📜 جزوه جلسه ۹ (نکات تکمیلی)
🌺 احکام روزه قضا
🍀 ۱. اگر برای عذری مثل مسافرت يا بيمارى و مانند آن روزههایش ترک شده بايد قضا كند، اما اگر نداند تعداد روزههای فوت شده چه اندازه بوده، كافی است مقدارى كه يقين دارد قضا كند، و اضافه بر آن واجب نيست، هر چند احتياط مستحب است.
(🍃 حضرت آقا: اگر شروع عذر را نمیداند، میتواند مقدار کمتر را قضاء کند،
امّا اگر زمان شروع عذر را مىداند، ولی نمیداند چند روز طول كشيده است، مثلاً میداند روز بيستم ماه بيمار شده يا به سفر رفته، و نمیداند تا بيست و پنجم ماه ادامه داشته يا تا بيست و هفتم، به احتياط واجب بايد مقدار بیشتر را قضا كند.)
🍀 ۲. قضای روزه ماه مبارک واجب فوری نیست، "لايجب الفور في القضاء"،
و تا ماه مبارک آینده فرصت دارد که قضاء نماید.
(🍃 آیتالله سیستانی: احتیاط مستحب است تا ماه مبارک آینده قضا نماید)
و كسی كه قضای روزه ماه رمضان را گرفته، اگر وقت قضای روزه او تنگ نباشد، مىتواند پيش از ظهر روزه خود را باطل نمايد.
🍃 ولی بعد از ظهر بدون عذر نباید باطل نماید،
و اگر بعد از ظهر عمداً كارى كه روزه را باطل مىكند انجام دهد، بايد به ده فقير هر كدام يک مد كه تقريباً ۷۵۰ گرم است طعام بدهد، و اگر نمیتواند بايد سه روز روزه بگيرد.
(🍃 امام: صوم کفاره بنابر احتياط پیدرپی باشد.
🍃 آیتالله مکارم: بايد پیدرپی باشد)
🍀 ۳. اگر از چند ماه رمضان روزهی قضا داشته باشد، قضاى هر كدام را كه اول بگيرد مانعى ندارد.
ولى اگر وقت قضاى رمضان آخر تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد، بايد اول قضاى رمضان آخر را بگيرد.
(🍃 حضرت آقا و آیتالله مكارم: بايد بنابر احتياط اوّل قضاى رمضان آخر را بگيرد.
🍃 آیتالله سيستانى: بهتر آن است كه اوّل، قضاى رمضان آخر را بگيرد.)
🍀 ۴. اگر قضاى روزهی چند ماه رمضان بر او واجب باشد، و در نيّت معيّن نكند روزهاى را كه مىگيرد قضاى كدام ماه رمضان است، قضاى سال اول حساب مىشود،
و قضای آخرين سال حساب نمىشود، كه كفاره تأخير از او ساقط شود.
🌺 خوردن سحری و افطار بدون تحقیق
🌸 سحر (طلوع فجر صادق و اذان صبح)
🍃 حضرت آقا (حفظهالله): فجر صادق در مقابل فجر کاذب است.
🌱 فجر کاذب نوری است که مدّتی قبل از طلوع فجر صادق در آسمان پدید میآید و به جای پهن شدن بر روی افق، به صورت عمودی به سمت بالا انعکاس مییابد.
🌱 فجر صادق زمانی است که نور سفید متّصل به سطح افق با روشنایی کم طلوع کرده و در افق پراکنده میشود، و با گذشت زمان، شدّت نور آن بیشتر میشود.
🌱 به دلیل ضعیف بودن فجر صادق، مشاهده آن نیازمند داشتن افق شرقی کاملاً باز و تاریک میباشد، که در داخل شهرها رؤیت آن بسیار مشکل است.
🌱 لذا با توجه به اینکه تشخیص دقیق طلوع فجر سخت است، برای رعایت احتیاط، حدود ۱۰ دقیقه بعد از شروع اذان از رسانهها، نماز صبح خوانده شود.
🍀 ۱. اگر بداند صبح شده و عمداً و اختیاراً کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، قضا و کفاره دارد.
🍀 ۲. در سحر ماه رمضان تا وقتی يقين به طلوع فجر نکرده است، میتواند کارهایی را که موجب باطل شدن روزه است انجام دهد.
🍀 ۳. اگر در سحر ماه رمضان بدون اين كه تحقيق كند صبح شده يا نه، كارى كه روزه را باطل مىكند انجام دهد، سپس معلوم شود صبح بوده است، بايد قضای آن روز را بگيرد.
🍀 ۴. اگر در ماه رمضان، بعد از تحقيق يقين كند كه صبح نشده و كارى كه روزه را باطل مىكند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده قضا لازم نيست.
🍀 ۵. اگر بعد از تحقيق گمان يا حتى شک كند كه صبح نشده، و چيزى بخورد و بعد معلوم شود صبح بوده قضا واجب نيست. (امام و آیتالله سیستانی)
🍃 حضرت آقا و آیتالله مكارم: تنها در صورتی که با تحقيق و علم به اینکه صبح نشده، مبطل انجام دهد، بعد معلوم شود که صبح بوده است، قضا لازم نیست، اما در صورت شک و حتی گمان نیز قضا لازم است.
🍀 ۶. اگر كسى بگويد صبح نشده، و انسان به گفتهی او كارى كه روزه را باطل مىكند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده است، قضاى آن روزه بر او واجب است.
🌸 افطار (مغرب)
🍀 ۱. در روزه ماه رمضان تا وقتی يقين به مغرب نکرده است، نمیتواند افطار کند.
🍀 ۲. اگر در ماه رمضان به گفته کسی که میگوید مغرب شده و اعتمادی به گفته ی او نیست، افطار کند، سپس متوجه شود مغرب نبوده، قضا و کفاره بر او واجب می شود.
🍀 ۳. اگر به گفتۀ كس ديگر كه عادل باشد افطار كند، بعد معلوم شود مغرب نبوده است، قضاى آن روزه بر او واجب است.
🍀 ۴. اگر در هواى صاف به واسطهی تاريكى يقين یا اطمینان پیدا كند، كه مغرب شده و افطار كند، بعد معلوم شود مغرب نبوده است؛ قضاى آن روزه بر او واجب است.
🍀 ۵. اگر در هواى ابری به گمان اين كه مغرب شده افطار كند، بعد معلوم شود مغرب نبوده، قضا لازم نيست.
(🍃 آیتالله سيستانى: وجوب قضا در اين صورت بنابر احتياط است)