تسنیم :
حجتالاسلام والمسلمین رستمی: ضرب سکههای رومیان با تدبیر امام باقر(ع) تحریم شد / مسئولان در شرایط سخت اقتصادی مانور اشرافیت ندهند
کارشناس دینی داستانی از تحریم سکههای رومیان با تدابیر امام باقر(ع) نقل کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، سیره عملی پیامبر(ص) و اهلبیت وحی(ع) الگویی مناسب برای ارتقای سبک زندگی اسلامی میشود چرا که بر اساس عقیده مسلمانان این بزرگواران از هر خطایی مبرا و تمام حرکات و سکنات ایشان برگرفته از آموزههای وحیانی است. آنچه از تاریخ زندگانی ایشان در کتب روایی و تاریخی از موافق و مخالف نقل شده گویای این حقیقت است.
امروز که با تلاش دشمنان داخلی و خارجی فرهنگ و اقتصاد کشور مورد لطمه قرار گرفته است، بازخوانی سیره عترت(ع) در عرصههای فردی و اجتماعی و نیز عرصه بینالمللی بیش از گذشته احساس میشود. چرا که عمده معضلاتی که جوامع اسلامی در عصر حاضر با آن مواجه هستند، به دلیل عدم رویایی با الگوهای صحیح در بین مردم و مسئولان جامعه است.
در این باره به مناسبت ایام ولادت امام محمد باقر(ع) با حجتالاسلام میثم رستمی، استاد حوزه علمیه و پژوهشگر مسائل دینی گفتوگو گرفتیم تا با روش برخورد ایشان و سایر عترت(ع) در مواجهه با معضلات اقتصادی آشنا شویم.
از جمله محورهای این گفتوگو از قرار ذیل است:
* با تدابیر امام باقر(ع) سکههای رومیان تحریم شد
* زمانی که امام صادق(ع) در دوران قحطی تمام جنس انبار خود را فروخت
* مسئولان نباید در شرایط سخت اقتصادی مقابل مردم مانور اشرافیت دهند
* ثروتمندان در شرایط سخت اقتصادی باید به داد مردم برسند
مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
* در زمان امام محمد باقر(ع) شاهد رشد علمی در جهان اسلام بودیم. ابتدا درباره نهضت علمی که امام باقر(ع) در زمان خویش رقم زدند صحبت کنید.
به صورت مختصر عرض کنم درباره شأن علمی امام باقر(ع) در روایتی در ارشاد شیخ مفید آمده است حضرت به قدری به مسائل علمی تسلط داشت که علمای بزرگ هنگامی که در مجلس ایشان بودند به چشم نمیآمدند. نقل میشود "حَکَم بن عتیبه" با اینکه فرد بسیار عالمی در بین قومش بود، وقتی نزد امام باقر(ع) میرسید، «کَأَنَّهُ صَبِیٌّ بَیْنَ یَدَیْ مُعَلِّمِه؛ مثل یک بچهای که در کنار معلمش قرار گرفته است، کنار حضرت مینشست. از این جهت آغازگر مکتب علمی در جهان اسلام بودند. همچنان که مفهوم باقر العلوم به معنای شکافنده علوم است. در واقع امام باقر(ع) باب علوم مختلف را نه تنها به روی مسلمانان بلکه تمام دنیا آن هم در تمام زمینهها گشود و امام صادق(ع) ادامهدهنده این حرکت شدند.
* تأثیر باب علمی که امام باقر(ع) گشود، برای جامعه آن دوران و عصر حاضر را چگونه ارزیابی میکنید؟
یکی از برکات امام باقر(ع) و در واقع برکات پذیرش ولایت و محبت اهلبیت(ع) برای ما محبان اهلبیت(ع) این بود که در عرصههای بینالمللی موفقیتهایی کسب کردیم و این جز با تبعیت از مجاهدتهای علمی این بزرگواران حاصل نمیشد. هنر جامعه شیعه در آن است که تمام ثمرات سرزمین خود و انقلاب را منتسب به صاحبان اصلی خود یعنی ائمه(ع) اطهار به ویژه امام عصر(عج) بداند. وقتی پای صحبت برخی دانشمندان هستهای یا موشکی مینشینیم، از آنها میشنویم که با توسلاتی که به وجود مقدس معصومین(ع) و یا تبعیت از سیره عملی پیامبر و ائمه(ع) در مسیر جهاد علمی داشتند، گره از کار علمیشان باز شد. اکنون کشور ما در تولید علم در رتبه پانزدهم دنیا و از لحاظ صنعت موشکی و هستهای جزو 5 ـ 6 کشور دنیا قرار دارد. همچنان که فرماندهان دوران هشت سال جنگ تحمیلیمان دارای چنین ویژگیهایی بودند. در جمعبندی وصیتنامه ایشان در مییابیم بسیار اهل توسل به اهلبیت عصمت و طهارت بودند و موفقیت خود را در آن میدانستند. ما نیاز داریم این مقولات را در جامعه پررنگ کنیم نه صرفاً توانهای خود.
تحریم سکههای رومیان با تدابیر امام باقر(ع)
* اکنون در عصری زندگی میکنیم که مردم با چالشهای اقتصادی و اجتماعی دست و پنجه نرم میکنند که این مسئله به خودی خود جامعه را با دستاندازهایی مواجه کرده است. خب بخش عمدهای از این مسائل به عدم مدیریت صحیح کارگزاران اجرایی کشور باز میگردد و طبیعتاً مردم توانایی تغییر در سطح کلان ندارند. در چنین شرایطی توصیه شما چیست؟
برای پاسخ به این سؤال ابتدا از یک داستان مربوط به زمان امام باقر(ع) آغاز میکنم. یکی از داستانهایی که در تاریخ دوران امام باقر(ع) با آن مواجهیم، بحران اقتصادی و مالی است که همزمان با خلافت عبدالملک بن مروان، پنجمین خلیفه امویان بود. در آن زمان سکههای رایج مسلمانان، توسط روم ضرب میشد و آنها بودند که سکه را وارد بازار مسلمین میکردند. روی این سکه نشانی از فرهنگ غربی یا رومی بود. عبدالملک هم تصمیم گرفت تراز رومی را به دینار عربی تدبیل کند. امام(ع) خودشان طریق ضرب