تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک پیرامون اقدام متقابل ایران
🔸چهار راه ایران برای مقابلهبهمثل در برابر حمله اخیر اسرائیل
👤نوشته «جاناتان پانیکوف»
🔹ایران متعهد شده است که به حمله هفته گذشته اسرائیل که منجر به کشتهشدن هفت تن از مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از جمله سردار سرتیپ «محمدرضا زاهدی» شد، پاسخ دهد.
🔸زاهدی فقط یکی دیگر از مقامات ارشد ایرانی نبود. بنا به گزارشها، فرمانده سازمان شبهنظامی برونمرزی سپاه موسوم به نیروی قدس، در سوریه و لبنان، از برجستهترین و مهمترین رهبران نیروی قدس و یکی از گفتگوکنندگان اصلی حزبالله بود.
🔹این حمله در راستای تلاشهای اسرائیل برای کشتن مقامات ایرانی بود که آنها را تهدیدی مستقیم برای اسرائیل بهدلیل موقعیت و مسئولیتشان میدانست.
🔸از زمان آغاز درگیری اسرائیل و حماس از ۶ ماه پیش، گزارش شده است که اسرائیل ۱۸ تن از مقامات سپاه را کشته است، اما در حالی که اسرائیل ممکن است حمله به زاهدی را مطابق با استراتژی جنگ در سایه خود بداند، اما در بحبوحه درگیری در غزه، خصومتها در مرز اسرائیل و لبنان و تهدیدات حوثیها و شبهنظامیان شیعه در عراق و سوریه صورت میگیرد. روی هم رفته، زمینهای ایجاد میکند که در آن دشمنان اسرائیلی بهطور قطع قتل زاهدی را تشدیدکننده میدانستند.
🔹سیاست «صبر راهبردی» تهران ممکن است همچنان مقامات ایرانی و در نهایت رهبر عالی ایران، آیتالله «علی خامنهای» را وادار کند تا به روشی سنجیده پاسخ دهند. اما برخی از واکنشها -برخلاف مرگ مقامات قبلی سپاه- تقریباً قطعی است، یا اینکه تهران اعتبار خود را بهخطر میاندازد، با توجه به اینکه با صدای بلندی که درمورد انتقامجویی به صدا درآمده است.
🔸سفیر ایران در سازمان ملل متحد پنجشنبه گذشته گفت «پس از پاسخ ایران به اسرائیل» با خبرگزاریهای آمریکایی مصاحبه خواهد کرد.
🔹نوع اقدام مستقیماً تعیین میکند که آیا پاسخ نتیجه این حادثه است یا فقط مقدمه چیزی بسیار بزرگتر مانند یک جنگ منطقهای گستردهتر.
🔻چهار راه انتقامجویی
🔸سوال بزرگ این است که آیا ایران میخواهد بهگونهای تلافی کند که معادل ازدستدادن زاهدی باشد؟ یا آیا تهران خواهان تلافی ظاهری است که برای ادعای پاسخ مناسب اما با هدف اجتناب از واکنش متقابل اسرائیل که میتواند به جنگ منطقهای منجر شود، کافی باشد؟
🔹پاسخ به این سوال مشخص میکند که چه اتفاقی میافتد. چهار سناریوی گستردهتر واقعبینانهترین سناریوها هستند –در شرایطی که سناریوهای دیگری مانند ایران از این قسمت بهعنوان بهانهای برای رقابت برای دستیابی به سلاح هستهای استفاده میکند، محتمل اما بعید است. هر سناریو برای ایران ارزش و خطرات مرتبط با آن دارد. این تصمیم نشان خواهد داد که آیا اولویت واقعی ایران ایجاد بازدارندگی معنادار علیه اسرائیل است یا اجتناب از تشدید تنش در منطقه- زیرا تهران احتمالاً نمیتواند هر دو را انجام دهد.
1️⃣ پاسخ ایران نامتقارن است و در منطقه نیست. ایران سابقه سازماندهی حملات تروریستی علیه منافع اسرائیل در سراسر جهان را دارد. همین ماه گذشته، پلیس پرو یک افسر نیروی قدس را دستگیر کرد که ادعا میشد در حال برنامهریزی برای کشتن یک مقام اسرائیلی در جریان مجمع همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوسیه بود.
🔹در ژوئن ۲٠۲۲ «یائیر لاپید»، وزیرخارجه وقت اسرائیل، چند هفته پس از کشتهشدن سرهنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، «صیاد خدایی» در خارج از منزلش در تهران، از اسرائیلیها خواست که فوراً ترکیه را ترک کنند و مدعی شد که ممکن است هدف قرار بگیرند.
🔸کمتر از دو هفته بعد، ترکیه اعضای یک گروه تروریستی ایرانی را دستگیر کرد. این بار مقامات ایرانی از قبل سفارتخانهها و کنسولگریهای اسرائیل را بهعنوان هدف احتمالی تهدید میکنند.
🔰ارزش: یک حمله تروریستی موفقیتآمیز احتمالاً مبنای کافی برای رهبران ایران فراهم میکند تا علناً ادعا کنند تهران تلافی کرده است. اما خطر تشدید درگیری کنونی به یک جنگ منطقهای را با حفظ پاسخ به یک رویداد مجزا هم از نظر وسعت و هم در جغرافیا به حداقل میرساند.
🔰ریسک: تهران ممکن است متقاعد نشده باشد که چنین اقدامی بهاندازه کافی اسرائیل را از ادامه تلاشهایش برای کشتن مقامات و کارشناسان ارشد ایرانی بازمیدارد، و بنابراین ممکن است به این نتیجه برسد که برای پاسخ به مرگ زاهدی کافی نیست.
2️⃣ ایران از شرکا یا نیروهای نیابتی خود مانند حزبالله برای حمله یا حمله به اهدافی در داخل اسرائیل استفاده میکند. حزبالله درمورد تعامل خصمانه با اسرائیل محاسبات مستقل تصمیمگیری خود را دارد. اما اگر ایران اصرار کند که حزبالله برای انتقام از کشتهشدن نزدیکترین مقام سپاه قدس به این گروه اقدام کند، ممکن است «حسن نصرالله»، رهبر حزبالله، این درخواست را رد کند.
🇮🇷 گلچین سیاسی
🆔
@Golchinseyasy