🖌 چرا و چگونه معادلات و موازنه ها در منطقه غرب آسیا تغییر کرد ؟قسمت چهارم
🔹 در قسمت قبل درباره چرایی تغییرات به عنصر رهبری اشاره و در این قسمت به نقش عنصر انگیزه در تغییر موازنه ها نگاهی می اندازیم .
✳️ ب - انگیزه : از ناسیونالیسم عربی به بازگشت به مکتب
🔹 سرزمین های عربی امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول ، با هدایت و برنامه ریزی انگلیس و وعده قدرت دادن به آنها اما در واقع به منظور شکست عثمانی ها ، با شعار ناسیونالیسم عربی به رهبری شریف حسین حاکم حجاز بر علیه عثمانی ها شورش کردند .
🔸 امپراطوری عثمانی فرو پاشید و سرزمین آنها تجزیه شد . شریف حسین طبق قرار قبلی انتظار داشت همه سرزمین های عربی تحت رهبری او قرار گیرند اما نمی دانست که انگلیس و فرانسه از مدتها قبل طی قرارداد سایکس پیکو این سرزمین ها را بین خود تقسیم کرده اند .
عراق و فلسطین و اردن تحت قیمومیت انگلیسی ها و سوریه و لبنان تحت قیمومیت فرانسه .
🔹 ناسیونالیسم عربی بدون اینکه بتواند وحدتی بین اعراب ایجاد کند فقط به عنوان یک شعار باقی ماند و نهایتا با تشکیل کشورهای عربی جدید و تاسیس رژیم صهیونیستی در دل سرزمین های عربی و جنگ های ناموفق آنها با این رژیم نشان داد ، انگیزه ناسیونالیسم عربی به هیچ وجه نتوانست منبع قدرتی برای این کشورها باشد .
🔸 در دور جدید مقابله با تجاوزگری رژیم صهیونیستی که با انقلاب اسلامی ایران آغاز شد ، در حالی که همان شعار نیم بند ناسیونالیسم عربی پایان یافته و کشورهای عربی جای خود را به گروههای مقاومت داده بودند ، انگیزه مبارزات حول محور اسلامیت و الهام از آموزه های دینی قرار گرفت .
🔹 عنصر شهادت طلبی به عنوان موثرترین عامل مقاومت در میدان ، کار ساز شد و به تدریج صحنه ای که نشان دهنده فروپاشی کامل روحیه ها بود تبدیل به صحنه هایی شد که از آن امیدواری به فروپاشی رژیم صهیونیستی به نمایش در می آمد .
✅ جایگزینی انگیزه های دینی و مذهبی به جای شعارهای بی خاصیت ملی گرایی و ناسیونالیست ، از یک طرف تبدیل به محکم ترین سد در توسعه طلبی رژیم صهیونیستی شد و از طرف دیگر عاملی برای توسعه جنبه های نیروی انسانی – لجستیکی و تاکتیکی جبهه مقاومت گردید .