4⃣تبیین بخشی از آیاتی که فضائل
#امام_علی (ع) را بیان میکنند.(۴)
🌺بررسی آیه۲۳ سوره شوری معروف به آیه
#مودّت
✅ میدانیم که اساس خلقت بر محبت است، اساس هدایت نیز بر "محبت" است، اساس دوری و نزدیکی [تولا و تبرا]"محبت" است،انگیزه و موتور حرکت "محبت" است و جهت حرکت هر "محبّی" به سوی محبوب اوست، اساس دستهبندی انسانها و سعادت و شقاوت در "محبت" است و در آخر کار نیز هر کس با محبوب خود محشور میگردد.
🌹خداوند متعال، بندگانش را در این دنیا، بر اساس "محبت و محبوبشان" دستبندی مینماید:
👈 گروهی که دیگران را به جای خدا گذاشته و معبود و محبوب و معشوق کاذب برای خود گرفتهاند و تمامی عشق و محبتی که باید به خدا داشته باشند را به آنان تعلق دادهاند!
👈 و گروهی که شدت، اوج و غایت محبت و عشقشان، به خداوند متعال تعلق دارد و هر شخص یا چیز دیگری را در راستای محبت او دوست میدارند:
« وَمِنَ النَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ اللّهِ أَندَاداً يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللّهِ وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَشَدُّ حُبًّا لِّلّهِ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُواْ إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلّهِ جَمِيعاً وَأَنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ » (البقره، ۱۶۵)
ترجمه: و برخى از مردم، در برابر خدا، همانندهايى [براى او] برمى گزينند، و آنها را چون دوستى خدا، دوست مىدارند ولى كسانى كه ايمان آورده اند، به خدا محبت بيشترى دارند. كسانى كه [با برگزيدن بتها، به خود] ستم نموده اند اگر مى دانستند هنگامى كه عذاب را مشاهده كنند تمام نيرو [ها] از آنِ خداست، و خدا سخت كيفر است.
🌹 کار(فعل) خداوند منّان نیز بر اساس «محبت» است،یعنی توفیقات و هدایت وضلالت الهی هم براساس محبت است؛
👌نکته مهم اینکه البته این محبت هم براساس عدل الهی است وبه هیچ کس کمتری ظلمی نمیشود
👈اما خداوندمتعال در عین حال، بندگانش را در هالهای از ابهام رها نکرده است و در آیات متعددی بیان و تشریح نمود که چه کسانی را دوست دارد [إنّ الله یُحبّ] و چه کسانی را دوست ندارد. [إنّ الله لا یُحبّ]، تا بندگانش خود را محب و محبوب او سازند.
❤️برای مثال خداوند درسوره مریم آیه۹۶ که به آیه
(وُدّ یا محبت )معروف است میفرماید:
🍃إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا
ﻗﻄﻌﺎ ﻛﺴﺎﻧﻰ ﻛﻪ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﻭ ﻛﺎﺭﻫﺎﻯ ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ ﺍﻧﺠﺎم ﺩﺍﺩﻩ ﺍﻧﺪ ، ﺑﻪ ﺯﻭﺩﻯ [ ﺧﺪﺍﻯ]ﺭﺣﻤﺎﻥ ﺑﺮﺍﻯ ﺁﻧﺎﻥ[ ﺩﺭ ﺩﻝ ﻫﺎ ] ﻣﺤﺒﺘﻰ ﻗﺮﺍﺭ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺩ(مریم /۹۶)
🌸که این آیه در ۱۷ ذی الحجه و بنابر برخی تفسیرها اولین بار در
#شان
#مولا_علی علیه السلام نازل شده است.
🌹بررسی آیه
#مودّت (شوری /۲۳) که شامل مودت
#امام_علی هم میشود :
👈درآیه مودت خداوند به بندگانش نفرمود که اجر (مزد و نتیجه نیکوی) رسالت، «محبت اهل بیت علیهم السلام» میباشد،
👈بلکه فرمود:« آن بشارت بزرگی که همه انبیای الهی که مبشر آن هستند و «نتیجه رسالت است، مودت نسبت به آنهاست».
🌸« ذَلِكَ الَّذِي يُبَشِّرُ اللَّهُ عِبَادَهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى وَمَن يَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَّزِدْ لَهُ فِيهَا حُسْنًا إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَكُورٌ » (الشّوری/۲۳)🌸
ترجمه: اين همان [پاداشى] است كه خدا بندگان خود را كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كردهاند [بدان] مژده داده است. بگو: «به ازاى آن [رسالت] پاداشى از شما خواستار نيستم، مگر دوستى درباره خويشاوندان.» و هر كس نيكى به جاى آورد [و طاعتى اندوزد]، براى او در ثواب آن خواهيم افزود. قطعاً خدا آمرزنده و قدرشناس است.
🚨تفاوت محبت با مودت:
🔸اگر چه مودت نیز ریشه در «محبت» دارد و محبت هم چنان اساس است، اما معنای این دو واژه بسیار متفاوت است.
✅تفاوتهای گوناگونی برای این دو واژه بیان شده است، اما شاید بتوان گفت که 👈اصلیترین آنها این است که «به ظهور و بروز محبت» در اندیشه، گفتار و رفتار آدمی را «مودت» میگویند؛ یا به تعبیری دیگر: «محبت در وادی عمل را مودت میگویند». مثل "دوست داشتن و دوستی کردن".
🌸محبت، یک گرایش و تعلق روحی، جانی و قلبی است، سادهترین و آسانترین طریق ظهور آن نیز «لفظ و گفتار» است، مثل این که کسی به دیگری بگوید: «تو را دوست دارم»؛ اما این زبان هر طوری میچرخد و از کجا معلوم که دروغ نمیگوید؟! پس "محبت" حتماً امتحان دارد، و امتحانش در اظهار محبت با تمام
وجودودرعرصه عمل است که به آن "مودت" میگویند.
✅از این روخداونددرآیه مودت فرمود: «بگو که اجر رسالت من،در مودت به اهل بیت علیهم السلام میباشد»، یعنی نه تنها نسبت به آنها معرفت (شناخت) و محبت (علاقه قلبی) داشته باشید،بلکه این محبت
وگرایش رادرتمامی شئون وجودی و زندگی فردی و اجتماعی خود، ظاهر نمایید.این میشود«اسلام ناب محمدی صلوات الله علیه و آله وسلم میباشد
#فضائل (۴)