🔴 چین تهاجمیتر شده است /1
🔻حمله روسیه به اوکراین برای راندن کشورهای اروپای غربی و امریکا از مرزهای خود تغییری گسترده و عمیق در بسیاری از راهبردهای جهانی و تصمیمات کلان کشورها به وجود آورده است. بسیاری از کشورها با نگاهی به این جنگ و تحولات پس از آن در تصمیمات خود در همه حوزهها تجدیدنظر کرده، آن را کند و یا تند کردهاند، برخی با فهم جدیدی از دنیای پیشرو مواجه شده و تلاش دارند تا نسبت به تعیین جبهه آینده خود تلاش کنند و گروهی دیگر از کشورها نیز فکر میکنند با بندبازی میان طرفین قدرتمند درگیر، میتوانند هم خدا را داشته باشند و هم خرما را بخورند. با این حال، یک نکته در مورد پرجمعیتترین کشور جهان تغییر کرده است!!
🔻چین را باید بزرگترین ناظر در خط مقدم جنگ روسیه و اوکراین دانست، این جنگ به اندازهای که برای چین درسآموز است و محل تجربهاندوزی برای هیچ کشور غیرغربی دیگری چنین ماهیتی ندارد. بسیاری از ماهها پیش از شروع جنگ به این مساله تاکید کرده بودند که چینیها میخواهند پس از حمله روسیه به اوکراین، به تایوان لشکرکشی کرده و این نقطه حل نشده در سرنوشت نهایی کشور خود را یک بار برای همیشه پایان دهند. اما اینکه چرا چینیها دست به چنین اقدامی نزدند، خود عوامل بسیار متعددی دارد با این حال نمیتوان این نکته را از نظر دور داشت که چین پس از حمله روسیه به اوکراین، «تهاجمیتر» شده است.
🔻چین در طول دو دهه گذشته تغییرات بسیاری در حوزه اقتصادی و نظامی داشته است. در جشن هفتادمین سال تشکیل ارتش خلق چین که از آن به عنوان یکی از بزرگترین رژههای تاریخ ارتشهای جهان یاد میشود مقامات سیاسی و نظامی پکن برای نخستین بار تغییر در سیاست کلان خود را به منصه ظهور گذاشتند. نشان دادن طیف بسیار بسیار گستردهای از انواع موشک و پهپاد و سامانههای پدافندی و راداری شاید بخشی از این نمایش قدرت بود. چینیها در همه چند دهه گذشته تلاش داشتند تا در حاشیه دعواهای جهانی مانده، روابط اقتصادی، سیاسی و تجاری خود را با کشورهای غربی حفظ کنند، حرفی از توسعهطلبی نزنند و در یک کلمه، ساکت بمانند...
🔻اما سیاست سکوت چینیها از زمان روی کار آمدن ترامپ و فشارهای اقتصادی واشنگتن علیه پکن تغییر کرد که اوج آن در همان رژه نمایان شد که پیامی بسیار آشکار و علنی به طرف امریکایی بود که چینِ امروز با دو دهه پیش بسیار متفاوت است و قرار نیست کسی بیش از این امتیاز دهد. رئیسجمهور چین که فردی با افکار ملیگرایانه برای جاودانگی نام خود در تاریخ این کشور است، در دوره رهبری خود بر چین، مقدمات کامل قدرتمندتر شدن این کشور را فراهم کرده و نقش بسیار مهمی در تهاجمیتر شدن این کشور داشته است. در حقیقت، حمله روسیه به اوکراین و نوع واکنش کشورهای غربی در قبال این مساله چینیها را به فکر کارهای مهم و بزرگی انداخت.
🔻ژنرالهای چینی به خوبی تفاوتها میان جزیره 36 هزار کیلومتر مربعی تایوان و کشور 603 هزار کیلومتر مربعی اوکراین را میدانند. نسبت قدرت خود با روسها را هم میدانند و میدانند که تایوان نه همسایهای مانند لهستان دارد و نه مرز خشکی به جای دیگر. همه ضرب و زور امریکاییها در برابر روسیه را هم دیدهاند و به زبانی، دندان طرف امریکایی را شمردهاند و این موضوعی است که به شدت مقامات کاخ سفید را نگران کرده، چرا که میدانند ماهیت حمله چین به تایوان بسیار متفاوت از اوکراین خواهد بود و فرصتی برای ارسال کمک نیست. حمله چین 360درجهای خواهد بود و فاصله خاک چین تا جزیره تایوان بسیار بسیار نزدیکتر از نزدیکترین پایگاه امریکایی به این جزیره است.
🔻به همین دلیل، چینیها بسیار بیشتر از آن چیزی که از آنها انتظار میرفت، تهاجمی شدهاند. هر چند در جریان نشست روز جمعه میان لوید آستین، وزیر جنگ امریکا و «وی فنگه» وزیر دفاع چین دو طرف بار دیگر گفتند که خواستار مدیریت بهتر روابطشان هستند، بهرغم اینکه هیچ نشانهای از پیشرفت در حل و فصل اختلافات دیده نمیشود. «وی فنگه» در یک عبارت بیسابقه به آستین گفت: «اگر کسی جرأت کند تایوان را از چین جدا کند، ارتش چین چارهای جز جنگیدن به هر قیمتی ندارد و تمام اقدامات لازم را برای سرکوب هرگونه تلاش «جداییطلبان تایوان» برای جدا کردن تایوان از سرزمین مادری انجام میدهد. ارتش چین قاطعانه از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی محافظت خواهد کرد.»