🔰راه علاج مفاسد اجتماعی...
✍استاد متفکر
#شهید_مطهری
💢 اسلام گذشته از اینکه صریحاً اختیار و آزادی بشر و مسؤولیت او را در برابر سعادت و شقاوت خودش می پذیرد و او را موجودی متعهد معرفی می كند، همانطور در برابر خانواده و اجتماعش نیز متعهد و مسؤول می داند.
💢 لذا مسأله ای دارد با عنوان «امر به معروف» كه یكی از اركان اسلامی است، جزء لاینفك تعلیمات اسلامی است، یكی از ابواب فقه اسلام است. (گو اینكه متأسفانه چند صد سال است كه از رساله های عملیه خارج شده است و فقط در متن فقه فنی و علمی باقی مانده است و این خیلی عجیب است)
💢 این مسئله ایجاب می کند که علاوه بر آگاهی از وجود دردها، علت دردها، آگاهی به راه علاج آنها؛ تدبیر عملی هم برای علاج لازم دارد؛ برنامه عملی هم برای مبارزه با منكرات لازم است. مثلاً برای مبارزه با تریاك كشیدن تنها قناعت به گفتن و ذكر مفاسد و معایب غلط است، عملاً باید بیمارستان و دوا هم تهیه كرد و جلوی شیوع این مفاسد را هم گرفت
💢 همان طور كه اقتصاد و سیاست قوانینی دارد و فرمول هایی دارد و به اصطلاح مكانیسمی دارد كه باید پیروی كرد، مبارزه با فساد نیز چنین است. گفتن و تذكر در سطح محدودی مؤثر و مفید است، تدابیر عملی لازم است. به هرحال منطق «حافظ وظیفه ی تو دعا گفتن است و بس» ،اینکه بگوئیم وظیفه ما دعاگویی است، صحیح نیست. ما بیش از اندازه به سخن گفتن و نوشتن؛ اعتقاد داریم و كمتر به عمل ایمان داریم. در امر به معروف غیر از «پند» به «بند» هم نیاز داریم؛ كه چون پند دهند؛ نشنوی بند نهند.
📚یادداشتها؛ جلد یك، ص ٢۵۱
@hamandish