الگوهاي رسانهاي در مقابله با اهداف فرهنگي جنگ نرم
در جنگ نرم، رسانههاي جديد و سنتي با قدرت بالاي تصويرسازي ذهني، ميتوانند نقشي بسيار مهم در ربودن دلها و ذهنهاي مردم بر عهده گيرند. در اين ميان، براي مقابله با تهديدهاي نرم در حوزه رسانهها ميتوان به راهكارهاي ذيل توجه كرد:
طراحي الگوي اسلامي ـ بومي پيشرفت
متأسفانه هنوز نتوانستهايم الگويي براي توسعه و پيشرفت همهجانبه كشور، بر اساس مدل اسلامي و فرهنگ بومي و ايراني خود طراحي كنيم و اين يكي از بزرگترين ضعفهاي علمي و عملي ماست. به همين دليل، رهبر معظم انقلاب، در سالهاي اخير تأكيد فراواني در اين زمينه داشتهاند. تا چنين الگويي در برابر الگوهاي غربي و ليبرالي نداشته باشيم، نه تنها به منزله الگوي تمدني جديد، مورد توجه جوامع و ملتهاي ديگر نخواهيم گرفت، بلكه قدرت رقابت با الگوي معارض را نيز نخواهيم داشت. مسئولان ما بايد اين حقيقت را بدانند كه از فعاليتهاي پراكنده و گاه متعارض و خنثيكننده اثر يكديگر، كاري ساخته نيست. تصميمهاي فرهنگي، سياسي، اقتصادي، داخلي و خارجي ما در صورتي كاملكننده يكديگر خواهند بود و كارايي لازم را خواهند داشت كه همگي بر اساس الگويي كاملاً اسلامي و بومي صورت گيرند.
ب) تقويت باورها و ترويج ارزشها
همانگونه كه در ابتداي اين نوشتار گفتيم، هدف اصلي جنگ نرم، اثرگذاري بر باورها و ارزشهاي جامعه است. در حال حاضر نيز دشمنان اسلام در راه تضعيف مباني اعتقادي و ارزشي جامعه اسلامي ما بسيار ميكوشند. روشن است كه اگر ضعف در خداشناسي وجود داشته باشد، به تبع آن اين ضعف در سطحي شديدتر، در دينشناسي و پيامبرشناسي افراد نمايان خواهد شد و سپس به صورت قويتر و مخربتر در امامشناسي نمود مييابد و در نهايت و به شكل شديدتر و ژرفتر، ضعف در اعتقاد به ولايت فقيه و نظام مردمسالاري ديني را در پي خواهد داشت.
در اين صورت، نبايد از مردم انتظار داشت از روي اعتقاد ديني از حكومت اسلامي و نظام ولايي و مردمسالاري ديني دفاع كنند و در راه حفظ نظام جانفشاني نمايند و از ايثار و جان و مال و مقام در راه دفاع از اين نظام دريغ نورزند. به همين دليل، يكي از مهمترين راههاي مقابله با جنگ نرم دشمنان، تقويت مباني اعتقادي و ديني مردم است. اين كار لازم است به صورت هنرمندانه و با بهرهگيري از همه ابزارهاي رسانهاي و تبليغي و فرهنگي صورت گيرد.
ج) هدفمند كردن فعاليتهاي فرهنگي
براي تقابل با جنگ نرم، لازم است سياستها و برنامههاي فرهنگي نظام جمهوري اسلامي در همه عرصهها به صورت شفاف و صريح تبيين شود و مراحل قانوني خود را بپيمايد، تا هم ميزاني براي بررسي عملكرد فرهنگي مسئولان باشد، هم راهنمايي براي حركت ارباب فرهنگ و هم در اين ميان، از برخوردها و سياستهاي سليقهاي و جناحي جلوگيري شود. اما با كمال تأسف، هنوز نميدانيم دقيقاً در عرصه سينما، موسيقي، هنر، ماهواره، پوشش زنان، برخورد با بيحجابي، آزادي مطبوعات و امثال آن، چه سياستي را بايد پي گيريم.
در واقع، هر فرهنگ، واقعيتهاي خود را ميسازد. فرهنگ، پديدهها را در دنياي اطراف، تعيين و آنها را طبقهبندي ميكند و به آنها معنا ميدهد. اين فرهنگ است كه تعيين ميكند رابطه اعضاي آن فرهنگ، با محيط، ماوراي طبيعت و ديگر اعضاي گروه چگونه باشد. فرهنگ، مشخصكننده معيارها و قواعد رفتاري اعضاي وابسته به آن است و آنها را در روابط اجتماعي راهنمايي ميكند. بنابراين، زماني كه مردمي بر ضد فرهنگشان قيام ميكنند، فعاليتهايشان روي جنبههاي آگاهانه آن، مثل بعضي قواعد رفتاري، شيوههاي سنتي، هنجارها و... متمركز است. جنبههايي از فرهنگ را كه در سطوح ناخودآگاه مغز نقش بسته، نميتوان به آساني تغيير داد اين موارد عبارت است از: باورهاي عميق، ارزشهاي اخلاقي و به ويژه راههايي كه در آن، فرهنگ، دنياي اطراف را طبقهبندي و تعريف كرده است. اين سطوح ناخودآگاه تأثير فراواني بر شيوه تفسير مردم از محيط اجتماعي و فيزيكيشان و نيز در شكل دادن به واقعيتها دارد. بنابراين، شكل دادن به فرهنگ مردم و تدوين برنامههاي فرهنگي درست و اصولي، اهميت بسيار زيادي در مقابله با جنگ نرم دارد.
💥ادامه دارد
.💥جنگ نرم ودشمن شناسی
به کانال خودتان بپیوندید
👇
https://eitaa.com/joinchat/1676804212C6788504d95
💥کانال ما درپیام رسان بله
https://ble.ir/jangnarmvdoshmanshnasi