🔰#نقد_کتاب🔰
❇️ نقد کتاب کیمیاگر ؛ اثر پائولو کوئلیو
3⃣ بخش سوم و پایانی
🔸در ادامه به بررسی ساختار داستان میپردازیم:
📌کتاب کیمیاگر یک داستان سورئال است یکی از عناصر مهم ادبیات و مکتب سورئالیسم خواب و رویاست. سورئالیستها بر این باورند که خواب و رویا و ناخودآگاه انسان دریچهای است به خودِ واقعی انسان. سورئال در زبان فارسی به فرا واقعگرایی ترجمه شده، به زبانی دیگر میتوان آن را واقعیت واقعیتر نامید.
📌از ویژگیهای این سبک توجه به رویا، احساسات لحظهای، عبور از مرزهای پذیرفته شدهی باور و فرهنگ عامه، شگفتیآفرینی، حذف نکردن و پنهان نکردن احساسات و شکستن مرز ممکن و ناممکن میباشد که دقیقا تمام اینها در رمان کیمیاگر اتفاق میافتد و اساسا شالوده این داستان بر دیدن رویایی استوار است.
📌داستان روایتی ساده و روان دارد و کاملا رویدادیست، از یک کلیسای متروک شروع میشود و دقیقا در همان موقعیت و فضا تمام میشود. زاویه دید داستان دانای کل نامحدود است زیرا نه تنها در ذهن شخصیتهای داستان وارد میشود بلکه حتی از زبان اشیا و حیوانات هم سخن میگوید.
همچنین اصطلاحا داستانی تیپگرا میباشد، شخصیتهای فقیر، پادشاه، کاسب، مرد، زن، جوان و … هر کدام نماینده قشری از جامعه هستند.
📌بجز فاطمه هیچ یک از شخصیتهای داستان نام بومی ندارند و این هم یکی از راههایی بوده که کوئیلو انتخاب کرده تا خوانندههای مختلف، بهتر با کتابش ارتباط برقرار کنند. همینطور نام بردن از مذاهب و مکانهای شناخته شده مختلف، در داستانی که کاملا افسانه است باعث باورپذیری بیشتر خواننده میشود.
📌فضای داستان بسیار ساده و ملموس است. کوئیلو چنان زیبا رویا و واقعیت را با یکدیگر تلفیق کرده که باور نمیکنیم روایت پیشرو تنها یک داستان است و این تسلط نویسنده را نشان میدهد.
اما بعضی از منتقدین این سادگی و خطی بودن داستان را از نقاط ضعف آن میدانند و بر این عقیدهاند که شخصیتهای داستان اجازه نقشآفرینی آزادانه ندارند. داستان کاملا بسته است و هر چه که هست، خوب و بد ، به ذهن خواننده القا میشود و اجازه قضاوت ندارد.
📌پیرنگ و درونمایه داستان محدود است و تعداد شخصیتها کم و ساده هستند. اما از نگاهی دیگر، همین سادگی و محدودیت باعث خوشفهم شدن و یا اصطلاحا همهفهم شدن این کتاب شده است.
📌خالی از لطف نیست که در اینجا نقل قولی از آقای محمدعلی جمالزاده نویسنده توانای کشورمان در دفاع از قلم ساده کوئیلو را بخوانیم :
🔸در مملکت ما، هنوز هم ارباب قلم عموما در موقع نوشتن، دور عوام را قلم گرفته و همان پیرامون انشاهای غامض و عوام نفهم میگردند، در صورتیکه در کلیه مملکتهای متمدن که سر رشته ترقی به دست آوردهاند انشا ساده و بیتکلفِ عوام فهم، روی سایر انشاها را گرفته و این تلنگریست برای کسانی که دغدغه آن را دارند که ای کاش میشد همه مردم را کتابخوان کرد .
#نقد_کتاب
#کیمیاگر
📌#کپی فقط با ذکر منبع مجاز است
💢 به کتابخانه عمومی ایتا ( کتابیتا ) بپیوندید :
🆔
http://eitaa.com/joinchat/839057428Cbb18df1b3c