✅حقیقت بندگی
پس از این دو دستور رکوع و سجود در ادامه آیه در دستور سوم می فرماید (واعبدوا ربکم) خدایتان را بندگی کنید. بندگی خدا یعنی چه? بندگی و عبودیت بدین معنی است که فرد برای خود در مقابل خدا هیچ اراده و مالکیتی قائل نباشد. همان گونه که می دانیم عبادت و بندگی علاوه بر اینکه صورت و ظاهری دارد که همان عبادت های واجب و مستحب است که روزانه انجام می دهیم دارای باطن و حقیقتی نیز می باشد. امام صادق علیه السلام در قسمتی از روایت مفصلی به عنوان بصری,حقیقت بندگی را به طور کامل تبیین می فرمایند. حقیقت بندگی این است که انسان برای خود ملکیتی قائل نباشد و همچنین تدبیر امور خود را به خدا واگذار کند و نیز تمام اشتغال و کار خود را انجام فرامین الهی قرار دهد. لذا تمامی عباداتی که ما روزانه انجام می دهیم اعم از واجب و مستحب برای این است که ما به حقیقت بندگی دست پیدا کنیم.
این عبادت و بندگی خدا در جایی از قرآن به عنوان هدف آفرینش مطرح شده است:
ما خلقت الجن والانس الا لیعبدون
جن و انس را نیافریدم مگر برای اینکه مرا عبادت کنند.(ذاریات۵۶).
بنابراین عبادت و بندگی از بالاترین مقام هایی است که انسان بدان نائل میشود. بدین معنی که کاملترین انسان ها کسی است که در عبادت خدای متعال کامل شده است و حتی عبادت خالصانه حق,از مقام رسالت نیز برتری می یابد تا اینجا که هر فرد مسلمان هر روز چندین مرتبه قبل از اقرار به رسالت حضرت خاتم الانبیا صلوات الله علیه و آله به مقام عبودیت ایشان در مقابل خدا اقرار می کند. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند(هل ادلکم علی افضل العباد) آیا شما را به بهترین بندگان راهنمایی کنم?اصحاب گفتند بلی. پیامبر اکرم فرمود:(من عَشَقَ العباده و عانقها) کسی که به عبادت عشق بورزد و دائم هم آغوش بندگی باشد. دقت بفرمایید که نفرموده عاشق خدا فرموده عاشق عبادت خدا. این نکته را نیز باید دانست که با توجه به معنی و حقیقت بندگی وعبودیت,عبادت کردن منحصر به نماز و روزه نمی گردد بلکه هر کاری که انسان برای خدا انجام دهد در زمره عبادات است,مسجد ساختن,مدرسه ساختن, حسینیه و بیمارستان درست کردن اگر برای خدا باشد عبادت است وگرنه شرک است و متقابلاً نماز واجب خواندن. نماز مستحبی خواندن,روزه واجب و مستحب ,اطعام و احیاء هر کدام برای خدا نباشد شرک است. کارهای ریاکاران ارزش ندارد. لذا باید با شرک جلی و خفی مبارزه کرد و برای این کار می توان به این دعای حضرت سجاد علیه السلام مداومت نمود:اللّهم انی اعوذُ بکَ أن اُشرکَ و انا اعلمُ واستغفرک لما لا اعلمُ.(بحارج۶۱). خدایا به تو پناه می برم از اینکه عالمانه و عامدانه به تو شرک بورزم و بخشش می طلبم از شرک هایی که به تو ورزیدم و نمیدانستم که آن شرک است.
یعنی خدایا من به تو پناه می برم از اینکه شرک بورزم در حالیکه میدانم شرک است و دانسته و فهمیده مرتکب می شوم و استغفار میکنم از آن شرک هایی که من نفهمیدم معرفتم به حدی نرسیده بود که بفهمم این شرک است,و چه بسا خیال می کردم خوب کاری می کنم. چاره مشرک فقط توبه است و مقصود از توبه این است که از آن گناه واقعا احساس ندامت کرده و تصمیم واقعی به ترک بگیرد و با مداومت دعای مذکور,مصونیت پیدا کند. سپس در چهارمین دستور می فرماید:(وافعلوالخیر);کار خیر زیاد انجام دهید. اعم از خدمت به خدا یا خدمت به خلق. اما برای خدا.
و در دستور پنجم چنین فرموده است (و جاهدوا فی الله حق جهاده). حق جهاد خدا را بجا آورید.مقصود از جهاد فقط جهاد اصغر نیست,بلکه جهاد اکبر هم هست. همه می دانیم که جهاد اکبر مبارزه ب نفس است. بعد از طی این پنج مرحله خداوند متعال بشارت می دهد(هواجتبیکم) یعنی اگر تا اینجا آمدید او شما را انتخاب کرده است. انبیا و ائمه اطهار علیهم السلام و شیعیان کامل,مخصوصاً علمای ربانی منتخبین و انتخاب شدگان از طرف خدای متعال هستند. در آخر آیه می فرماید:(واعتصموا بالله).این دستور از همه فرمان های قبلی مهمتر است . یعنی متمسک و متوسل شوید به خود خداوند متعال. این معنایش تشویق سالک است به ارتباط و توسل به امام وقت و استغاثه از آن جناب,زیرا دست هیچکس مستقیماً به دامن خدا نمی رسد. چنانکه در آیه دیگری می فرماید:یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله وابتغوا الیه الوسیله(مائده۳۵). که منظور از وسیله,امام وقت است. به سوی خود خدا,جز زیر لوای مولای متقیان امیرالمؤمنین علی علیه السلام و فرزندان آن حضرت ,ائمه معصومین علیهم السلام و بالاخص امام زمان علیه السلام راهی نیست. پیامبر خدا تمام درهای مسجدالنبی را بست و فقط یک در را باز گذاشت و آن در خانه مولایمان حضرت علی علیه السلام بود. نه تنها درهای ظاهر بسته شد بلکه درهای باطنی هم بسته شد یعنی ای مسلمانان بدانید که تمام درها و راه ها به سوی خدا بسته است به جز صراط مستقیم علی علیه السلام.
💠
@hajizadeh1
#کانال حجت الاسلام حاجی زاده