♦️ الو سلام حاج آقا
🔸 سلام بفرمایید.
🔹 حاج آقا منظور از «غیبت» چیست؟
🔸 غيبت عبارت است از ذكر نقاط ضعف و معايب پنهانى ديگران كه اگر بشنوند ناراحت شوند. خواه اين نقاط مربوط به جنبههاى دينى، اخلاقى، روحى و اجتماعى باشد؛ يا مربوط به جهات جسمانى، اعم از قيافه، اعضاى بدن، نيروهاى جسمى، طرز حركات و رفتار، يا مربوط به متعلقان انسان اعم از زن، فرزند، لباس، خانه و امثال آن.
🔸 قرآن کریم درباره غیبت چه میگوید؟
🔹 قرآن غيبت را يك عمل غيرانسانى شمرده و آن را چون خوردن گوشت برادر مرده معرفى میکند. بديهى است که خوردن گوشت برادر مرده زشتترين عملى است كه ممكن است از كسى سر بزند و اين تعبير منحصراً درباره غیبت وارد شده است. علت اين تشبيه از آن جهت است که در اسلام حيثيت و آبروى برادر مسلمان همچون خون او محترم است، چنانكه در حديث نبوى وارد شده: «همه چيزِ مسلمان بر مسلمان حرام است: خونش، مالش و آبرويش» جاى شك نيست كه غيبت از حيثيت برادر مسلمان كاسته و آبروى او را بر باد مىدهد.
🔸 غیبت در زمره چه نوع گناهانی است؟
🔹 غیبت از گناهان کبیره و از شايعترين انحرافات زبان است. رسول خدا (ص) می فرماید: «اَلْغِيبَةُ اشَدُّ مِنَ الزِّنا» یعنی غيبت از زنا بدتر است. چون زناكار ممكن است با توبه مشمول عفو خدا شود، (چون زنا از حق اللّٰه است.) اما غيبت كننده با توبه بدون كسب رضايت غیبت شونده، مورد عفو قرار نمیگیرد. (چون غیبت از حق النّاس است.) غيبت اساس اتحاد، محبت و خوشبينى را در اجتماع متزلزل کرده و به آن لطمه مىزند.
🔹 غیبت با انگيزهای صورت میگیرد؟
🔸 کینهتوزی و انتقام، حسد، استهزاء و مسخره کردن، تفریح و سرگرمی، تحریک غریزه کنجکاوی از جمله مهمترین علل و انگیزههای غیبت است. در بسيارى از موارد افراد در لباس دلسوزى مرتكب غيبت شده، مىپندارد كه عمل مقدسى انجام میدهند، در حالى كه انگيزههای سخیفی دارند كه روح انسان براى فريب وجدان و فرار از فشار و عذاب ناشی از آن، صورت آن را تغيير داده و برعكس نشان میدهد. اين نوع آلودگى به غيبت، از ساير انواع آن خطرناكتر و درمان آن نيز مشكلتر است
🔹 غیبت دارای چه اثرات سوء اجتماعی است؟
🔸 غيبت يكى از بزرگترين سرمايههاى اجتماعى را كه همان روح اخوّت، اتحاد و صميميت است از بین مىبرد و پايههاى حُسن ظن و اعتماد عمومى را متزلزل مىکند. غيبت در بسيارى از موارد موجب دامن زدن به آتش فتنه و گسترش عداوت و كينه در ميان افراد مىشود. غيبت از شخصيت و احترام افراد مىكاهد و با از ميان رفتن احترام و شخصيت آنها، وحشت و احتراز آنان از گناه كم مىشود.
🔹 اثرات فردى غيبت چگونه است؟
🔸 غيبت يك ظلم و تجاوز آشكار به حقوق ديگران است و تمام نقائص اخلاقى و انسانى كه در يك فرد بر اثر ظلم به ديگرى پيدا مىشود، بر اثر غيبت مترتب است. غيبت چون از انگيزههاى زشت اخلاقى سرچشمه مىگيرد، تكرار آن موجب تقويت و تحكيم آن صفات مذموم شده و انسان را از نظر ارزشهای اخلاقی متزلزل مىکند.
🔹 ممنون حاج آقا
✍️ اکبر مظفری
📚 برداشتی از کتاب: زندگی در پرتو اخلاق، (غیبت)، تالیف: آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
#غیبت