🌺 درباره قنات شهرمان (كاريز) بيشتر بدانيم : ... 🌺
💧حفر قنات كهريزسنگ توسط پدران و نياكان ما ، در حدود دو هزار سال قبل انجام گرفت. قنات، اثري تاريخي و سازه اي آبي است كه در پيش از اسلام در كهريزسنگ شكل گرفت.
💧 كاريز (قنات) كهريزسنگ ، اساس زندگي و تشكيل جامعه اي روستايي و كشاورزي بود كه بر مبناي آب آن ، كهريزسنگ به پا شد (هر كجا آب هست، آبادي هست). مكان اوليه كه كهريزسنگي ها در آن سكني گزيدند در كنار آب قنات و سرلت قنات بود كه آن را قلعه سعيد(قلعه سعد) مي گفتند و امروزه هم هنوز به آن منطقه قلعه سعيد(قلعه سعد) مي گويند.
💧 قنات ، نشان از سختكوشي و علم نياكان و پيشينيان ماست. قنات كهريزسنگ چون از مناطق سنگلاخي و سنگي و سخت عبور كرده لذا نام اين منطقه را كهريزسنگ نهاده اند يعني مكاني كه قنات آن در سنگ حفر شده است.
💧قنات يكي از سرمايه هاي عمومي مردم كهريزسنگ و متعلق به عموم مردم مي باشد.
💧 طول قنات كهريزسنگ در حدود 15 كيلومتر است. بنابراين قنات شهرمان را بايد جزء قنات هاي طولاني (با طول مسر زياد) بر شمرد. اين قنات در مسير خود از چند شهر مي گذرد.
💧قنات كهريزسنگ در طول مسير خود از شهرهاي: نجف آباد، ويلاشهر و گلدشت مي گذرد.
💧قنات كهريزسنگ داراي دو الج (دو رشته) و بنابراين داراي دو مادرچاه مي باشد. تعداد حلقه چاههاي آن در حدود 300 حلقه مي باشد.
💧 در ماههايي از سال، جوي خاني(جوي مهندسي) كه يكي از انشعابات رودخانه زاينده رود مي باشد با آب قنات آميخته و به مزارع كهريزسنگ مي آمد.
💧آب قنات در سرلت(محل تقسيم آب) به سه لت تقسيم مي شد: جوي ميان باغات، جوي بالا قلعه، جوي مرغي.
💧قنات شهرمان تا سال 1360 هم آبدهي داشت ولي متاسفنه بخاطر رفتن كشاورزان به سوي چاههاي عميق، رها كردن قنات و عدم رسيدگي و لايروبي آن و ... اين قنات دچار مشكلات زيادي شد.
💧قنات شهرمان نياز به توجه جدي دارد تا بار ديگر بتواند به حيات خود ادامه دهد و حيات و سرسبزي ببخشد.
@karizsange