یادداشت قدیری ابیانه:✍️گام چهارم و گزاره مضحک اروپا
گام چهارم کاهش تعهدات برجامی کشورمان در حالی کلید خورد که تروئیکای اروپایی دوشنبه هفته پیش، مدعی شد که «زمان برای توافق طولانیتر با ایران درباره مسائل مربوط به امنیت منطقه ازجمله برنامه موشکی این کشور فرا رسیده است.»
محمدحسن قدیری ابیانه، سفیر سابق ایران در استرالیا و کارشناس مسائل استراتژیک در یادداشتی برای خبرگزاری علم و فناوری در فارس در خصوص گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران نوشت که در ادامه میخوانید:
گام چهارم کاهش تعهدات برجامی کشورمان در حالی کلید خورد که تروئیکای اروپایی دوشنبه هفته پیش، مدعی شد که «زمان برای توافق طولانیتر با ایران درباره مسائل مربوط به امنیت منطقه ازجمله برنامه موشکی این کشور فرا رسیده است.» وزارت خارجه فرانسه نیز در واکنش به اعلام رسمی گامها و اقدامات هستهای جدید ایران، تهران را متهم به نقض توافق هستهای کرد و این در حالی است که آمریکاییها هم با کاهش تعهدات برجامی ایران مخالفت کرده و خواستار تن دادن ایران به توافقی با شمول موضوعات منطقهای و نظامی شدهاند.
اروپاییها البته تهدیداتی کرده و مدعی شدهاند که آنها هم از برجام خارج خواهند شد اما این جسارت آنها بهجای انجام بیقیدوشرط تعهداتشان از آنجا نشأت میگیرد که موضعگیری برخی مقامات کشورمان، اروپا و آمریکا را تقریباً مطمئن کرد که هر غلطی مرتکب شوند، ایران از برجام خارج نخواهد شد. اروپا از اردیبهشت 97 با وعده و وعید کوشید که جمهوری اسلامی را بدون ما بازاء در برجام نگه دارد و تعلل مسئولین در برخورد قاطع و بهموقع موجب شد که اکنون دست پیش را بگیرند و مدعی نقض توافق هستهای از سوی کشورمان شوند. این در حالی است که نه آمریکا و نه سه کشور اروپایی، هیچکدام به تعهداتشان پایبند نبوده و گام قابل قبولی برای عمل به آنها برنداشتهاند. در این میان، اروپا بیش از آمریکا مقصر است چراکه دشمنی آمریکا با ایران بر کسی پوشیده نیست حالآنکه اروپاییها ابتدا با فریب و لبخند جلو آمدند، سپس عملاً به تحریمهای پسابرجامی کاخ سفید علیه کشورمان پیوستند و بی کم و کاست، آن را اجرا کردند.
نکته دیگر اینکه تهدید به توقف اجرای برجام از جانب اروپا و اعمال فشار بیشتر با توجه به اینکه اولاً دیگر حوزه قابلذکری برای تحریم کردن باقی نمانده و ثانیاً اروپا عملاً نشان داده که در برجام حضور ندارد و از زیر بار تعهداتش شانه خالی کرده، نمیتواند تهدید کارآمد و مؤثری بهحساب آید. افزون بر این، تروئیکای اروپایی همنوا با کاخ سفید صراحتاً از ایران خواستهاند تا برجامهای بعدی را ذیل یک توافق جامع بپذیرد و به آن تن دهد، بنابراین، حتی اگر اروپا از توافق هستهای کنار بکشد، بیش از بهاصطلاح منزوی کردن ایران، میخواهد کشورمان پای میز مذاکره بیاید و به همین دلیل، تهدید به خروج از برجام را بهعنوان ابزار فشاری برای وادار کردن ایران برای عمل به تعهداتش بکار میبرد.
از سوی دیگر، موضوع فشار بر ایران از طرف اروپا، یک گزاره مضحک است چراکه راهبرد شکستخورده «فشار حداکثری» آمریکا، گواه ناکامی مضاعف اروپاییهاست و از این رو، اروپا حتی اگر مایل به اعمال فشار بر ایران باشد، قادر به اجرای چنین سیاستی نخواهد بود، چون توان اروپا از آمریکا بیشتر نیست و اساساً در حد و اندازهای نیست که بخواهد کشوری که از مؤلفههای قدرت راهبردی در غرب آسیا برخوردار است را تحریم و تحتفشار قرار دهد.
افزون بر این، گام چهارم بر اساس بندهای 26 و 36 برجام صورت گرفته و به مفهوم خروج ایران از برنامه جامع اقدام مشترک نیست، با این حال، ابر بدهکاران برجامی و کسانی که تقریباً هیچ اقدام قابلاعتنایی برای حفظ آن صورت ندادند، آن را مترادف با نقض توافق هستهای میدانند. این اتفاق به این دلیل روی داده که برخی مسئولین کشور بدون ارائه استدلالی قوی و مورد پذیرش کارشناسان و مردم، ترجیح دادند که پس از خروج آمریکا از برجام در بهار سال گذشته، صراحتاً اعلام کنند که در توافق هستهای باقی خواهند ماند چون بهزعم آنها امکان ادامه بقای توافق هستهای منهای آمریکا وجود داشت، حالآنکه اگر همان موقع از این توافق نیمبند خارجشده بودند، هیچکس ایران را سرزنش نمیکرد. جمهوری اسلامی بدون کم و کاست همه تعهداتشان را یکجا انجام داده و پایبندیاش به برجام در آن مقطع، بارها به تأیید آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده بود، لذا خارج شدن ایران از برجام متعاقب خروج آمریکا، حقی برای کاخ سفید ایجاد نمیکرد و در مقابل، موجب بدهی ایران و طلبکاری جامعه بهاصطلاح جهانی نمیشد.
این در حالی است که چشمانتظاری و متوقع بودن از اروپا بهمنظور جبران خسارتهای آمریکا از ابتدا اشتباه بود و ...
👈ادامه👈
stnews.ir/content/news
www.ghadiri.ir
@Gozideha1404
@ghadiri1404