✴️ آقای وزیر خارجه، حواستان به سفارتخانهها هست؟
🔸در این چند وقت در مورد سفارتخانهها و سفرا مطالب متعددی نوشتهایم، پس از هر گزارش و خبر، برخی از دوستان مقیم کشورهای مختلف روایتهایی از رفتار، کردار و عملکرد سفرا برای ما ارسال میکنند که نوشتههای ما در برابرشان هیچ است. گاهی اوقات دهان آدم از وضعیت سفارتخانهها به هم میخورد و از اینکه میبیند سفیر جمهوری اسلامی ایران که باید خادم باشد، خود را کاخنشین دانسته و فقط در حرف از منافع ملی و حقوق شهروندان ایرانی میگوید، سردرد میگیرم. در این چند وقت، بارها از دولت خواسته بودیم که سفرای جدید را که معرفی میکند، با اطلاعات دقیقتر و بهتر روانه محل ماموریت کند که متاسفانه تعداد دستمالبه دست دولت قبل به سفارت راهی چند کشور دیگر شدند که خواهید دید که آبرو و حیثیت برای کشور نخواهند گذاشت.
🔸در مورد این سفرا خواهم نوشت و آنها را معرفی خواهم کرد، اما اینکه چنین سفرایی با این مختصات و مشخصات راهی کشورهای دیگر میشوند، همه تقصیر شخص وزیر امور خارجه است. متاسفانه آقای امیرعبداللهیان آدم بسیار محافظهکاری است؛ قرار بود به وزارت خارجه که رفت مسیرها را اصلاح، روندها را بهبود و رویکردها را بهتر کند اما نه تنها چنین اتفاقی روی نداد، بلکه خودش نیز همرنگ جماعت شد. محافظهکاری وزیر امور خارجه باعث شده تا درِ این مجموعه همچنان بر پاشنه قدیم بچرخد و ما شاهد تحول اساسی در سیاست دستگاه دیپلماسی نباشیم. این را باز هم تاکید کنم که بنده نه منفعتی دستگاههای دولتی دارم و نه دنبال منافعی هستم، عمری بر ما گذشته و فقط و فقط دلمان میسوزد، دلنگران هستیم، وحشتزده از قضاوت نسلهای آینده که مگر شما کر و کور بودید که هشدار ندادید.
🔸متاسفانه وزیر امور خارجه نه تنها در انتخاب سفرای جدید بد و «چه» بسا «بسیار بد» عمل کرده، بلکه خودش هم نتوانسته توفیقی در اصلاح عملکرد سفارتخانهها و سفرای فعلی کشور در خارج داشته باشد. یک بار نوشتم که وزارت خارجه، به ویژه شخص وزیر باید به صورت هفتگی و ماهیانه گزارش عملکرد از سفرا بخواهد و رئیس جمهور نیز به عنوان یک امر تکلیفی چنین دستوری به وزیر بدهد تا این سفرا بدانند که عملکرد و رفتارشان زیر نظر است و ارزیابیهای کارشناسانه و دقت در عملکرد باعث ترفیع آنها خواهد شد نه میزان پاچهخواری و روابط غیرقانونی. با نوشتن هر کلمه از این گزارش میدانم که ممکن است عدهای ناراحت شده و قلیلی هم خوشحال شوند، اما نه برای خوشایند یا ناراحتی کسی این خطوط نوشته میشوند، بلکه صرفا برای حفظ حریم و حرمت کشور است که چنین مینویسم. به عنوان مثال، گزارش بعد در مورد سفارتخانه جمهوری اسلامی در عمان است، همانجایی که سفیر در سفر رئیس جمهور جلوتر از سلطان عمان راه میرفت!!
🔸سفارت ایران هم در عمان از بیعرضهترینها هستند خدماتی که به مردم میدهند بسیار ضعیف کند و گرانقیمت هست. برای مثال تعویض پاسپورت ۵۵ ریال هزینه دارد در عمان حدود ۶ میلیون تومان برای انجام این کار میگیرند، در سفارت به شما یک فرم میدهند که اطلاعات فردی و آدرس و تلفن را ثبت کنید بعد بروید بیرون سفارت و در بانک صادرات بصورت دستی و نقدی پول واریز کنید. البته خدمات بانکی برای ایرانیان هم داستان بسیار دارد بعد از واریز پول میگویند بروید داخل سایت سفارت سامانه شبنم اطلاعات و مدارک مربوطه را بارگذاری کنید، بعد دوباره مراجعه کنید ۳ بار مراجعه لازم هست اگر زرنگ باشید و تجربه داشته باشید قبل از تحریم ترامپ یک دستگاه کارنخوان مربوط به بانک مسقط در داخل سفارت بود که متقاضی هزینه گزاف را با کارت براحتی پرداخت میکرد ولی الان باید برود بانک صادرات و خدمات بانکی شبیه به ۳۰ سال پیش در ایران را دریافت کند! بانک ملی ایران هم وضعیت مشابه دارد خدمات شبیه ۳۰ یا ۴۰ سال پیش ایران... آبروی ایران را بردهاند؛ با این خدمات بانکی یعنی سیستمی که در ایران انجام میشود امروز را هم انتقال نمیدهند پول واریز کنید پیامی نمیآید یا برداشت کنید!!
🔸سفارت ایران هم حتی بانکها ایرانی را مجبور به ارائه خدمات با کارت برای ایرانیان نمیکند وزارت خارجه هم مقابل به مثل نمیکند که همین کاری که عمان با سفارت ایران جهت توقیف کارتخوان کرده را در تهران با سفارت عمان انجام دهد. به دلیل همین خدمات بانکی ایرانیها جهت جابجایی پول از ایران به عمان یا عمان به ایران گرفتار صرافهای قلابی و کلاهبردار میشود چون به ایرانی مجوز صرافی قانونی داده نمیشود و دولت هم از بانکهای بیخاصیت استفاده میکند؛ جهت کارگشایی برای مردم یعنی خدمات بانکی که نمیدهند در حد یک صراف هم به مردم خدمات نمیدهند!