رابطه قدرت و رفاه ملی/ ژاپن چه کرد؟
🔸
قدرت ملی شرط لازم رفاه ملی و مولد رفاه است و هیچ کشور مرفهی در جهان نیست که قدرتمند نباشد. میان قدرت و رفاه تغارض و تباین وجود ندارد، قدرت شرط لازم رفاه است و همه کشورهای مرفه جهان
قدرتمند نیز هستند.
🔸 مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی مطرح کردند که "ژاپن مصداق حرکت گفتمان قدرت محور به گفتمان رفاه محور است، ژاپن مجازات شد که نیروی نظامی نداشته باشد و آنها پولهایی که خرج نظامیان می کردند صرف علم و صنعت کردند و پیشرفت کردند." این تصور اشتباه است.
🔸 انحلال نیروی نظامی ژاپن به معنای
صفر شدن هزینه نظامی نبود بلکه امریکا ژاپن را وادار کرد که در قانون اساسی جدید حق داشتن نیروی نظامی را از خودش سلب کند و امریکا حق استقرار نیروی زمینی، هوایی، دریایی در خاک ژاپن داشته باشد.
🔸سپس
امریکا هزینه حضور نظامی خود را از ژاپن گرفت و دولت ژاپن آنرا به نام "بودجه همدمی" ناميد و ۷۵ درصد هزینه های نظامی امریکا را ژاپن پرداخت كرد و این بودجه سال به سال افزایش می یابد.
🔸 پس
پیشرفت ژاپن ناشی از حرکت از گفتمان قدرت محور به گفتمان رفاه محور نبود. بلکه
ناشی از کنار گذاشتن همان سیاستهایی بود که جریان لیبرال آنها را در ایران نمایندگی می کنند و هرگاه به قدرت رسیدهاند با تمام توان اجرا کردهاند.
🔸پس از جنگ جهانی دوم امریکا به ژاپن تکلیف کرد
رویکرد لیبرال بازار آزاد را سرلوحه کارشان قرار دهند. ولی
نخبگان سیاسی و اقتصادی ژاپن پیشنهاد امریکا را تلاش برای تضعیف اقتصاد و فناوری ژاپن دانسته و سیاست قبل از جنگ خود را اجرا کردند.
🔸دولت ژاپن
نقش محوری توسعه اقتصادی را به دست گرفت و در عین استفاده از ظرفیت
بخش خصوصی داخلی، حمایت از تولید داخلی را اصل لایتغیر اقتصاد خود قرار داد.
#قدرت_و_پیشرفت ۲۲
@haad1442