✅سبد رای نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳
4⃣ دکتر علیرضا زاکانی– یادداشت چهارم
➕سبد رای اصطلاحی است رایج در دانش علوم سیاسی به معنی مجموعه آرای رای دهندگانی که به طور جمعی و همیشگی به یک حزب، جریان یا صنف خاص رای میدهند.
در حقیقت سبد رای ، تعداد آرای یک فرد فارغ از تبلیغات، اجماع و اتفاقات خاص ایام انتخابات است.
در این یاداشت قصد داریم سبد رای هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۸ تیرماه ۱۴۰۳ را بررسی کنیم. بسیار واضح است که ما در اینجا قصد پیشبینی نتیجه انتخابات را که به عوامل مختلفی وابسته است را نداریم.دکتر علیرضا زاکانی:
🔻او متولد سال ۱۳۴۴ در شهرری و دارای مدرک دکتری پزشکی هستهای از دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
🔻زاکانی با مسئولیت بسیج دانشجویی کشور فعالیتهای سیاسی و اجتماعی خود را آغاز کرد. از سال ۸۳ تا ۹۵ یعنی ۳ دوره متوالی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بود و یک سال نیز عضو هیئت رئیسه مجلس شد و همچنین سال ۹۹ به عنوان نماینده مردم استان قم به مجلس یازدهم راه یافت و ریاست مرکز پژوهشهای مجلس را بر عهده گرفت.
🔻زاکانی نمایندگی مردم قم را در میانه راه رها کرد و با رای اعضای شورای شهر تهران، در سال ۱۴۰۰ شهردار پایتخت شد.
🔻فعالیت زاکانی با دو دوره حضور در هیات منصفه مطبوعات و ایفای نقش به عنوان مدیر مسوول نشریه پنجره او را به عنوان یک فرد رسانهای به جامعه معرفی کرده است؛ همچنین خبرگزاری جهاننیوز وابسته به علیرضا زاکانی است.
🔻فعالیتهای گسترده حزبی و تشکیلاتی دکتر زاکانی در جریان اصولگرای کشور او را از بقیه نامزدها متمایز میکند.
او همیشه عضو موثر و یا مسئول احزاب و گروههای مختلف انقلابی کشور از جمله: جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی، جبهه تحولخواهان انقلابی، شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی، جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی، ائتلاف بزرگ اصولگرایان، جمعیت حماسهسازان انقلاب اسلامی، جبهه متحد اصولگرایان، جبهه اصولگرایان تحول خواه، ائتلاف آبادگران ایران اسلامی و … بوده است.
سبد رای:
🔻با توجه به اینکه دکتر زاکانی ۳دوره نماینده مردم تهران در مجلس بوده و هماکنون نیز شهردار تهران است، اولین و مهمترین سبد رای او باید در پایتخت تعریف شود، سبدی که هم پر و پیمان است و هم سرریز آن در تمام کشور میتواند جاری شود.
🔻رییس ستاد انتخابات استان تهران در ۱۱ اسفند سال گذشته واجدین شرایط رای دادن در تهران را ۱۰ میلیون و ۳۰ هزار و ۱۹۱ نفر اعلام کرد.
🔻اگر زاکانی قادر باشد مردم پایتخت را متقاعد کند که به او رای بدهند، میتوان گفت او حدود نیمی از مسیر پاستور را طی کردهاست. اما همگان به خوبی میدانیم این مسیر آنقدرها هم که آمار نشان میدهد هموار نیست، چرا که اولا او این سبد را باید با رقیب قدری به نام قالیباف تقسیم کند، قالیباف هم مانند او نماینده مردم تهران است و هم ۱۲سال شهردار مقتدر پایتخت بوده است، ثانیا گرایشات سیاسی مردم پایتخت تحت تاثیر رسانههای غربی، تفاوت فاحشی با گرایش سیاسی زاکانی دارد و ثالثا آمار مشارکت تهران معمولا از متوسط کشور کمتر است.
🔻سبد رای دوم علیرضا زاکانی را باید در تشکلهای دانشگاهی یافت، زاکانی حدود ۴ سال رئیس سازمان بسیج دانشجویی کشور بودهاست و آنها خاطرات خوشی از روحیات زاکانی میتوانند در ذهنشان داشتهباشند، ولی مشکلی که وجود دارد، این است که فعالیتهای گسترده دانشگاهی دکتر زاکانی به حدود ۲۰سال پیش برمیگردد و بعید است که هنوز آن سبد برای زاکانی باقی مانده باشد. و البته امروز دکتر جلیلی را با توجه به حضورش در مجموعههای دانشگاهی کشور میتوان رقیب جدی او در بین دانشجویان انقلابی قلمداد کرد.
🔻زاکانی عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران است و در هلال احمر نیز فعالیتهای مختصری داشته است، پس سبد رای ۵۰۰هزار نفری کادر درمان کشور و همچنین جمعیت بیش از یک میلیونی اعضای داوطلب هلال احمر ایران (این عدد امروز ۲۲خرداد ۱۴۰۳ توسط رئیس داوطلبان هلال احمر اعلام شد) در صندوق رای زاکانی باید ریخته شود.
🔻اما مشکل اینجاست که زاکانی سبد رای سلامت را با قاضیزاده هاشمی و پزشکیان باید تقسیم کند و ارتباط او با اعضای هلال احمر هرگز آنقدر قابل توجه نبودهاست که بخواهیم این سبد را کاملا متعلق به او بدانیم.
🔻اما آخرین سبد رای دکترعلیرضا زاکانی را باید در لابهلای احزاب و جریانات متکثر اصولگرایی که زاکانی یا رئیس و عضو موثر آنها بوده و یا در حد یک چای خوردن در جمعشان حضور داشته، جست وجو کرد.
🔻ولی گفت و گوهای درون حزبی این چند روز نشان داده است که اقبال این احزاب به قالیباف و در مرحله بعدی به جلیلی بسیار بیشتر از زاکانی است.
🔻آنچه از بررسی سبد آرا مشخص میشود، این است که زاکانی شانس چندانی برای مدیریت قوه مجریه ندارد.
والله اعلم