✅نکته ای در مبانی صوت درتلاوت:
چرا بعضیها نفسشون زیاده و بعضیها کم؟
حداقل ۶ مورد اساسی و مؤثر در خصوص میزان نفس افراد در تلاوت وجود داره:
۱. ذات و جوهرهی خودِ صدا
مثلاً بعضی صداها ذاتاً هوادارن و طبیعیه که موقع خوندن، هوای بیشتری هم از دست میدن و بنابراین طول نفس کمتری خواهند داشت و در مقابل بعضی صداهای کمحجم اما دارای جهر مطلوب هستن که برای تولید شدن، به هوای کمتری نیاز دارن. عموماً اینگونه اصوات در اجرای قطعات طولانی توانمندترن.
۲. جای صحیح یا اشتباه صدا
تقريباً متداولترين مسئلهای که باعث ازدیاد یا نقصان نفس میشه، همین نکته هست. اگر جای صدا اشتباه باشه و یا عضلات حنجره درگیر انقباض باشن، بخش عمدهای از انرژی (یا همون نفس) به خاطر دلیل اشتباهی خرج شده و هدر میره.
۳. ساختار بدن و اندازه ششها
مثلاً به نظر میرسه مهمترین دلیل کمبود نفس بچههای کوچکسال نسبت به بزرگسالان هم همين نکته هست.
۴. نوع نفسگیری
با این توضیح که صدا، همون نفسی هست که پس از عبور از فیلتر حنجره، تبدیل به صوت میشه، اگر نوع و اندازهی نفسگیری، ذخیره و هدایتش اشتباه باشه، طبیعتاً صدای مطلوبی نخواهیم داشت و با ارجاع به نکتهی دوم که در بالاتر درج شد، اشاره میکنم که تولید ناصحیح صدا، مساویست با نقصان در نفس.
https://eitaa.com/gooorrrran
۵. مسائل روانی
تمام فعل و انفعالات ما، متأثر از مسائل ذهنی ما صورت میگیره؛ پس اگر ذهن نا آرام و ملتهبی داشته باشیم، اثر منفیش بر روی (انقباضات) عضلات صوتی و صدا و نتیجتاً نفس ما، اجتنابناپذير خواهد بود.
۶. نوع سبک خوندن
به هر میزان که سبک خوندن از لحاظ صوت و لحنی پُرکار و یا دارای حرکات سریع و سخت انعطافی باشه، اولاً هوای بیشتری هم لازم داره و ثانیاً اقتضای این سبکهاست که درش کوتاه خوانی صورت بگیره. وگرنه میتونه منجر به ايجاد ملال بشه. به همین خاطر سبکهای موفقی همچون سبک استاد مرحوم حصان (که دارای حرکات انعطافی بسیار زیاد هست)، بر اساس کوتاهخوانی بنا شده.