتاندیشیهای افراطی میکنند، در حالی که مکتب رسول الله چیزی ورای این دو نگاه است و هر دو راه به خطا میبرند.
🔙این همان نگاه مکتب اسلام رحمانی و جریان دولت اعتدال و اصلاحات است که تئوریپردازانه دینیشان همچون ملکیان، احمد قابل، سید حسن آقامیری و … هستند.
💬علی اصغر سیاحت هویدا
🆔
@fekrat_net