🚨 کلمه سنی از کجا پیدا شد ؟ آیا سنی در مقابل شیعه است؟
#مهم
سنیها را که امروز سنی میگویند ، در مقابل شیعه نیست . ما خیال میکنیم " سنی " یعنی کسی که معتقد به خلافت بلافصل ابوبکر است ، و " شیعه " یعنی کسی که به این امر معتقد نیست . نه ، کلمه " سنی " در ابتدا در مقابل شیعه وضع نشد ، در مقابل معتزله وضع شد .
وقتی میگفتند : " این سنی است " یعنی معتزلی نیست . ولی امروز ما معتزله و اشاعره ، همه را میگوئیم " سنی " . شیعه در آن زمان که زمان ائمه بود ، در این فکر ، طرفدار معتزله بود نه طرفدار اشاعره . گرچه کلمه " سنی " در مقابل " معتزله " بود ولی چون شیعه طرفدار فکر معتزلی بود ، بعد که معتزلیها همه تار و مار شدند و از طرفداران تعقل فقط شیعه باقی ماند ، کلمه " شیعه " در مقابل " سنی " قرار گرفت ، و بعد یک فکری پیدا شد که شاید کلمه " سنی " درباره مسئله خلافت وضع شده ، در صورتی که ریشهاش آن نیست . ولی کم کم اصطلاح همین جور قرار گرفت .
یک وقت آقای حاج میرزا خلیل کمرهای در کنگره هزاره شیخ طوسی در مشهد ، تعبیر شیرینی کرد راجع به کلمه " سنی " که اهل تسنن اسم خوبی را برای خودشان انتخاب کردند ، گفت کلاه ما را در تاریکی برداشتند ، آمدند این اسم زیبا را برای خودشان انتخاب کردند که ما سنتی هستیم یعنی تابع سنت رسول الله هستیم ، یعنی دیگران تابع سنت رسول الله نیستند .
در صورتی که بحث در سنت رسول الله نیست که یکی بگوید سنت رسول الله معتبر است ، دیگری بگوید معتبر نیست . حتی معتزله هم نمیگفتند ما سنت رسول الله را قبول داریم . بحث در کیفیت استنباط و مواجهه بود که با قرآن و سنت رسول الله با عقل باید مواجه شد ، اگر عقل را کنار بگذاریم ، سنت رسول الله و قرآن را هم نمیفهمیم ، و درست هم میگفتند .
📚 تعلیم و تربیت در اسلام، ص ۲۰۳ و ۲۰۴
🌷 استاد شهید مرتضی مطهری
🔺خط انقلاب تا ظهور🔻
📲
@khat_enghelab1357 🇮🇷