4⃣مقالۀ «تفکیک قوای درونی: نظارت داخلی بر خطرناک¬ترین قوه از درون»
Internal Separation of Powers: Checking Today's Most Dangerous Branch from Within
نویسنده: نیل کاتیال
نیل کاتیال استاد کرسی پاول سندرز حقوق امنیت ملی مرکز حقوقی دانشگاه جورجتون که معاونت دادستان کل آمریکا بوده،عموما در حیطه حقوق اساسی، حقوق جزایی و مالکیت فکری قرار پژوهش کرده و به عنوان معاون دادستان کل سابقه پرکار و درخشانی دارد به طوری که در سال 2017 بررسی بیشترین پرونده دادگاه عالی در تاریخ آمریکا را به عنوان معاون دادستان به نام خود ثبت کرد. او البته در پستهای گوناگون دیگری همچون مشاور امنیت ملی وزارت دادگستری نیز خدمت کردهاست و از طرف مجلات معتبری مثل لگال تایمز، حقوق ملی و ... به عنوان وکیل ممتاز معرفی شدهاست.
این مقاله در مجله حقوقی دانشگاه ییل در سال 2005 به چاپ رسیدهاست. این مجله با سابقه حدودا 100 ساله خود یکی از هشت مجله حقوقی و گسترده ترین آنها است که توسط دانشگاه ییل چاپ میشود. این مجله یک مجله دانشجویی است که توسط تیمی مرکب از اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاه اداره میشود و بسیاری از افرادی که در آن قلم زدهاند، جزء افراد رده بالای حقوقی کشور آمریکا هستند. این مجله از جمله مجلاتی است که مورد توجه مجامع حقوقی کشور آمریکا قرار دارد.
✅ تقریر مقاله:
امروزه با گسترش قدرت و صلاحیتهای بدون نظارت و کنترل قوه مجریه، در نظام سه قوهای تفکیک قوا و عدم کارکرد آن، ضرورت دارد که این کار با تفکیک دو ساحت سیاست و بروکراسی در درون قوه مجریه صورت گیرد. امروزه نظارت قوه مقننه و قوه قضائیه بر قوه مجریه به دلائلی ساختاری-تاریخی دچار سستی شدهاست و وابسته بودن مطلق نظام بروکراسی به تصمیم رئیسجمهور و به مقامات سیاسی باعث شدهاست که رئیسجمهور بتواند به راحتی در حوزههای اجرایی مخصوصا حوزه امور امنیتی و سیاستخارجه که عموماً محرمانه هم هستند دارای صلاحیت و قدرتی بدون نظارت و کنترل باشد و نظام بروکراسی را خرج رسیدن به منافع کوتاه مدت سیاسی خود کند. برای حل این مشکل لازم است از بروکراسی سیاستزدایی شود و امور آن به صورت تخصصی و کارشناسی انجام شود که به این ترتیب رئیسجمهور به صورت کنترل شدهای قوه مجریه را اداره کند. این مقصود با ابزارهای آشنایی همچون: تعارض صلاحیت سازمانها، حمایتهای شغلی، الزام به مشورت قبل از اقدام و الزام به گزارش میتواند محقق شود. بنابراین طرح این مقاله این است که با ایجاد یک نوع نظام رقابتی و شفافیت اطلاعات، قوه مجریه را طوری طراحی کند که نظارت درونی در آن بوجود آید و صلاحیتهای گسترده رئیسجمهور با نظارت اعمال شود.
https://s17.picofile.com/file/8429647600/%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9_%D9%82%D9%88%D8%A7%DB%8C_%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%86%DB%8C.pdf.html
5⃣مقالۀ درآمدی بر تفکیک قوا
نویسنده: نیکولاس باربر
نویسنده این مقاله نیکولاس باربر از سال ۱۹۹۸در دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد به تحصیل پرداخت و پس از دو سال عضو کالج ترینیتی شد. مدرک کارشناسی ارشد و کارشناسی خود را از آکسفورد گرفت و در سال ۲۰۱۳ به عنوان مدرس دانشگاه در درس حقوق اساسی منصوب شد. چهار سال پس از آن استاد نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق اساسی شد. بابر وکیل دادگستری است اما در این حوزه فعالیتی نمیکند. او در زمینه نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق اساسی در بسیاری از کشورها سخنرانیهای زیادی داشته است و مقالات زیادی را در این زمینهها منتشر کردهاست. از آثار او میتوان به «اصول مشروطهگرایی» و «دولت مشروطه» نام برد.
این مقاله در سال ۲۰۰۱ در شصتمین شماره نشریه حقوق کمبریج انتشار یافتهاست. این نشریه، نشریهای دانشگاهی و اصلی ترین نشریه علمی دانشکده حقوق دانشگاه کمبریج است که به عنوان نشریهای دانشجویی توسط انجمن حقوق دانشگاه کمبریج تاسیس شد. نشریه حقوق کمبریج مقالاتی را در همه جنبههای حقوق منتشر می کند. اما تاکید ویژه آن بر تحولات معاصر است. یکی از خصیصههای مهم نشریه، بخش «پرونده و نظرات» است که در آن اعضای دانشکده حقوق کمبریج و سایر فعالان برجسته حقوقی، تصمیمات قضایی اخیر، قوانین جدید و طرحهای اصلاحی را تجزیه و تحلیل میکنند. همچنین هر شماره بخش گستردهای برای بررسی کتاب دارد. این نشریه به عنوان طولانیترین نشریه حقوق دانشگاهی انگلستان، هفتمین نشریه تأثیرگذار در انگلستان شناختهمیشود.
✅ تقریر مقاله:
ادعای اصلی نویسنده این است که هسته مرکزی نظریه تفکیک قوا، برخلاف نظری بسیاری از متفکران، کارآمدی دولت است نه حفظ آزادی شهروندان از مداخلۀ قدرت خودکامه و کارآمدی نیز در تلاقی مناسب شکل و کارکرد بهدست میآید.
https://s16.picofile.com/file/8429646384/%D8%AF%D8%B1%D8%A2%D9%85%D8%AF%DB%8C_%D8%A8%D8%B1_%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9_%D9%82%D9%88%D8%A7.pdf.html