بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز یکشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۱۸
شرح خطبه ۱۸۸- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش دوم: هجرت و مهاجر واقعى
پیام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 288-284
💢سپس امام(عليه السلام) بعد از اين بيان اجمالى به شرح معناى هجرت در کلامى شفاف مى پردازد و مى فرمايد: «نام هجرت بر کسى اطلاق نمى شود مگر اينکه حجّت خدا بر روى زمين را بشناسد. آنها که حجت خدا را بشناسند و به او ايمان آورند مهاجرند، (هر چند ظاهراً سفرى نکرده باشند) و نام مستضعف بر کسى که حجت به او رسيده و گوشش آن را شنيده و قلبش آن را حفظ کرده نهاده نمى شود»; (لاَ يَقَعُ اسْمُ الْهِجْرَةِ عَلَى أَحَد بِمَعْرِفَةِ الْحُجَّةِ فِي الاَْرْضِ. فَمَنْ عَرَفَهَا وَ أَقَرَّ بِهَا فَهُوَ مُهَاجِرٌ. وَ لاَ يَقَعُ اسْمُ الاِْسْتِضْعَافِ عَلَى مَنْ بَلَغَتْهُ الْحُجَّةُ فَسَمِعَتْهَا أُذُنُهُ وَ وَعَاهَا قَلْبُهُ).(3)
💢عصاره کلام امام(عليه السلام) اين است که هجرت در هر زمان و هر مکانى همچون عصر پيامبر(صلى الله عليه وآله) باقى و برقرار است; اما نه به اين معنا که اهل ايمان از جايى به جاى ديگر بروند، بلکه به اين معنا که حجت خدا را يعنى جانشين واقعى پيامبر(صلى الله عليه وآله) و به تعبير روايت معروف نبوى، امام زمان خود را بشناسند و به او ايمان آورند; خواه اين امر از طريق هجرت مکانى صورت گيرد يا بدون آن، حاصل شود. کسى که امام زمان خود را بشناسد مهاجر واقعى است، زيرا هدف از هجرت که شناخت حجت خدا در زمين است براى او حاصل شده و کسانى که چنين نباشند مستضعف اند که گاه معذورند و گاه غير معذور. آنها که راه براى شناخت نداشته باشند جزء گروه اوّل اند (يعنى معذورند) و آنها که راه براى شناخت داشته باشند و عمل نکنند جزو گروه دوّم اند (يعنى غير معذورند).
3. توجه داشته باشيد که در بعضى نسخ صبحى صالح «الا» حذف شده ولى در نسخه تصحيح شده موجود است و جمله بدون «الا» معناى درستى ندارد.
موفق باشید
Sa🌿