🔻 آمار بازی پایگاه های مشابه «داده باز ایران»، ابزاری برای تخریب افکار نخبگانی جامعه
👈 تجربیات سال های اخیر نشان داده است که گروه های ضدانقلاب و رسانه های مهاجم به انقلاب اسلامی برای القای ادعاهای خود، ضمن انکار پژوهش های بی طرفانه (همچون شاخص های HDI)، به شکل دادن پژوهش ها و گزارش های پژوهشی جهت دار روی می آورند. کسی که اندک آشنایی ای با فلسفه و روش شناسی علم تجربی داشته باشد، می دانند پژوهش ها نیازمند دقت و نگاه نقادانه در روش، تعاریف و نتیجه گیری هستند.
👈 وقتی در کشور عزیزمان پژوهش های تجربی و پیمایش های مناسب (با رعایت اصول علمی، انصاف و در پارادایم تعالیم پیامبران ع) به میزان کافی در دسترس نیست، نقطه ورودی برای منحرف کردن افکار عمومی و ایجاد لایه ای رسانه ای فراهم می شود.
👈 پایگاه هایی همچون «داده باز ایران»، «فکت نامه»، «داده» و ... با ظاهری علمی تلاش دارد ادراکاتی را که مد نظر رسانه های مهاجم است با فریب هایی ظریف در قالب «تعریف و اجرای نظرسنجی»، «جمع آوری اطلاعات»، «ارائه تحلیل سوگیرانه» و ... دنبال کند. وقتی رسانه های معلوم الحالی همچون دویچه وله، من و تو، VOA، به پایگاهی نوپا که با فرم گوگلی و بدون رعایت ضوابط نمونه برداری (قابلیت تعمیم نمونه به جامعه) اقدام به صورت بندی نظرسنجی می کنند ارجاع می دهند، باید مسئله برای ما روشن باشد.
👈 اخیرا پایگاه «داده باز ایران» نظرسنجی ای را منتشر کرده که می گوید 22 درصد از پاسخ دهندگان به آن، «ازدواج سفید داشته اند» چه کسی نمی داند مخاطبان سایت «داده باز ایران» با تلقی ای که عموماً از ازدواج سفید در ایران دارند؟ آیا مراجعان و مشارکت کنندگان در نظرسنجی یک سایت حمایت شده از سوی شبکه های معارض، قابل تعمیم به کشور است؟ هرچند به خاطر ارجاعات این سایت ها به آن، حجم نمونه قابل توجهی اخذ شده باشد. خود این سایت اظهار کرده که عموم پاسخ دهندگان از شهر تهران و فقط 4 درصد از مناطق روستایی بوده اند. این موضوع، نادرست بودن چنین نمونه برداری هایی را روشن تر می کند.
تعاریف Concubinage و white marriage در متون علمی و شبه علمی، با تعریفی که به صورت رایج در ایران برساخت شده بسیار متفاوت است. اصطلاح «ازدواج سفید» که با استفاده از تقدس «ازدواج» و «سفیدی»، تلقی های مختلف نسبت به شیوه های مختلف ازدواج را به خود جذب می کند، طیفی وسیع از ارتباطات را می تواند به نظر رساند. در تعاریف برساخت شده در رسانه، عدم رعایت لااقل یکی از شروط شرعی درباره آن مطرح می شود اما در دریافت نظرات از مخاطبین، تنها به عدم ثبت قانونی اشاره شده است و به نظر می رسد این رویکرد، مصرف رسانه ای دارد.
کشف پدیده های اجتماعی و تحلیل آنها نیازمند دقت و مراقبت علمی است تا ریشه های آن به درستی کشف و در ارائه راه حل، مسیر موثری پیش بینی شود اما تحریف تلقی از پدیده های اجتماعی، راهکاری برای افزایش برخی انحرافات است. یکی از راهبردهای جبهه ترویج انحراف (به ویژه در مسائل جنسی) در جهان، این بوده که آن را ابتدا رایج و عادی نشان می دهند و بعد تشویق می کنند که حالا آن را قانونی کنید و بستر برایش فراهم کنید. یکی از نمونه ها، موضوع همجنس گرایی است. در کشور آمریکا با وجود اینکه بسیاری از موارد گرایش نادرست (از نظر تعالیم پیامبران ع) در حوزه جنسی، القایی بوده و به خاطر خدشه در هویت جنسی است (و منشا فیزیولوژیک ندارد)، در یکی از پژوهش ها کمتر از 5 درصد، اعلام کرده بودند که یکی از انواع میل های به غیرهمجنس را دارند؛ اما وقتی گالوپ از عموم مردم پرسیده بود که به نظر شما چند درصد مردم میل جنسی دیگری دارند، متوسط تخمین مردم، حدود 25 درصد بود. این یعنی مردم فکر می کنند یک چهارم افراد میل جنسی متفاوتی دارند در حالی که حتی وضعیت دست کاری شده مردم هم در عمل بسیار کمتر از این است.
مروری بر بقیه بخش های سایت «داده باز ایران» داریم تا سوگیری آن و مصداق «ان جاءکم فاسق بنبا فتبینوا» درباره آن روشن تر شود. در تاریخ جمعه 24 دی ماه 1400 سه عنوان صفحه اول سایت «داده باز ایران» عبارتند از:
🔹 ازدواج سفید: پدیدهای رایج در جامعه اما غایب در دادههای رسمی ایران
🔹 بودجه ایران: فصل «حفظ نظم و امنیت» ۶ برابر فصل «منابع آب»
🔹 بودجه ایران: میلیاردها تومان صرف نظارت بر ذبح حلال میشود
آیا روشن نیست که این عناوین جهت دار است؟
جالب این است که در ادامه، سه فراخوان داده آن هم عبارتند از:
🔹 سرقت و زورگیری در ایران
🔹 ازدواج سفید در ایران
🔹 کسب و کار آنلاین در ایران
آیا روشن نیست که با نوع تعریف پژوهش، می خواهد بگوید:
1- در ایران ازدواج سفید (سیاه) رایج است پس انکارش نکنید بلکه آن را بپذیرید.
2- در ایران برای امنیت، خیلی بیشتر از نیازهای اولیه مردم هزینه می شود و اتفاقا هم زورگیری و سرقت را هم نتوانستند کم کنند.
3- پای بندی به دین، موجب هزینه تراشی فوق ال